makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:376/561)

Zupa meksykańska 350

Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg

Kuchnia Pełna Pasji
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 249

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz   gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób(...)smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym

Kuchnia domowa Ani
Duszone letnie warzywa 186

Pyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania(...)myjemy i kroimy w kostkę (pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki). 2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. 3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ravioli z wątróbką drobiową 264

garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby(...)przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron" - Maurice Kirsch

Czerwona Porzeczka
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 276

osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem(...)Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając

Kulinarna Pokusa
Dietetyczne spaghetti 165

zależy to w zakładce z makaronami znajdziecie też coś konkretniejszego. Chociaż lekkie w tym wypadku nie oznacza, że danie nie jest sycące. Składniki na dietetyczne spaghetti (4 porcje): makaron spaghetti pełnoziarnisty 100 g dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku filet z kurczaka 400 g cukinia 300 g pomidory w puszce łyżeczka przecieru pomidorowego 0,5 l wody sól pieprz oregano(...)oliwek. Dorzucić przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Obrać cukinię, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Na patelnię dodać pomidory, cukinię i przyprawy. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości cukinii (nadmiar wody odparuje). Na koniec ponownie doprawić jeśli jest taka potrzeba. Sos jeszcze solo na patelni

Karola gotuje
Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia 187

przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw . To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu Dodatek do sałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3 5. Ryba (upieczona/z pary) Pulpety rybne – na przykład takie(...)koktajlach, omletach, plackach Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na  twarogową pizzę  z patelni 7. Resztki serów Możesz zbierać kawałki serów, których nie zostały wykorzystane do jednego pojemnika i wykorzystać kiedy będziesz robić zapiekankę czy pizzę. Tylko uważaj, żeby nie trzymać ich zbyt długo

HealthyCreations
Zupa grzybowa 154

można ciut więcej) masło świeży tymianek śmietana 30% Wykonanie: Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj grzyby. Podsmaż chwilę, aż woda z grzybów wyparuje, następnie zalej całość winem. Duś przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. Przełóż grzyby z winem do garnka, zalej bulionem. Dopraw(...)czasie wyjmij z garnka gałązki tymianku, następnie zmiksuj całość blenderem. Dolej śmietany. Dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Zupę możesz podać z makaronem, lanymi kluseczkami lub grzankami. Smacznego

Garniec Magalie
Zupa grzybowa 259

ciut więcej) masło świeży tymianek śmietana 30% Wykonanie: Grzyby oczyść, umyj i pokrój.  Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj grzyby. Podsmaż chwilę, aż woda z grzybów wyparuje, następnie zalej całość winem. Duś przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. Przełóż grzyby z winem do garnka, zalej bulionem. Dopraw(...)czasie wyjmij z garnka gałązki tymianku, następnie zmiksuj całość blenderem. Dolej śmietany. Dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Zupę możesz podać z makaronem, lanymi kluseczkami lub grzankami. Smacznego

Garniec Magalie
GRZYBOWA 210

liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać(...)wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze śmietankę 30%. Posypać natką. Serwować z makaronem (fajnie pasują łazanki lub drobne nitki rosołowe) lub czystą - bo zupka jest dość gęsta

Walijskie Pichcenie
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 268

zewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu orecchiette 600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków 1 ząbek czosnku 100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois) parmezan lub pecorino oliwa(...)Grube łodygi wyrzucamy, a resztę wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette

Mia Cucina Sofieta
Sos kurkowy z kurczakiem 495

Mamy sezon na grzyby i dlatego przygotowałam pyszny sos z kurczakiem i kurkami. Bardzo szybki do zrobienia i świetny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste(...)duża cebula 3 łyżki masła klarowanego 400 g kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso oddzielić od kości i pokroić w mniejsze kawałki. Kurki dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając. Do podsmażonych grzybów dodać pokrojonego kurczaka, wlać śmietanę. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Potrawka z fasolki szparagowej 180

Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny, oryginalny smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana(...)smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania:  Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę szparagową. Potrawkę zabielamy śmietaną. Dodajemy musztardę (ilość musztardy zależy

Pobite gary Barbary
Bitki wieprzowe duszone z warzywami 239

schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, to jest to coś dla was. Bitki są mięciutkie i soczyste. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub makaronem. Składniki na bitki wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu(...)rozgrzanym tłuszczu i obsmażmy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotlety przekładamy do rondla. Marchew pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka chwilę podsmażamy na tej samej patelni, po czym przekładamy to rondla. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Bitki dusimy na niewielkim ogniu około 45 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewamy bulionem

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z klopsikami wołowymi 262

sól (1-2 łyżeczki do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy(...)gładką masę, najlepiej ręką. Z gotowej masy mięsnej formujemy nieduże, kształtne klopsiki o możliwie gładkiej powierzchni. Z tej ilości składników powinno ich wyjść ok. 15 sztuk. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy klopiki o obsmażamy intensywnie przez ok. 3 minuty ze wszystkich stron do zarumienienia, aby „zamknąć” mięso. Odsmażone klopsiki wyjmujemy na chwilę

Kulinarna Pokusa