wykorzystaniem produktów firmy Jamar . Tym razem są to czerwone naleśniki z ćwikłą. Będzie to idealny dodatek do zupy. Ja uwielbiam rosół z naleśnikami! Jest to oryginalny pomysł zastąpienia makaronu czy ziemniaków. Świetnie smakują także z pomidorową Szaszłyki z naleśników do zupy Składniki: 250 ml mleka około 150 ml mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze(...)naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) łyżka oleju 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy
PatiGotujeinaczej. Tym razem kurczaka przygotowałam w wersji potrawki, a nie sztuki mięsa jak ostatnio . Danie wyszło przepyszne i wyraźne w smaku. Można podawać je jako samodzielne danie, lub z makaronem. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 brokuły (każdy o wadze 500 g) 4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem cebulki dymki- 3 szt. 2 puszki pomidorów w puszcze (u mnie(...)krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz mozzarella tarta- ok. 5 łyżek Sposób przygotowania: Cebulki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kurczaka kroimy w kostkę. Dokładamy do cebulki. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Dodajemy do mięsa. Dokładamy marchewkę z groszkiem. Wlewamy pomidory (razem z sokiem). Dusimy
Pobite gary Barbaryzacznie się szklić dodaj czosnek, przemieszaj i dorzuć pieczarki. Dopraw nieco pieprzem mielonym i solą ziołową. Smaż na większym ogniu kilka minut, często mieszając. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć i puszczać soki. Wlej wodę na patelnię i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i połącz całość. Duś kilka chwil, dodaj koperek, a potem mięso razem(...)sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true
Anioszek w kuchniNauczyłam się jeść curry w Anglii, teraz to naprawdę lubię. To danie jest pycha i bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno
Kuchnia Pokoleńnajlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką
Walijskie Pichceniejeszcze głębszym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki zmiksowaniu całości i wtedy mam też pewność, że pietruszka nie będzie odłożona przez męża na bok :) Bardzo smaczna jest również z makaronem, można zabielić lub nie i śmiało pokuście się o dodanie szczypty estragonu- nada on bardzo przyjemnego smaczku :) * bulion warzywny- 1,5 litra * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler(...)kawałek * pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 1 ząbek * ryż- 200 g * listek laurowy, ziele angielskie * pieprz, sól, chili, kurkuma, szczypta estragonu- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * koper- do posypania * jogurt naturalny- do zabielenia Ugotować ryż. Do bulionu włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i zagotować. W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju
Kraina Miodem Płynącawinnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka – 3 szt - miód – 2 łyżki - czerwone wino – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - sól(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, k roimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, p odlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Ostra na Słodkopoleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni(...)grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita
Walijskie Pichcenienadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy(...)rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki. Inspirowane przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka
Tajskie smakiDanie z cyklu sprzątanie spiżarni. Makaron lasagne już dłuższy czas zalegał w szafce, a z połówką kapusty włoskiej niespecjalnie miałam co zrobić. Do tego doszły piersi drobiowe z zamrażarki i proszę, obiadek jak się patrzy. Zamiast świeżych pomidorów można użyć tych z puszki, osączonych z zalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji, w zależności(...)Kapustę pokroić w grubsze paski, obgotować w osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedzić. Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem aż się zeszkli, doprawić solą ziołową i pieprzem. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Głęboką formę
Kuchenne zapiski Edytydużej misce wymieszaj wędzona paprykę, czosnek, oregano, kmin, sól, cukier i pieprz cayenne, wrzuć krewetki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię po boczku na średnim ogniu włóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli nie mieszczą się na patelni, obsmaż je w dwóch partiach. Następnie przełóż je na ręczniki z boczkiem by ociekły z tłuszczu. Do tej samej(...)patelni wrzuć paprykę i podsmaż, mieszając, przez minutę aż lekko zmięknie i przełóż do dużej miski. Dodaj pokruszony, chrupiący boczek, krewetki i ser. Wymieszaj, po czym wrzuć jeszcze ciepły makaron i połowę dressingu, ponownie wymieszaj i dodaj awokado, kolendrę i polej resztą dressingu. Po wymieszaniu podawaj! Smacznego! English version Spicy shrimp pasta salad (8 servings) Ingredients: 400 g farfalle pasta
karmelowysamodzielne danie, smakował mi i na ciepło i na zimno. Możemy go podać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. Sądzę, że byłby też bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam! składniki 250 g świeżego szpinaku baby 2 czerwone cebule śmietana słodka tarty parmezan 1 lekko czerstwa bułka pszenna sól, pieprz kmin rzymski(...)gałka muszkatołowa opcjonalnie przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Odcedzić. Obciąć skórkę z bułki a miąższ pokruszyć. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia można przyprawić cebulę kminem lub gałką muszkatołową. Do cebuli dodać ugotowany odcedzony szpinak, wymieszać, dolać słodką śmietanę, dodać dużo startego parmezanu i okruszki białej bułki. Doprawić solą i pieprzem . Smacznego
Stare Garypomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy(...)puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko
Ala piecze i gotujespiżarnianych zapasach udało się znaleźć produkty, które można było zestawić z kurczakiem. Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku(...)papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki(...)szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło
Delicious Titbits