Pesto szparagowe jest cudowne! Świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto! SKŁADNIKI 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 10-12 migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego(...)tłoczenia sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni i kroimy w mniejsze kawałki. Szparagi, obrany czosnek, parmezan, bazylię, migdały i olej rzepakowy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęste pesto. Jeśli chcemy uzyskać rzadsze pesto dolewamy więcej oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakubrunatną szumowinę, dorzucamy lubczyk i warzywa w całości. Gotujemy do miękkości mięsa (od godziny, do półtorej), po czym wszystko przecedzamy. Cebulę szklimy na oleju, po czym obniżamy temperaturę na patelni i dokładamy do niej koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dobrze przesmażamy, pod koniec dolewając pół szklanki wywaru z golonki. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i podduszamy kilka minut, często mieszając. Pomidorową(...)przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do płynu w garnku. Dokładnie mieszamy i razem przegotowujemy. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z kawałkami mięsa i warzyw oraz z makaronem lub lanymi kluskami. Dla mnie najlepsza
Kuchenna Kontrrewolucyazimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu czy polenty! Ile regionów, tyle przepisów na ta smaczną przystawkę. Ja przestawię najprostszy, ale za to pyszny i aromatyczny przepis. Krok po kroku. Składniki 1 kg papryki w sumie -pomiędzy(...)którą wyciągnęłam z zamrażalnika Najpierw kroimy cebulę na pióra szerokości około pół cm. Paprykę umyć, wyczyścić z pestek i błon i pokroić wzdłuż na paski. Wlać oliwę na patelnie i rozgrzać go. Wrzucić cebulę i całe ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula ładnie "zwiędnie" i się udusi
Z Kuchni Do KuchniTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiChrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych
Moja smaczna kuchniaJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki
Kuchnia Pełna Pasjipołożyć na płacie i dokładnie zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby roladki się nie odwinęły. Obsmażyć roladki na złoty kolor na patelni. Zdjąć obsmażone zraziki z patelni. Na patelnię na której smażyły się zraziki wrzucić pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać keczup, kostkę rosołową, majonez i zagotować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy włożyć(...)żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem. Polecam pycha
Kuchnia Pokoleńkurkuma do dekoracji: liście kolendry, mleko kokosowe, czarny sezam Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Dynię umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą(...)minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem. Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen. Smacznego! #myAmbition Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakusamym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy(...)małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy
Różne smaki w kuchnisamym początku jest ta masa bardzo rzadka , ale z upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy(...)małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody . W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności : - makaron - warstwa farszu mięsnego - starty żółty ser - sos beszamelowy - warstwa makaronu - farsz - żółty ser - sos beszamelowy itd. Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera. W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy
Różne smaki w kuchniPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)szklanki kwaśnej śmietany * 2-3 łyżki mąki+ woda Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć pierś z kurczaka z pieczarkami, dodając do smaku sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać
Zrób to smaczniepęczka natki pietruszki Rukolę płuczemy i dokładnie suszymy, zbyt długie łodyżki usuwamy gdyż mogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni. Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy. Do tego dodajemy utarty drobno parmezan(...)wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać papryczkę chili jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki. Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać
Aromatyczne PodróżeFilet z kurczaka można wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką. Drukuj Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna średnia pierś z kurczaka Garść bazylii 4 pomidory pół cebuli 3 ząbki(...)masła 4 +2 łyżki oliwy Wykonanie Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy. W tym czasie pierś dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy
Mieszam w GarnkuPrzepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki
Pyry na Gaz