makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:366/561)

Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 204

poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser. Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką.  Do dzieła! Porzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki -50g masła -100g przesianej maki -50g cukru brązowego -mascarpone -wanilia -łyżka płatków owsianych -garść zgniecionych nerkowców -cukier puder Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę

BaRepas
Tagliatelle na bogato 128

skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-) Składniki:  makaronu  tagliatelle 1 bakłażan  1 serek mascarpone  1 pierś z kurczaka  1 cebula biała 4 pomidory  ząbek czosnku świeża bazylia  ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła(...)przyrządzenia: Cebulę, bakłażana  i kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na oliwie ok. 3 minut, aż się zarumieni . Po tym czasie przełozyć do innego naczynia .  Na tej samej patelni smażyć sparzone i obrane pomidory,następnie połączyć z serkiem.  Dokładnie wymieszać składniki 1 i 2  Dusić ok. 3 minuta aż się połączą ze sobą smaki. Doprawić przyprawami

pieprzny smaczek
Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki 192

plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę z cukinią. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dolewamy nieco wody i dusimy kilka minut. Po tym czasie hartujemy śmietankę i wlewamy do botwinki z cukinią. Mieszamy, doprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy posypane ziołami świeżymi, jako dodatek do mięsa, makaronu, ryżu

Moja smaczna kuchnia
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 173

pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość

Ratunku obiad
Muszle nadziewane szpinakiem i mięsem pod beszamelem 301

makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek

Delicious Titbits
Lasagne 186

Klasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego(...)łyżki mąki 750 ml tłustego mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na początek przygotowujemy sos bolognese: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano

My Culinary Art
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 145

składniki dla 2 osób * 1/2 opakowania smażonego makaronu * 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake * 1/3 opakowania kiełków fasoli mung * 1 mała marchewka * 1/2 średniej pietruszki * 1 cebulka szalotka * 1/2 małej żółtej papryki * 2 łyżki groszku mrożonego * 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej * 2 cm kawałek imbiru * 1 ząbek czosnku * sos sojowy * pikantny sos chili * gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć. Następnie wlać

Mix smaku
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami 245

oleju (ja użyłam z kaparami) 4 czarne oliwki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól morska kilka pomidorków koktajlowych do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki) Sos: 250 g świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka(...)czasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC (bez termoobiegu, góra-dół). Piersi układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i wsypujemy szpinak. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż liście całkowicie zwiędną. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami chilli. Podsypujemy mąką i mieszamy

Poezja smaku
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 396

mielonego imbiru 1 łyżeczka soli Sos 200 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta białego pieprzu Do podania 150 g makaronu muszelki świeży tymianek do smaku i dekoracji Instrukcje W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę(...)zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt

Kulinarna Pokusa
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 194

odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy(...)śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się. Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch  wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki

Walijskie Pichcenie
Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. 251

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać(...)ząbki czosnku sól i pieprz (opcjonalnie)     Pesto z suszonych pomidorów – Wykonanie: Czosnek posiekać drobno. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik można sprażyć na suchej patelni, ale czasem z lenistwa tego nie robię, a mimo to pesto jest pyszne ;) Suszone pomidory odsączyć z zalewy, wrzucić do blendera. Dodać słonecznik, listki bazyli, parmezan, czosnek i kilka łyżek

Kulinarne Przeboje
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 174

lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko 2 zabki czosnku  paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE :  obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle ghee obrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora(...)gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale wino pomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ravioli ze szpinakiem i ricotta 151

sposób. Ponieważ kochamy zarówno polskie pierogi, jak i włoskie makarony, dzisiaj postanowiliśmy przygotować ravioli. Obłędne makaronowe ciasto w formie pierożka, wewnątrz, którego zamknięty został delikatny, ale przepyszne farsz. Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje.  Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy jeden duży ravioli. CIASTO: 300 g mąki (najlepiej(...)Wlewamy w niego jajeczną masę i wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub woreczek i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni roztapiamy masło i rozmrażamy na nim pod przykryciem szpinak z dodatkiem soli. Kiedy będzie już ciepły, odkrywamy, aby nieco odparował. Kroimy czosnek i dodajemy wraz z pieprzem i gałką muszkatołową

Kuchnia od dwojga
Kasza gryczana z pomidorami koktajlowymi i papryką 207

patelni, szczególnie pomidory koktajlowe i papryka oraz kasza gryczana w roli głównej. Składniki: 400 g pomidorów koktajlowych 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pieczarki 3 suszone pomidory z zalewy w oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, oregano łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku kilka łyżek oliwy z oliwek do podania: kasza gryczana, makaron krótki lub spaghetti

Zasmakuj Kuchni
PESTO Z RUKOLI 137

kanapek, makaronu, pizzy, zup oraz sałatek. Idealnie podkreśla smak każdego dania i nadaje potrawom charakteru. Świetnie nadaje się na imprezy.  SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 ml oliwy 1 ząbek czosnku 40 g blanszowanych migdałów / orzeszków pinii / orzechów nerkowca 40 g tartego parmezanu szczypta soli WYKONANIE Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Migdały lub orzeszki pinii prażymy na suchej patelni

cool and minty