Krótko blanszowane liście świeżego szpinaku zachowują strukturę na tyle, aby ułatwić utrzymanie kształtu przez cannelloni nadziane miękkim przecież farszem. Niektórzy do cannelloni ze szpinakiem i ricottą dodają również nieco słodkiej śmietany. Można to oczywiście zrobić jeśli ktoś lubi, ale pamiętajmy, że już sama ricotta ma dość śmietankowy smak. Zawiera również sól, podobnie jak użyty w naszym przepisie bulion(...)razu jednak mówimy, żebyście w przypadku tej receptury obgotowania nie próbowali. Farsz serowo-szpinakowy, nawet w niżej opisanej wersji, jest mimo wszystko miękki i przez to słabo utrzymuje kształt makaronu. Zamiast obgotowania stosujemy metodę dość znacznego rozcieńczenia sosu pomidorowego bulionem, sytuację ratuje też spora zawartość tłuszczu w farszu (ser!). Przypilnujcie tylko, aby na dnie brytfanny do której zaczynacie wkładać makaron
Kulinarna Pokusaróżnych wielkościach, odmianach i wszystkich kolorach tęczy:) Ostatnio moim ulubionym stał się cudownie słodki pomidor żółty, który wykorzystałam np. w letniej sałatce z arbuza . Letnie pomidory są pyszne, słodkie i tak ładnie wyglądają, że niewiele trzeba, aby stworzyć z nich atrakcyjną potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła , aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja(...)mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto. Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4-6 porcji
Chilli Czosnek i Oliwapolędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda) 10 dag. sera pleśniowego u mnie Gorgonzola 1 średnia cebula boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach pieprz zielony w zalewie 1 śmietana słodka 30% 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta ZALEWA: oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy(...)kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia BeatySzybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy(...)drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem. Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami. Smacznego
Maminek kulinarnyzakończona. Poniżej jej podsumowanie. Muszę powiedzieć, że niektóre przepisy na prawdę mnie zaintrygowały i jestem w stanie pokusić się o ich wykonanie. Ale żeby nie było tylko miło i słodko, trafił się jeden plagiat! Wykryto go i wpis został natychmiast usunięty. Pomimo, iż Durszlak proponuje wykorzystanie gotowca na podsumowanie, pozwolicie, iż zrobię to po swojemu. Jak wspomniałam(...)akcji) wraz z linkami do blogów, z których pochodzą. 1. chłodnik litewski wersja II z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2. zupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski
bastalenaJeśli nie gotowanie, to co? - robótki ręczne 4. Ukochane miejsce odpoczynku wakacyjnego? - bezludzie z dala od cywilizacji 5. Twoja ulubiona potrawa? - jest ich wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan 11. Morze czy góry? - góry(...)obie 11. Landrynki czy dropsy ;) ? - landrynki http://takietampichcenie.blogspot.com/ 1. Kawa czy herbata? - herbata 2. Batonik czy wafelek? - batonik 3. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci? - bezbarwny 4. Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso
Kuchenne zapiski Edytyciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, można to robić szklanką, ja używam wykrawaczki do pierogów(...)Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i serwować z dowolnymi dodatkami. Można polać je kwaśną śmietaną i posypać ksylitolem; polać stopionym masłem i posypać czymś słodkim; Nam najbardziej smakują polane stopionym masłem z bułką tartą z ksylitolem i cukrem waniliowym (na bazie ksylitolu). Smacznego
Smaczne ZdroweBardzo lubię ryż z wszelkimi dodatkami. Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście
Walijskie PichcenieDzisiaj na szybciutko. Dla zapracowanych, leniwych osobistości :-) Ze specjalną dedykacją dla mojego kierownika, który jest tak w ogóle genialnym kucharzem :-) Jakiś czas temu przyniosłam do
pieprzny smaczekzmieloną łopatkę) 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2 ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion(...)minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami
Walijskie PichcenieKurczak w sosie słodko ostrym buffalo- rozpływa się w ustach. Ale od początku: Składniki: Udka kurczaka- ilość w zalezności od potrzeby Pieprz, sól, paprika, tymianek Udka doprawiamy solą, pieprzem, paprika I tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 25 min, z drugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany(...)naszego smaku :) ) ok 100 ml wody. Wykonanie: Wszystkie składniki łaczymy w garnku do zagotowania. Do sosu wkładamy kurczaka- gotujemy 5-10 min . I gotowe :) Podałam z makaronem . Życze smacznego
Smaki Edytycałej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do woka. Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy sajgonki przez około 15 minut. Warto sprawdzać czy stały się już chrupiące. Wyśmienicie smakują podawane z sosem sojowym lub ze słodkim sosem chili. Smacznego
Taste TherapyDogorywałam. Upał pozbawił mnie chęci do życia po raz kolejny. W połączeniu z zaistniałymi zmianami sprawił, że byłam ciągle zdenerwowana i w niedoczasie. Z niczym się
Dzieje kuchennej WiewiórySpaghetti Bolognese to jedna z najbardziej znanych włoskich potraw. Oczywiście Włoszką nie jestem, dlatego też moja wersja spaghetti nie jest tą klasyczną jaką podaje się na
Słodkie okruszki