makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:99/561)

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie curry 222

śmietany 18% olej do smażenia słodka czerwona papryka curry sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić (odlać 1/2 szklanki wody). Pokroić w kostkę cebulę, a cukinię w półplasterki. Do mięsa wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć. Następnie

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z pomidorkami i horaphą 180

łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry.  Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu(...)samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min. W tym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z sosem, startym serem i świeżymi listkami bazylii tajskiej. Rada: pomidorki cherry podsmażamy w całości, najlepiej

Moniki Smakołyki
C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja 248

ząbki czosnku około 50 g sera mozarella sól i pieprz do smaku 1-2łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotować w wersji al dente. Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać pokrojony drobno czosnek, delikatnie zrumienić, dodać szpinak (miałam mrożony), podgrzać i dusić około 5 minut. Doprawić solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekana z rzodkiewką i szpinakiem 185

makaronu świderki * cabula * 3 ząbki czosnku * 300 ml śmietany 18% * 4 łyżki mleka * płaska łyżeczka mąki * jajko * majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka i ostra * sól, pieprz Do dzieła! Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro(...)plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z makaronem i kurczakiem 1038

łyżki majonezu Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Ostudzony makaron i pierś z kurczaka łączymy z resztą składników, dodajemy sól, pieprz i majonez. Sałatkę mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z bobem, pomidorami i pesto bazyliowym 145

słonego parmezanu. Danie do podania na zimno jako sałatka lub na ciepło jako drugie danie – polecam wszystkie wymieszane w misce składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć nawet do chwili gdy makaron i bób lekko się zrumieni – bomba smakowa! Składniki (na 2-3 porcje): 250g makaronu kokardki 1,5 szklanki ugotowanego, obranego ze skórki bobu 2 dojrzałe pomidory(...)się nie posklejał.   Makaron przekładamy do miski w której będziemy wszystko mieszać. Do niego dodajemy obrany bób, pokrojone w kostkę pomidory, pesto, oliwę oraz część parmezanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.   Gotowe danie przekładamy do miski, w której będziemy podawać na zimno lub wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia

Smaczna Strona
Makaron w 15 minut – spaghetti aglio olio e pomodoro 141

słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e oglio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa(...)Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej mocno patelnię i wysyp na nią pomidorki. Praż do momentu, aż pomidorki nieco się przypalą i zaczną pękać. Możesz im w tym pomóc dociskając

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: spaghetti aglio e olio z małym przekrętem 185

słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa(...)Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej mocno patelnię i wysyp na nią pomidorki. Praż do momentu, aż pomidorki nieco się przypalą i zaczną pękać. Możesz im w tym pomóc dociskając

Niedzielny kucharz
Makaron z boczkiem i parmezanem 371

parmezanem – składniki makaron do spaghetti oliwa kilka plasterków wędzonego boczku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz Makaron z boczkiem i parmezanem – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oliwy i czosnku podsmażamy wędzony boczek. Jak zacznie się robić delikatnie rumiany dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy aby makaron wchłoną cały aromat. Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 256

łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/4 szklanki śmietanki 36 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, otrzep z jej nadmiaru i odstaw. W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła z 3 łyżkami oliwy(...)gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włóż kotlety i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, po czym utrzymuj w cieple. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odstaw. Umieść kolejną dużą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia, po czym dopraw

karmelowy
Makaron z cukinią, bakłażanem i pieczarkami 153

pietruszki spora szczypta pieprzu szczypta soli łyżeczka oliwy łyżka masła klarowanego Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Makaron wsypujemy do wrzątku i gotujemy. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa oprószne solą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki zalane sokiem z cytryny. Doprawiamy je sporą ilością pieprzu

Mienta blog
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami BEZ KALORII 194

oliwie z oliwek 1 łyżka oliwy z oliwek z pomidorków suszonych 3 łyżki kiełków lucerny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy Odrobina soli himalajskiej Przygotowanie: Makaron płuczemy w gorącej wodzie. Wrzucamy na patelnię i polewamy łyżką oliwy z oliwek z pomidorków suszonych. Przyprawiamy kurkumą, solą i papryką słodką (o połączeniu kurkumy z papryką słodką pisałam tu . Smażymy

Czarnawisienka
Spaghetti z boczkiem i śmietaną (ala Carbonara) 206

śmietany 18% sól pieprz 250 g makaronu spaghetti Wykonanie: Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Makaron ugotować zgodnie z iinstrukcjąna opakowaniu. Suchą patelnię mocno rozgrzać, wrzucić boczek i smażyć aż będzie chrupiący ale nie spalony. Dodać cebulę i zeszklić a następnie dodać czosnek, sól i pieprz i chwilę smażyć. Dodać śmietanę

Mama Gotuje
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 176

rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku,  150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu(...)był on rozgotowany, przy czym moim zdaniem do tego dania akurat bardziej pasują makarony bardziej masywne, świetnie sprawdziłby się tagliatelle albo maccheroni. Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu

Wyprawy kulinarne