więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie. 400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki 3 średniej wielkości cukinie 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka olej ser żółty do posypania 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone, które(...)wody. 3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut. 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchnizdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra prażony słonecznik i aromatyczny ser gorgonzola z igiełkami rozmarynu. Jest to bardzo łatwy przepis na coś czym możecie zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy samych siebie :). Słonecznik to całkiem zdrowe ziarenka bogate źródło witamin(...)razowy żytni 3 garści Śmietana kremówka 30% 100ml Słonecznik 40g odrobina soku z cytryny czubek od łyżeczki pasty chilli kilka igiełek rozmarynu ser gorgonzola 20-30g sól himalajska Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Gotujemy makaron al dente 2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy na bok, Na małej ilości oleju prażymy z solą (mała ilość) słonecznik cały czas mieszając
Kuchnia PROzdrowotnatylko dlatego, że makaronu ugotowanego zostało a innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz(...)oleju ryżowym bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka
Kuchnia po mojemumałym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu chcecie wstawić do piekarnika, makaron sparzcie
Niezły Młynekbardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu 2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę kroimy w paski(...)praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie i przejdzie smakiem przypraw. Wrzucamy na patelnię pomidorki i fetę i smażymy kilka minut, aż pomidorki lekko się podduszą. Dodajemy makaron, trzymamy na patelni do momentu aż makaron się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki: * 50 dag makaronu (np. rurki) * 20 dag boczku * szklanka śmietany kremówki * 15 dag żółtego sera * 3 żółtka * sól, pieprz * natka pietruszki Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na chrupko. Podsmażone mięso zalewamy kremówką. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Ściągamy z ognia i szybko mieszamy
Pobite gary Barbary350g makaronu (u mnie tagliatelle) 2 małe cukinie 3 ząbki czosnku sól chili w proszku oliwa z oliwek 50g tartego twardego sera (u mnie Dziugas) PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili(...)Smażymy na złoto. Zdejmujemy cukinię z patelni. Kiedy już usmażymy wszystkie plastry, kładziemy na pozostały tłuszcz makaron i dokładamy cukinię. Mieszamy razem i podsmażamy przez 2-3 minuty. Przekładamy na talerze i posypujemy obficie serem. Pyszne tagliatelle z cukinią gotowe
Moje Kuchenne Rewelacjecarbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić(...)śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min. Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki(...)dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe spaghetti do wydrążonych pomidorów pomagając sobie widelcem kręcąc go wokół osi. Lekko dociskać nadzienie. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli. Można użyć użyć innego sera, np parmezanu. Sam makaron powinien być dobrze pokryty sosem i nie wystawać poza pomidora, ponieważ proces pieczenia może go wysuszyć i stanie się twardy. Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym
https:KKuchniaMniamsmaczną zapiekankę z makaronem i jajkami, która idealnie nadaje się na obiad lub na wczesną kolację. Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować: 400 g makaronu spaghetti lub innego 6 jajek 100 g sera żółtego wędzonego 100 g sera żółtego 100 g szynki 1 pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka(...)pietruszki siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz w misce roztrzepuję jajka, do roztrzepanych jajek dodaję szynkę, ser wędzony, ser żółty, natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam. Następnie dodaję makaron i dokładnie mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i zapiekam. Zapiekanie zapiekanki : Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
Uwaga Babcia GotujeKremowy sos okalający sprężysty makaron długi jak " sznurówka" ,zielony" mech" szpinakowy i pyszne ser ,lekko ostry CHEDDAR.Dla mnie fuzja smaku.Polecam. 1op.szpinaku 1/2szkl.śmietany kremówki 1 mały serek śmietankowy topiony 3 ząbki czosnku masło ser cheddar pieprz gałka muszkatołowa 1op.makaronu spaghetti ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło rozgrzać na patelni dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek.Smażyć,mieszając,na małym(...)ogniu,aż płyn odparuje,dodać śmietanę,doprawić solą,pieprzem i gałkę muszkatołową oraz serek topiony,wymieszać.Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.Wyłorzyč gorący makaron na podgrzane talerze i posypać serem cheddar.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka chilli (opcjonalnie) - papryka słodka, ostra - S&P - olej do smażenia - świeża bazylia i oregano - makaron do spaghetti + woda do jego ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać(...)ok.1 łyżce posiekanej bazylii i oregano). Wstawić wodę na makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu. Makaron odcedzić - nie przelewać zimna wodą. Wyłożyć porcję makarony na talerz, dodać trochę startego sera i zalać sosem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfrazem makaronowa, czyli spaghetti podane inaczej. Prosto, smacznie, szybko i znowu "na szybko". Składniki (na 3 osoby): 1/2 opakowania makaronu penne ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej(...)dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. Kolejna prosta "zapka" gotowa, a plany obiadowe zostały uratowane prosto i ze smakiem
Kuchnia po mojemumój blender inaczej nie daje rady) 2 małe ząbki czosnku garść liści świeżej bazylii (ja użyłam ok. 12) ok. 50 g dobrego żółtego sera (najlepiej łagodnego i kremowego) ok. 150-200 g dowolnego razowego makaronu (ilość wedle zapotrzebowania) 1 dużą pierś z kurczaka (moja miała ok. 300 g) lub 2 mniejsze przyprawy: sól morską i świeżo mielony czarny pieprz Pierś(...)czubatymi łyżkami pesto (resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy 2-3 dni w lodówce). Podajemy z pokrojonym na skos kurczakiem. Jeśli zrezygnujecie z mięska, makaron można dodatkowo posypać odrobiną żółtego sera, parmezanu lub posiekanych migdałów. Smacznego
Ratunku obiadSkładniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki Lubella 200 g brukselki 100 boczku surowego 1 mała cebula parmezan do posypania sos: 3 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 2 jajka 150 ml śmietany 100 ml bulionu Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy(...)makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym. sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron. Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Bon appetit mon amie