plastrow schabu 8 duzych ziemniakow 6 listkow salaty ( do dekoracji) sol pieprz panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem Doprawiamy przyprawami mieso odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec
Klaudynkowa kuchniamargaryny 2 jajka 400 g maki 120 g cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia Mieszamy to razem Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy Robimy taki jakby wulkan
Klaudynkowa kuchniaPotem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana
Klaudynkowa kuchniakilka dni mogę zagnieść i upiec kolejną porcję pachnących, kruchuteńkich łakoci :) A jeśli ktoś nie przepada za kruchymi ciasteczkami to może skusi się na baletki czyli biszkoptowe ciastka z makiem i marmoladą ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamoim rodzinnym domu na zakończenie wigilijnej kolacji podawano kluski z makiem . Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą ilością bakalii jest podobna, ale zamiast klusek jest pszenica. Jeśli ktoś nie jadł jej nigdy i zastanawia się czy będzie mu smakować to podpowiem, że ugotowana pszenica smakuje podobnie
Smaczna Pyzakremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe - szyszki Jabłkowe oponki Bułeczki różyczki Pączki pieczone Rurki korzenne z kremem Rurki kruche z kremem białkowym, zaparzanym Baletki - biszkopciki z makiem i marmoladą
Smaczna PyzaGruszka w roli głównej, czyli propozycja na popołudniowy deser :) Składniki: - 3 gruszki - 1 opakowanie cukru waniliowego - 3 szczypty imbiru - 3 żółtka - 1 łyżka maki - 1 i 1/2 szklanki mleka - sok z 1 cytryny - 6 łyżek cukru Przygotowanie: Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki
Zainspirowana w kuchnipołowe mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, przyprawę do chleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapiersi kurczaka ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dodatkowo dipy Prymat Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu
Monia miesza i gotujesmaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 4-5 łyżek maki pszennej sól do smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko
Monia miesza i gotujepiec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował. Do chlebka można użyć również maki pełnoziarnistej wtedy chlebek będzie ciemniejszy, ja akurat tak zrobiłam, dałam pół kilo pełnoziarnistej i pół kilo zwykłej. a tu chlebuś ze zwykłej mąki pszennej
Monia miesza i gotujeprzekąską czy zamiennikiem frytek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Zachęcam Was do ich wypróbowania. Składniki: 3 duże cebule, 2 jajka, Pol Szklanki maki, Pół szklanki bułki tartej 4 łyżki mleka Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości około 5 mm i rozdzielamy każdy krążek osobno
cookplsznurek) foremki do ciastek (moje z Ikei) farba w sprayu ( u mnie czerwona i srebna) tasiemki, lamówki (wszystko co macie w domu: pieprz, goździki, posypka do ciasta - perełki, mak itp.) klej vikol (niezastąpiony u mnie w domu) sznurek jutowy Wszystkie składniki ze sobą połączyć tak, żeby masa była gładka. Wycinamy foremkami wzory i suszymy w piekarniku
Delicious Titbitspiekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet
cookplkakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie
cookpl