miski na gładką masę. To będzie nasz sos W razie potrzeby można dolać wody, gdy sos jest za gęsty. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy grzyby boczniaki i brokuły pokrojone na niewielkie koszyczki. Dolewamy sos sojowy i ocet balsamiczny, mieszamy i podsmażamy pod przykryciem aż brokuły lekko zmiękną(...)zalewamy danie zmiksowanymi ziarnami słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy przez kilka minut. Mnie najbardziej smakuje z chrupiącą surówką Można podawać również z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem albo ryżem. Smacznego! Artykuł Sos grzybowy z boczniaków z brokułami pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plpokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki na złoty kolor.W rondelku roztopiłam resztę masła i zrumieniłam na nim cebulkę,i dorzuciłam podsmażone pieczarki.Wyłączyć. Wyrabiamy ciasto z podanych składników(...)żeby lekko zmiękło i nie wyschło. następnie rozwałkujemy cieniutko jak na normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron i do gotującej wody wrzucamy pierożki,delikatnie mieszamy,przykrywamy,jak zaczną wypływać to odkrywamy i jeszcze dosłownie kilka minut (5-6) i wyławiamy na talerz ,polewamy naszą omastą
Swojskie jedzonkominut! Jest pyszna i treściwa - idealna, aby na szybko zaspokoić głód i dalej ruszać do działania 😉 U mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Frankfurterki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy frankfurterki. Smażymy około 5-8 min. i dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje
Kuchnia MagdaLenydzisiaj jest wietrznie. Wyszłam, by powiesić pranie to myślałam że mi głowę urwie . :/ Zastanawiałam się co zrobić na obiad. Zajrzałam do szafki a tam makaron i kasza gryczana :D Pora jechać na zakupy . 😂 A o to coś z niczego czyli placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i szpinakiem . Składniki : 1/2 paczki mrożonego szpinaku. 1 kg ziemniaków 1 woreczek kaszy(...)Bułka tarta Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w wodzie z solą. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroję w drobną kostkę i przysmażam na patelni. Następnie do cebulki dodaję mrożony szpinak i smażę do momentu wyparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzam i blenduję blenderem i zostawiam do ostygnięcia. Kaszę wyjmuję z wody i również odstawiam
Domowa Kuchnia u MamyKREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy(...)oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę
Moja Książka Kucharskapasty curry, tak by uwolniła maksimum aromatu. Dopiero potem dodaje się mleko kokosowe i inne składniki. Zielone tajskie curry z krewetkami można podawać samo, ale także z ryżem albo makaronem ryżowym. Składniki: 0,5kg krewetek, świeżych lub gotowanych 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych albo sezamowego 1 duża cebula pęczek młodej cebuli ze szczypiorem 1-2 łyżeczki zielonej pasy curry(...)drobiowego 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 250g pomidorów świeża kolendra limonka zielona papryczka chili (ilość wg możliwości :)) opcjonalnie tajska bazylia Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej; wrzucić poszatkowaną cebulę – podsmażyć na złoto. Zmniejszyć ogień, dodać poszatkowane młodej cebulki (szczypior zostawić „na potem”) i pastę curry. Podsmażać 2 minuty, żeby wydobyć maksimum aromatu
Pociąg Do Kuchnicebula jest gotowa, dodajemy pieczarki, całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut. Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć(...)bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem. Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy
Smak mojego domuokoło 20min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, układać na grillu i piec w temperaturze 180 °C, około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około(...)żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym na plaster pomidorem. Wlać sos i piec 20 min. Potem wsypać posiekaną pietruszkę i znowu piec 5 min. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ryżem. Dobra rada : można upiec większą liczbę bakłażanów i zamrozić w lodówce na inną okazję. Artykuł İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;) Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło. Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego(...)szklanki wody 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie te ) 10 łyżek oleju rzepakowego Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju ( maks 2 łyżki ). Mięso przełożyłam do miski i dodałam cebulę i czosnek wymieszałam, dodałam jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam wraz z pieprzem. I wilgotnymi rękami ( zamoczonymi w zimnej wodzie
Kuchnia na wzgórzusalsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka(...)naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego. 2. Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle
Kuchnia w czekoladzieokoło 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarneDanie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście(...)laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka ostra chili - pieprz cayenne sól i pieprz Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :) Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli
