inne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania(...)firmy BASRA, z 200 g daktyli powstało 100 g syropu, zawiera on 62% cukru. Syrop daktylowy ma wspaniały karmelowy smak, gęstą konsystencję melasy i głęboki brązowy kolor. Jest bardzo słodki, ale też lekko kwaśny i owocowy. Przypomina syrop klonowy lub z agawy, ale jest według mnie od nich dużo smaczniejszy. Ceniony jest ze względu na wartość odżywczą i walory zdrowotne
Chilli Czosnek i Oliwaznajomych 2. Czego byś nigdy w życiu nie zjadła Podrobów 3. Ulubione miejsce na urlop to… Hamburg 4. Jaki jest Twój kulinarny koszmar z dzieciństwa Zupa mleczna z makaronem 5. Otwierasz swoją szafę z ubraniami i pierwsze co widzisz to … Za male ubrania 6. Czy lubisz klimat targów staroci ? Nie.Moja mama jest ich wielką fanką, ja wolę nowoczesny design(...)szkole podstawowej. 8.W jakim programie kulinarnym byś wystąpiła? Cukiernicy na start lub amerykańskim Masterchef:) 9.Sałatki czy surówki? Sałtaki 10.Ulubiona zupa? Ogórkowa 11.Śniadanie na słodko czy słono? Słono /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
Wielki apetytLuty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)takich, dla których składniki można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne
W kuchni wieczoremdzieciństwem? Pierogi z truskawkami Wasze ulubione warzywo? Pomidor,papryka Bez jakiego smakołyku nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy lub herbaty? Nie jestem wybredna, obojętnie co byle słodkie Z czym kojarzy wam się blogowanie? Z dzieleniem się z innymi z tym co się lubi robić Co daje wam najwięcej radości w ży ciu? Rodzina(...)lubię robić Twoje ulubione miejsce na wakacje? Mazury,góry Ulubione przyprawy? Oregano, bazylia,czosnek,imbir Ulubiony deser? Panna cotta Ulubiony obiad? Pierogi, makaron ze szpinakiem Trzy rzeczy, bez których ciężko Ci się obyć? Telefon, telefon, telefon Twój idealny dzień? Opisz w trzech zdaniach. Poranna kawa w domowym zaciszu. Obiad w gronie najbliższych
magiczna kuchnia Kasitych sprzętów jest od 5 lat wyciskarka Omega 8006. Uwielbiam ją, bardzo często z niej korzystam. Wyciskam w niej zdrowe soki, ale nie tylko, robię dzięki niej pasty, pasztety, słodkie desery itp. Miałam przyjemność przez kilka dni - dzięki sklepowi EUJUICERS - profesjonalistom w dziedzinie wyciskarek, u których kupiłam swoją Omegę - używać jej młodszej siostry, wyciskarki Sana firmy Omega. Szczerze mówiąc(...)osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie 4 lub 5 części
Co na wege obiad?Jest to moja wersja zupy, na która znajdziecie przepis w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto". Zmiany wynikały głównie z produktów jakie miałam. Zupa
Dzieje kuchennej Wiewióryzdarza), zasługują na wyróżnienie, więc wyszczególnianie tutaj niektórych byłoby nieco nie fair wobec pozostałych, a przynajmniej ja czułabym się z tym niezbyt dobrze. 1. Śniadanie na słono czy na słodko? Zależy od tego, jaki mam humor. Na co przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione(...)Kojarzy mi się z lekkością. I wiosną. 9. Możesz wybrać tylko trzy składniki i ugotować posiłek żeby się najeść, jakie to będą składniki i co z nich ugotujesz, przyrządzisz? Makaron, truskawki i śmietanka - makaron z truskawkami, ulubione danie z dzieciństwa. Lub jajko, szpinak i czosnek - szpinak smażony z jajkiem. 10. Śniadanie do łóżka czy na tarasie? Na tarasie, z widokiem
W kuchni Karmel-itkiindyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 duża cebula 1 jajko (duże) 1 sucha kajzerka lub 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka soli (można dać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej(...)sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
MyCookBook.plmoże o znikomym orientowaniu się w ofercie konkurencyjnych lokali. Wkładka regionalna wg mnie powinna być na stale w menu - bo czy Szwed poznający Lublin przez pryzmat gastronomii zamówi pizzę, makaron? W jaki sposób restauracje mogą przyciągnąć turystów jak nie poprzez dobre, regionalne jedzenie?! Program Miejsca Inspiracji to nie konkurs na najlepsze jedzenie! Znów muszę napisać słowo "niestety". Niestety, wiele podmiotów(...)Kożuchowskim ze Stowarzyszenia Architektów Polskich za ciekawe historie i smaczki architektoniczne Lublina, które pomijamy na co dzień, Kariną Falkiewicz z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej za dociekliwość i krytyczne spojrzenie na słodki świat gastronomii, Agatą Makuch z Wydziału Sportu i Turystyki Miasta Lublin za spokój, opanowanie i wiedzę, której pozazdrościłby niejeden rodowity Lublinianin, Michałem Cużytkiem (zastępstwo za Agnieszkę Wiechnik) z Kancelarii
Right Behind The Kitchenwarzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie przetestuję je w takim wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety
Qlinarnie i Qlinarniemusi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania nad paleniskiem). Z nowymi foremkami (hurraaaa), miseczkami i pięknym naczyniem do pomidorów. Z ponad tysiącem zdjęć. Ze skrzynką moich ulubionych, aksamitno(...)bezy. Mam słabość do lodów. Chcę jeszcze bardziej polubić amaretto. Łączę wszystko, by spotęgować przyjemność. Dla mnie to zdecydowanie najcudowniejszy deser tego lata. Chrupiąca z wierzchu beza kryje słodką piankę otulającą soczystą brzoskwinię, w środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę
KUCHARNIASKŁADNIKI marynata do mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu(...)mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym
ClauditteMissCookingchwilkę i nabłyszcza tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)picia? (oprócz wina oczywiście) À propos estragonu – Gruzini go kochają! W tym kraju pije się mnóstwo lemoniady. Najpopularniejszy smak to lemoniada… estragonowa. Jest wścieklezielona, a w smaku słodko-ziołowo-chemiczna. Ten smak się uwielbia, albo nienawidzi. Mi posmakowała. Jak to nie Wasza bajka możecie wybrać inną lemoniadę, między innymi: gruszkową, winogronową, waniliową czy z owoców granatu. Jestem
Poezja smakuW tym roku na Tłusty Czwartek (obok tradycyjnych pączków) miałam ochotę na coś nowego. Gniazdka znalazłam w ostatnim numerze czasopisma Moje Gotowanie i bardzo spodobał mi
Pełny talerzchcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika. Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole z dodatkiem czerstwego chleba i anchois lub kupić w jednym ze sklepików z regionalnymi produktami(...)przypadła nam do gustu, były kruche ciasteczka z migdałami, cantucci . Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże
Chilli Czosnek i Oliwa