danie warte powtórzenia. Do przygotowania ogromnej porcji dla 6 osób (albo i 8) potrzebujemy: 500 g makaronu kokardki lub świderki 1 podwójny filet z kurczaka 300 g kurek pęczek szczypiorku 1 szklanka startego żółtego sera 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek Makaron(...)oliwek. Dodajemy kurkumę, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz wedle uznania. Makaron mieszamy z mięsem i grzybami. Wkładamy to do naczynia żaroodpornego. Jogurt roztrzepujemy z jajkami i zalewamy makaron. Na koniec posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Mamy obiad dla kilku głodnych osób
Emskie Smakiciekawie przyrządzone, a zdjęcia piękne. Potrawa aż mówiła "zrób mnie" albo "zjedz mnie". Nie mogłam się oprzeć. W końcu nastał ten dzień. Składniki na spaghetti z serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką (3 porcje): makaron spaghetti 250 g 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku mała śmietana 18% szynka szwarcwaldzka 100 g ser pleśniowy np. lazur 100 g starty ser mozzarella(...)Szynkę pokroić w paski, a potem jeszcze rozdzielić na połówki (tak, aby kawałki były cieńsze i krótsze). Wrzucić do sosu. Dosypać mozzarellę, pokruszony ser pleśniowy i parmezan. Dokładnie wymieszać. W tym czasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać na patelni z powstałym sosem. Można zostawić kilka pasków surowej szynki do ozdoby dania (i oczywiście skonsumowania). Bardzo
Karola gotujebardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób wykonania: Makaron z zupek zaparzamy wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawiamy do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak do odsączenia. Pierś z kurczaka kroimy
Podróż w kulinariaPowoli zaczyna się sezon na pora :) Składniki na 1 porcję: - makaron kukurydziany - w zależności od ilości jaką lubimy zjeść (ja ilość makaronu spaghetti o średnicy palca), - 200 g pora, - 4 plasterki sera - najlepiej ostry, dojrzewający kilkanaście miesięcy, - szczypta pieprzu, sól. Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy ok. 10 min. 2. W międzyczasie kroimy(...)drobne paseczki pora. 3. Pokrojonego pora dusimy z odrobiną oleju na patelni przez ok. 10 min, aż się zeszkli, dodajemy pieprz i sól. 4. Makaron wykładamy do foremki, kładziemy na nim pora i ser. 5. Zapiekamy przez 5 min w temp. 180 stopni do lekkiego rozpuszczenia się sera. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisycały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - 50 gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie) Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodać 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szpinak umyć, wysuszyć, posiekać(...)łososia wędzonego i zalać śmietaną, wsypać pokruszony ser pleśniowy. Osoby, które chcą maksymalnie zredukować kalorie mogą ten etap pominąć, aczkolwiek ser dodaje dużo smaku :) Podgrzewać sos na małym ogniu, aż będzie gorący. Na koniec na patelnię dodać ugotowany makaron tagliatelle, wymieszać i podawać póki ciepłe
Zgrabne GotowanieSkładniki : * 1 cukinia * 2 kolorowe papryki * kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku * 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera * 100g ugotowanego al dente dowolnego makaronu Przygotowanie : Cukinię pokroić w pół plastry, paprykę w paseczki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, przyprawić do smaku. Ułożyć warzywa w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki mięsa(...)Całość przykryć serem i zapiekać około 15 minut, aż ser się rozpuści. Ja do tego dania proponuję dodać jeszcze makaron - wtedy zjemy dobrą i sytą potrawę
Magiczne Życie Martymakaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do rond elka wlewamy śmietankę dodajemy pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia się serów. Dodajemy szczyptę soli, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Wylewamy na makaron. Na makaronie układamy kawałki łososia i połówki pomidorków koktajlowych lekko wciskając w makaron. Zapiekamy w 200 stopniach ok 15 minut. Smacznego
Cook&Lovemusimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella 100 g startego parmezanu (zamiast mozzarelli i parmezanu możecie dodać ser provolone, jednak trudno(...)mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cebulkę i krótko dusimy, a następnie lekko studzimy
Pichceniomaniaskładniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę(...)dużego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na dwie części (w przypadku gdy zapiekamy w mniejszym naczyniu). Ugotowane muszle napełniamy farszem szpinakowym, układamy na sosie pomidorowy i całość posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzeniamarchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej ser do posypania bazylia do dekoracji 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, i marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy(...)kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów. 3. Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchniPyszna syta sałatka, która z powodzeniem zastąpi obiad. Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 paczka makaronu tortellini z mięsem lub serem - 250 g 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według przepisu przepisu na opakowaniu. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować
Kuchnia domowa AniSkładniki 250 g brokułów różyczek 2 jajka 100ml mleka opakowanie sera mozzarella ,lub kozi,lub feta Sól i pieprz ugotowany makaron al dente Wykonanie Pokroić brokuły na różyczki . W garnku we wrzącej osolonej wodzie, zagotować brokuły różyczki około 8-10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą . W misce przygotować mieszaninę z jaj ,szczypiorku i mleka i połowy(...)brokuła pociętego grubo.. Dodać sól i pieprz do smaku. Druga połowa różyczek pozostawić całe. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym,wyłożyć ugotowany makaron al dente . Wyłożyć na makaron różyczki brokuła i kawałki sera .można posypać ziarnami Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut
w mojej kuchniszkl. olej 2 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki sól czosnkowa 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżka ser żółty starty 1/2 szkl. makaron kolanka lub spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler(...)blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym
Kuchnia Paulettesgorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną natką pietruszki
Pociąg Do Kuchniczasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż 30 minut :) W przepisie możecie zastąpić makaron świderki np. makaronem penne, a parmezan – żółtym serem. Składniki (na 4-5 porcji): ok. 400-450 g makaronu świderki 450 g szpinaku (użyłam mrożonego, w liściach) 100 ml śmietany 30% 2 serki topione
MyCookBook.pl