Kolejny blog o gotowaniuczasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem :) Minusem tej metody jest to, że bulionu do niczego już nie wykorzystamy, gdyż jest przeraźliwie słony - dla kotletów to wskazane, ale do oddzielnego spożycia już niezbyt ;) Właśnie dlatego(...)drugi, choć esencjonalny, nie nada kotletom pożądanego smaku. Gotowe kotleciki podawać możemy ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota - z ziemniakami, frytkami, czy też w mojej ulubionej wersji z makaronem ze szpinakiem. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaZnowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta(...)sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną
kolorowotorcikowokostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla. Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać(...)warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Lasagne mięsno-grzybowe w boczku (6-8 porcji) Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki(...)tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut
karmelowyPodaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka(...)koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami
Poezja smakuDzięki krótkiemu smażeniu, wszystkie składniki zachowują jędrność, kolor oraz smak. Przed przygotowaniem stir fry musimy zamarynować mięso kurczaka minimum na godzinę, aby przeszło smakiem przypraw. Danie przygotowuje się na patelni typu wok – sprawdźcie czym się ona wyróżnia. Zobacz też: Wieprzowina po chińsku z ryżem Jak wybrać garnki na indukcję? Szakszuka z cukinią Przepis na stir fry z kurczakiem Drukuj(...)kurczaka łyżka słodkiej papryki łyżka cukru brązowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku cebula papryka garść orzechów ziemnych olej do smażenia garść nataki pietruszki makaron lub ryż do podania Przepis 1 Kurczaka kroimy w cienkie paski. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i sos sojowy. Marynujemy w mieszance kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny
Kuchnia Bazyliimąki do zagęszczenia sosu Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż zrobi się miękkie (ok. 30 minut(...)musztardę i sos sojowy. Wymieszać. W miseczce rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Podawać na ciepło. U nas z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami oraz surówką z buraczków
Simply Foodszklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą wodą na około 10 min. Po tym czasie odcedzić. Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże piórka. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić(...)być dość grube. Do rondelka dodać sos sojowy, przyprawy i cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty a następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodać wołowinę
Jaglusiawarzyw! Nie zawierają one konserwantów, ani żadnych sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. 150g spaghetti z marchewki(...)miodu sok z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: płatki lniane do posypania (do nabycia w Zdrowym Markecie 24 ) Opcjonalnie: natka pietruszki Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła. Dodać miód, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i poddusić (najlepiej pod przykryciem) przez kilka minut. (Marchewka powinna być
Di gotujerisotto było gęstsze, wraz z masłem dodaj trochę gęstej śmietany. Takie risotto Włosi nazywają "mantecato", gdyż jest bardzo kremowe Pamiętaj risotto to nie pudding ryżowy, ryż ma być jak makaron al dente co można tłumaczyć jako twardy na zewnątrz a miękki w środku Miej wszystkie składniki pod ręką będziesz potrzebować na 2 duże porcję cebula - 1 mała czosnek(...)parmezan - pół szklanki masło natka pietruszki - wg uznania pierś z kurczaka - 1 pojedynczy filet oliwa sól, pieprz, bazylia, oregano papryczki chilli Etap I - kurczak W patelni na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce włóż 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka
Wylizany Rondelmleka kokosowego świetnie ożywia danie, przez co nie jest ono nudne a ciekawe w smaku. Jak dla mnie bomba, moim gościom również mega smakowało. Curry podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę z czosnkiem i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut. Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe. Na koniec
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis na wegetariańską lasangę z dodatkiem warzyw i strączków. Jest pyszna, lekka i zdecydowanie mniej kaloryczna od oryginału. Naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy jest tak dużo świeżych warzyw. Makaron zastąpi nam pokrojona na cienkie paski cukinia, a dzięki dodatkowi ciecierzycy lasange będzie syta i dostarczy białka. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - pół papryki - garść pieczarek - cebula - 2 ząbki czosnku(...)namoczyć dzień wcześniej! ) - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - ser do posypaniu na wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę
two broke sistersśrednie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają(...)mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną a rosół nabierze aromatu Smacznego
Kuchenne Wariacje