makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:374/561)

Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 277

marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany(...)wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego

Lubczyk i Wanilia
zupa krem z pieczarek 226

topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki dokładnie umyć, przekroić na połówki, a następnie na plastry. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, smażyć, aż będzie zeszklona. Dodać pieczarki. Smażyć tak długo, aż woda odparuje, a pieczarki będą miały złoty kolor, ok. 10-15 min, doprawić pieprzem i solą(...)dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt intensywna, spokojnie można dolać wody. PORCJE

zabawa smakiem
Szpinak z suszonymi pomidorami (do obiadu) 251

Dziwi mnie ta wszechobecna niechęć do szpinaku. Dobrze doprawiony może być świetnym dodatkiem do obiadu czy makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej.  450g mrożonego szpinaku 2 duże(...)oliwy 150ml śmietanki 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze

Szefowa kuchni
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 233

danie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią ziarna słonecznika i podgrzewamy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy kurki i smażymy przez kolejne 3 minuty mieszając

Kulinarna Pokusa
Chłopski garnek z kapustą 1612

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia

Kuchnia Pełna Pasji
Błyskawiczny obiad, zapiekanka z tortellini 277

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę

Kuchnia Pokoleń
Pulpeciki w sosie pomidorowym 215

Takie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują.   Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz(...)łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotowujemy

Bajeczna Kuchnia
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 227

Dąbrowskiej – wymieniamy się doświadczeniami . Przepis jest niezwykle prosty i urzekł mnie szybkością wykonania i smakiem rzecz jasna! Robiłam już kilka wersji i myślę że ten warzywny „makaron” na stałe wkradnie się do mojej kuchni. Składniki na dwie porcje: 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów(...)warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść, wymieszać z papryką, przyprawami, podsmażyć 2 minuty, dodać cukinię, delikatnie

moj przepis na
Klopsiki z kaszą jaglaną 176

rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna 2 cebule 3 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć(...)oliwek Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez

Pobite gary Barbary
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 190

robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)łyżeczka suszonego łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu

greenscarf
Paella z owocami morza i kurczakiem 226

Inną odmianą jest paella marinera, do której dodaje się owoce morza, kalmary, krewetki, etc. Paella de verduras to odmiana dla wegetarian, a paella fideua nie zawiera ryżu, ale specjalny makaron fideo i składa się tylko i wyłącznie z owoców morza. Za to naszą ulubioną wersją jest paella mixta i taką właśnie Wam przedstawiamy – paella z owocami morza i kurczakiem(...)Wbrew pozorom paella z owocami morza i kurczakiem wcale nie jest ani trudna, ani czasochłonna, jest potrawą jednogarnkową (a właściwie jednopatelniową :) – w oryginalne przygotowuje się ją na wielkich patelniach z uchwytami – nazywa się je paellera lub właśnie paella). Podstawą paelli z owocami morza i kurczakiem jest dobry ryż – średnioziarnisty, najlepiej z odmian do risotto (np. Arborio), który

Pociąg Do Kuchni
Tarta bolońska 194

makaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe.  Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula  400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa(...)oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu.  Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze.  Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie

Gotowanie i blogowanie
Dorsz po florencku z oliwą Italiamo 292

Uwielbiam włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne. Ja zapraszam Was do Toskanii  na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina) 4 kawałki świeżego dorsza 8 łyżek oliwy Italiamo 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 szt. suszonych pomidorów Italiamo mąka ziemniaczana(...)łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo pomidory 4 sztuki świeże puszka pokrojonych pomidorów natka  Wykonanie: Ryby oprósz mąką i usmaż na 4 łyżkach oliwy. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Dadaj pokrojone świeże pomidory, uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną

AZgotuj!
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango 178

czasu bądź chęci na sterczenie w kuchni. Jest supertanie, ze składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 2 cebule - 300 mililitrów keczupu - 3-4 łyżki wody(...)każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy) - puszka owoców mango bądź ananasa (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli dodajemy mięso. W miseczce mieszamy: keczup, wodę, cukier oraz ocet (tego ostatniego dodajemy według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się

Życie zamknięte w smaku
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 189

ostatni taki piknik! (na fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM   2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka(...)dojrzałe, najpierw usuwamy pestki. Szynkę kroimy w kostkę a szalotkę  w pióra i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy orzechy i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy na patelnię cukiniowe wstążki (można wcześniej odsączyć) i smażymy aż cukinia zrobi się szklista i miękka. Solimy i pieprzymy do smaku, ucieramy gałki muszkatołowej. Do gorącej cukinii wrzucamy pokrojony w kostkę camembert

les mirabelles