makaron smażony - 5576 przepisów (strona:17/372)

Bucatini all'Amatriciana bianca 155

kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę.   Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem 257

ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente. 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać i pokroić w paski(...)pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aby lekko zmiękła. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pomidory. Wymieszać wszystko i połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni

UgotujmyTo.pl
Makaron z łososiem i szpinakiem 153

smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy makaron, koncentrat, łososia, smażymy klika minut, co jakiś czas mieszając liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię wszystko podsmażamy chwilę, aż sos oblepi szpinak, przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Spaghetti z suszonymi pomidorami 152

też zwyczajnej oliwy z oliwek. Makaron wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem według przepisu na opakowaniu, tak aby ugotowany był al'dente. Na trzy minuty przed zakończeniem gotowania makaronu zacząłem smażyć suszone pomidory, czosnek i salami na dość dużym ogniu. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go i dodałem na patelnię, gdzie znajdował się sos. 25 dużych listków świeżej bazylii dość grubo

Wyprawy kulinarne
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami + niespodzianka 161

pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć

Codzienne Gotowanie
Czarny makaron z krewetkami 175

Makaron z krewetkami - obiad gotowy w 10 minut. Najwięcej czasu zajmie chyba obranie i oczyszczenie krewetek (chyba, że skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie sprawdzi ;)  Składniki(...)czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć niecałą minutę. Przewrócić na drugą stronę i smażyć pół minuty. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać makaron, Wymieszać. Można polać jeszcze oliwą i doprawić sokiem z cytryny

Moja Galeria Smaku
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 160

może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową(...)wysokiej patelni rozgrzewamy olej (wlewamy olej do około 1 cm wysokości). Makaron tniemy przy pomocy nożyczek na mniejsze kawałki. Wrzucamy małymi garściami na rozgrzany olej i smażymy dosłownie kilka sekund - makaron natychmiast urośnie jak prażynka. Przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. 4. Do talerzy nalewamy krem, dekorujemy gałązkami świeżego oregano. Tuż przed podaniem wsypujemy sporą ilość

My Culinary Art
Makaron w sosie dyniowym 208

Philadelphia duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy szczypta szałwii szczypta gałki muszkatołowej świeżo zmielony czarny pieprz olej i/lub masło do smażenia Przygotowanie :  Makaron ugotować al dente, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę z masłem przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Dodać pure z dyni i bulion warzywny(...)wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut. Dodać przyprawy - słodką paprykę, pieprz kajeński, szałwię, gałkę muszkatołową i czarny pieprz, dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał. Natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Świderki a'la Carbonara made by Ewa. Pożywny obiad gotowy w 30 minut 258

żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki) 1-2 cebule sól, świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości (al dente). W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i przyrumieniamy. Starty ser żółty

Kuchnia po mojemu
Fusilli Z Sosem Miodowo- Truflowym i Porem 199

miseczki, oprószamy solą i pieprzem, słodką papryką, imbirem oraz gałką muszkatołową, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy wstawiamy wodę na makaron, doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy całego pora kroimy w plasterki, jasną część smażymy na maśle, doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem(...)cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na maśle z zieloną częścią pora, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem smażymy kurczaka makaron gotujemy al dente do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Spaghetti z soczewicą i kaparami 177

ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów 2 duże pomidory 2 łyżeczki kaparów olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku(...)smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią

Bullio
Spaghetti z soczewicą i kaparami 191

ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów 2 duże pomidory 2 łyżeczki kaparów olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku(...)smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią

Bullio
Sopa de fideos. Meksykańska zupa makaronowa z pomidorami. 215

smakuje trochę inaczej. To trochę jest na tyle istotne, że warto spróbować tej jednej z ulubionych w Meksyku zup. Warto spróbować choćby z ciekawości - jak to jest smażyć suchy makaron. ;) Sopa de fideos oprócz tego, że posiada wszystkie zalety uwielbianej w wielu polskich domach pomidorowej, to raczy nas dodatkowo pewną dawką egzotyki. Taką niewielką - w sam raz! :) Składniki(...)cukru lub miodu 1/2 łyżeczki kuminu sól sok z limonki natka kolendry lub pietruszki oliwa Wykonanie: Suchy makaron podsmażyć w garnku na oliwie na średnim ogniu. Kiedy zacznie się lekko rumienić dodać posiekane drobno cebulę i czosnek, oprószyć lekko solą i smażyć jeszcze 5 minut mieszając. Dodać kumin, jalapeno i cukier/miód. Wymieszać. Pomidory zmiksować z bulionem i wlać

zadanie-gotowanie
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 473

się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków 2 ząbki czosnku pietruszka oliwa, sól, pieprz(...)grana padano (do posypania) Oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki (może być kostka lub plasterki) grzyby solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody

Bon Ton Italia
Spaghetti bolognese 257

pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut.  4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut. 5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku.  6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią

Emcia Pichci