makaron smażony - 5576 przepisów (strona:230/372)

Potrawka z drobiowych żołądków 206

Nawet moje dzieciaki nimi nie gardzą , kochają serduszka drobiowe i potrawkę z żołądków , jakoś tylko do wątróbki , nie mogę ich przekonać . Dobrze przyrządzone żołądki są naprawdę przepyszne , podane z makaronem i szczypiorkiem .. uwierzcie , bajka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 1,5 kg drobiowych żołądków ( mocno się kurczą w gotowaniu ) 2 gałązki selera(...)oczyszczamy z wszelkich farfocli i kroimy na mniejsze kawałki , takie ,żeby wygodnie się jadło . Na maśle , przesmażamy pokrojony w plasterki seler naciowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed

Ogrodnik w podróży
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 264

się w ekspresowym tempie 10 minut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.   SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300  g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając, przez około 5 minut, na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę.  Zwiększamy moc palnika do najwyższej, dodajemy mielone mięso

cool and minty
zupa ze świeżych pomidorów 223

korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy  przez kwadrans i zalewamy bulionem. Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki, i  doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  maggi. Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą

Kuchnia Babci Basi
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 158

warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy

Miód i pieprz
Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup 420

kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie) 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego, ¼ szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego) starty, świeży parmezan, do podania tosty z chleba, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż(...)gładką pastę. Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła. Jak się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat

karmelowy
Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti 207

szklanki wody 6 ząbków czosnku świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól himalajska mielone chilli natka pietruszki Przygotowanie: Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy(...)połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy.  Ja podałam mięso z makaronem do spaghetti z pełnego ziarna. Na koniec posypałam pietruszka

ClauditteMissCooking
Pierogi z serem i szpinakiem 233

delikatnym farszem. Myślę że szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę go jeszcze oswoić. Mimo(...)szklanki gorącej wody farsz ( wystarcza na ok połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę

Stare Gary
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 173

ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam!   (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sol, pieprz ziołowy i naturalny Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia     Komosę ugotować

Di gotuje
Schab w sosie z czerwonego wina 204

Rozgrzałam patelnię, na której smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem.   Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką

Kuchnia u Krysi
Kilka pomysłów na... 223

Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym  Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem  Tu podobne, z tym, że z cukinią  Cukiniowe gofry;  z pastą ricotta-feta  Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem   Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi  (Smażone) kofty marchewkowe

More food, love and dreams
Klopsiki w warzywnym sosie. 223

cukinię i jeszcze chwilkę smażymy (około 2 minuty), dodajemy odłożone wcześniej klopsiki.  Pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy lub blendujemy i przekładamy do patelni. Dodajemy trochę tymianku i posiekane listki oregano (po około 0,5 łyżeczki świeżych ziół), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy je jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, choć ja zajadam się nimi

Rozpustne gotowanie
Pierogi z botwinką 258

drobno łodyżki,  smażyć  aż cebula i botwinkowe łodygi lekko zmiękną. Liście drobno posiekać. Dodać do cebuli razem z czosnkiem, lekko posolić. Dusić mieszając aż licie zwiędną i zmiękną. Przestudzić. Dodać, koperek, pietruszkę, pokruszoną fetę i bryndzę.  Dokładnie wymieszać . Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki

Stare Gary
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 500

Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum,  następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj

Niezły Młynek
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 249

pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz   gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat

Kuchnia domowa Ani
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 343

solimy tak jak wodę na makaron i gotujemy fasolę na średnim ogniu przez ok. 1,5-2h do miękkości. 1 PODSMAŻANIE KIEŁBASY LUB BOCZKU (5 min) Kiełbasę kroimy w drobne plasterki lub kostkę w przypadku boczku (możecie dodać trochę tego i tego, będzie jeszcze lepsze). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano

Nerds Kitchen