mak - 12131 przepisów (strona:642/809)

Tort Wiśniowy 189

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka

Blondynka Gotuje
Bożonarodzeniowy Tort Korzenny 152

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa

Blondynka Gotuje
Mleczna kanapka 281

Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec

Blondynka Gotuje
Mój pierwszy przepis na muffinki 156

dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania!  Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki

Blondynka Gotuje
Pizza na razowym spodzie 173

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Drożdże rozrabiamy z wodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania

Blondynka Gotuje
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 141

smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon

Blondynka Gotuje
Chocolate chip cookies 138

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku:) Składniki: 100 g masła 150 g maki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 120 g cukru brązowego, trzcinowego, drobnego 120 g cukru białego, drobnego 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej); 100 g czekolady

Blondynka Gotuje
Babka z dżemem 138

pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki maki pszennej 4 łyżki oleju 4 łyżki dżemu aromat dowolnie wybrany 1 łyżeczka sody bakalie jabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mące Wykonanie: Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki

Blondynka Gotuje
Biszkopt Czekoladowy na Tort 164

nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem

Blondynka Gotuje
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 200

czekać - pieczcie! :) Składniki na 12 sztuk:) 125 g masła  100 g drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka (te które zostają po zrobieniu bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Blondynka Gotuje
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 155

już gotowe. Tak więc moje drogie Panie i Panowie do dzieła! :) Źródło:  MW . Składniki na około 30 sztuk małych eklerków: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy,aby całość się nie przypaliła (ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest

Blondynka Gotuje
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 352

Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g maki pszennej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w wodnej kąpieli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier, sól i żółtka i nadal miksujemy do białości. Następnie

Blondynka Gotuje
Sernik Black Forest 294

boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 3 żółtka 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml) 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady

Blondynka Gotuje
Snikers vel Gosiak 1899

można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia).  Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy 3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto migdałowe z czekoladą 191

pieczenia: ok. 45 min. PRZEPIS (źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Ciasto 175 g czekolady deserowej 175 g masła lub margaryny (użyłam Kasi) 125 g cukru pudru 4 jajka 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 g mielonych migdałów ekstrakt waniliowy   P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com