uwielbiam i warto się tym dzielić;) Mogłabym je jeść codziennie, raz z pomidorami, raz z serem, sosem pieczarkowym, szpinakiem. Wersji może być niezliczona ilość. A każda pyszna i w zależności kto zrobi - inna;) Niekoniecznie z mięsem, choć moi rodzice uwielbiają zawsze makaron spaghetti zjadać z - jakimkolwiek - sosem, ale mięso musi być. No więc dziś dla Was spaghetti pomidorowe z małą(...)Podduś składniki, mieszaj, następnie dodaj passatę, oliwki przekrojone w pół oraz łyżkę cukru pudru. Mieszaj. W osolonej wodzie ugotuj al dente makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj dokładnie i nakładaj;) Posyp tartym serem, udekoruj smaczną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego moi drodzy
Zasmakuj Kuchnimówi Marco Ghia i zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed spożyciem. Do podniebień polskich konsumentów powoli
Codzienna kuchnia niecodziennaolio , dziś będzie mała modyfikacja w postaci papryczki jalapeno i suszonych pomidorów w oleju. Składniki: - 200 g makaronu(u mnie tym razem tagliatelle) - ok. 50 ml oleju z pomidorów - dwa ząbki czosnku - 4 suszone pomidory - papryczka jalapeno (ilość według uznania) - tarty ser do posypania - bazylia, oregano Zasadniczo przygotowanie tej wersji aglio e olio nie różni się zbyt wiele od poprzedniej(...)praskę czosnek, oraz pokrojone w dość grubą kostkę pomidory oraz drobno posiekaną papryczkę. Gdy wszystko razem ładnie się podsmaży, wrzucamy na patelnię odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i można wykładać :) Gotową potrawę posypujemy tartym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosapieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w misce na jednolitą masę. Dodatkowo: 250 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach Wykonanie zapiekanki: Makaron dzielimy na trzy równe części. Jedną trzecią makaronu wykładamy na dno wysokiego naczynia żaroodpornego o wymiarach: 15cm x 27cm (wysokość min 10 cm). Wykładamy połowę(...)mięsa. Na nim układamy brukselkę. Następnie wykładamy drugą część makaronu. Druga część mięsa. Na mięsie układamy pozostałą brukselkę. Ostatnia część makaronu. Polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 0 C i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy posypujemy serem. Pieczemy 15 minut i przykrywamy folią aluminiową lub górną pokrywą naczynia żaroodpornego. Pieczemy jeszcze 15 minut. W sumie czas pieczenia wynosi
Przepisy Babcipomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :) Przepis Składniki makaron spaghetti 2 puszki po 400 gram pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano 50 g startego parmezanu lub żółtego sera Wykonanie 1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu(...)Jeszcze przez chwile gotujemy sos na małym ogniu 5. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku przez około 9 min. 6. Odcedzamy makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem. 7. Pyszne jedzonko gotowe. Smacznego
Mój pomysł naoliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Przekładamy go na papierowy ręcznik, a następnie dodajemy do makaronu. Pomidory kroimy w paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem. Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy
Czary - gary w kuchninawiasie... Ja uwielbiam tę zieleninę! i już! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich 200g startego żółtego sera Sól, pieprz Beszamel: 25g masła 05, litra mleka 2 łyżki mąki 2 żółtka Sól(...)kładziemy warstwę makaronu (mniej więcej 3 plastry), nakładamy nasze nadzienie, kolejną warstwę makaronu, polewamy beszamelem i tak aż nam się wszystko skończy :) ostatnia warstwa to makaron pokryty beszamelem. Wierzch lasagne posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy całość (pod przykryciem) do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok. 40minut. Gotowe! Ps. Lasagne wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym (jogurt
Emcia Pichcirazem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić. Usunąć grubsze ogonki ze szpinaku. Dwa lub trzy razy przelać szpinak(...)przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca makaron będzie twardy. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20min. pod przykryciem. Następnie posypać resztą startego sera żółtego i zapiekać jeszcze 10minut. Smacznego
W kuchni u Monikisię na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem. Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wychodzi porcja dla 4 osób. Szynkę można zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem. Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%. Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagrzybów. Zamiast śmietany, użyłam serka topionego, który dodatkowo wzbogacił smak sosu. Składniki na 3 porcje: Pół piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 400g makaronu penne 0,5 l bulionu (lub woda i kostka rosołowa) Kostka sera topionego śmietankowego – 100g 1,5 łyżki mąki +woda 2-3 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente
Fabryka pomysłówSkładniki: 250 g makaronu 1 puszka marchewki z groszkiem 30 dkg szynki 5 jajek 10 dkg sera żółtego 1 serek wiejski sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron ugotować … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa szynką
czarrna od kuchnisałatki. Ja postawiłam na prostotę i sprawdzone połączenia smaków. Wbrew pozorom szybka sprawa, a efekt pysznościowy! :) Składniki to: 500 g makaronu w kształcie muszli (na przykład typu Lumaconi lub Conchiglioni) 400 g szynki konserwowej 250 g żółtego, twardego sera ok 200 g groszku (ważonego bez zalewy), najlepiej drobnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku majonez Makaron gotujemy(...)zimną wodą lub/i oliwą z oliwek, żeby się nie posklejał. Odcedzamy groszek, ser ścieramy na średnich oczkach tarki, szynkę kroimy w dość drobną kosteczkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Doprawiamy nieco bardziej niż normalną sałatkę, gdyż musimy dodać smaku także makaronowi. Porcję sałatki nakładamy łyżeczką to każdej muszli i w zasadzie gotowe. Przekąskę
Pichceniomaniaoliwy z oliwek extra virgin 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) świeżo mielony pieprz i sól dla urozmaicenia do smaku - odrobina masła, starty parmezan (albo inny twardy ser), posiekana natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gotujemy makaron al dente, odcedzamy w durszlaku. Na dużej patelni łączymy oliwę z czosnkiem i smażymy aż zacznie skwierczeć (nie może się zbyt mocno zarumienić, bo wtedy będzie
wege i kropkaWystarczy wyrobić mięso, urozmaicić dodatki, zapiec i obiad gotowy. Taka pieczeń szybko znika ze stołu. 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 łyżki kukurydzy 1 marchew Kawałek selera korzeniowego 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 150 g sera korycińskiego lub goudy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól(...)Pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Świeża natka pietruszki do dekoracji Czerwony pieprz do dekoracji Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka
VioletoweKucharzeniepapryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie(...)zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami sosu beszamelowego ser żółty
Domowy Smak Jedzenia