Pulpety gotowane mogą być -ale smażonym już coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na prawdę nadaje smaku bo jest jego nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka
Buniabaje w kuchniSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella 1 puszka pomidorów 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego(...)PRZYGOTOWANIE : Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Mariolilazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona(...)sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać
Kuchnia domowa AniSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, starty
Coś bym zjadłaMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskiZ porcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka
Humanistka w kuchnimałe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy(...)śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się. Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki
Walijskie PichceniePrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)posiekać. Podsmażyć na kilku łyżkach oliwy przez chwilę. Dodać drobno pokrojony seler naciowy i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie już
cucinarecebule kukurydze i pietruszkę Smażymy w garnku. Mieszamy często po 2 minutach dodajemy nasze owoce morza i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy sól,pieprz sok z połowy limonki Następnie wlewamy wodę uprzednio ugotowana około litra . Dodajemy papryczkę chilli ,paprykę słodka I nasze kiełki bambusa. I gotujemy następne 10 minut na średnim ogniu. Podajemy z makaronem ryżowym albo Noodles. Smacznego
Viola cooks with passionIdealnie pasują do makaronu czy świeżego pieczywa. 200g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 1 łyżeczka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) 1-2 łyżki masła posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki (pokrojone w kostkę lub plasterki), lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość smażyć do miękkości
Di gotujeczosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć. Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza
Bon Appetit MałgorzatyFormujemy małe kotleciki. Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs. Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 10 minut(...)Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Dobrze też smakują z pieczywem. Smacznego
Maminek kulinarnymielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe . Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :) Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo
Smaki Edytypodać z kaszą, makaronem, ryżem ... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie
Czerwona PorzeczkaMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam Składniki: 22 muszle makaronowe (około 250 g) 200 g świeżego szpinaku 2 puszki tuńczyka w oleju 2 kulki mozzarelli 125 g serka mascarpone(...)ugotować al dente i odcedzić. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i lekko przesiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszając chwilkę smażyć, aż szpinak zmięknie. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i odsączonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane
Oryginalny smak