opakowania zupki chińskiej - przyprawa z jednego z opakowań (u mnie kurczak curry) - pół czerwonej papryki - pół puszki kukurydzy konserwowej - 3 średniej wielkości ogórki konserwowe - 2 łyżki majonezu - pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron dokładnie kruszymy, otwieramy opakowania i wysypujemy na talerz, zasypujemy jednym opakowaniem przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. 2. Jeśli(...)zostało, odsączamy go na durszlaku. 3. Kroimy mięso z kurczaka na nieduże kawałki, paprykę w kostkę, ogórka konserwowego dosyć drobno. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy makaron, kukurydzę, majonez i mieszamy dokładnie. 4. Ponieważ przyprawa (kurczak curry), której użyłam sama w sobie była już słona, nie było potrzeby solenia sałatki, doprawiłam ją więc do smaku tylko pieprzem. Jeśli
Kraina Tysiąca Smakówcałe dziesięć rządków - oj, będzie rzodkiewkowo ;) Jeśli oczywiście okażę się "dobrą ogrodniczką" ;) Składniki (2 - 3 porcje): - 3 średniej wielkości marchewki - pół białej części pora - 3 łyżki majonezu - łyżka soku z cytryny - duża szczypta gruboziarnistej soli - duża szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy dosyć drobno (najpierw nacinamy(...)wzdłuż, później kroimy na małe kawałki). 2. W szklance mieszamy majonez z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Mieszamy z marchewką i porem. 3. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem
Kraina Tysiąca Smakówbyły to dwie porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki - brokuł - pół kostki sera feta - ok. 125 g pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. W oddzielnym(...)Odcedzamy na durszlaku. 3. Ser feta kroimy w niewielką kostkę, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy wystudzonego brokuła i makaron. 4. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami prowansalskimi
Kraina Tysiąca Smakówcałości dodają kiełki rzodkiewki. Całkiem intrygujące połączenie :) Składniki: - 1 seler naciowy - 1 duże jabłko (lub dwa małe) - 3 - 4 łyżki pestek dyni - duża garść kiełków rzodkiewki - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Gałązki selera obieramy ze skórki (polecam instruktaż Pascala tutaj , bo seler ma "nity";)), myjemy. Kroimy w kawałki(...)Jabłko myjemy. Można je obrać, ale nie trzeba - ze skórką nada sałatce fajnego koloru. Kroimy w paseczki podobnej wielkości do selera. 3. Dodajemy pestki i kiełki oraz majonez i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kraina Tysiąca SmakówUgotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wsypać sosy sałatkowe - wymieszać z majonezem. Smacznego
kolorowotorcikowogyros Składniki: 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1/2 cebuli 1 filet z kurczaka przyprawa do gyrosa, ja polecam Prymat - jest najlepsza majonez, ketchup olej do smażenia Wykonanie: Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą do gyrosa. Kapustę poszatkować. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę(...)mięso przestygnie, połączyć wszystkie składniki. Dodać majonez i łyżkę ketchupu. UWAGA - jeśli robicie sałatkę na przyjęcie i chcecie żeby ładnie się prezentowała - polecam ułożyć ją warstwowo - przesmarowują kolejne warstwy sosem majonezowo-ketchupowym. Smacznego
kolorowotorcikowotylko macie ochotę. W mojej tortilli znalazły się: mięso z kurczaka Filet kroimy w paski, podsmażamy na oleju. Przyprawiamy. Warzywa: sałata, pomidor, ogórek Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku - czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogurtem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 jajka 10 dag żółtego sera kilka gałązek koperku szczypior po łyżeczce majonezu i jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka ugotować - wystudzić. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Do sera dodać obrane jajka, posiekany koper i szczypior - rozgnieść widelcem. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Smacznego
kolorowotorcikowośredni brokuł 1 duży pomidor 1/2 cebuli białej 150 g fety garść pestek słonecznika, np KRESTO 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku ewentualnie koperek Brokuł ugotować na parze. Ostudzić. Cebulkę pokroić w cienkie piórka; pomidor w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez
kolorowotorcikowoziemniaków 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić(...)wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe 5-7 paluszków surimi 4 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki siekanej mięty sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Paluszki surimi pokroić w plastry. Makaron połączyć z kukurydzą i surimi. Przygotować sos: Majonez, jogurt i sok z cytryny
kolorowotorcikowomamy akurat pod ręką. Tu praktycznie nie ma ograniczeń. Ja dziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem. Składniki: 200g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki startej cukinii 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 ząbek czosnku sól Wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Ząbek czosnku drobno pokroić. Twaróg przełożyć(...)miseczki. Za pomocą widelca rozgnieść ser. Dodać jogurt naturalny i majonez - dokładnie wymieszać. Dodać warzywa - połączyć. Doprawić do smaku solą. Podawać do pieczywa. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 woreczek ryżu brązowego, np KUPIEC 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1/3 puszki kukurydzy 1/2 cebuli sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ryż brązowy ugotować w lekko osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć, wysypać z torebki i odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka osączyć na sicie. Większe kawałki podrobić. Cebulę drobno posiekać. Ryż, kawałki(...)tuńczyka, cebulę i kukurydze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt połączyć z majonezem - dodać do sałatki. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki(...)Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smakujajka, szczególnie faszerowane i w postaci jajecznicy. Choć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko. Składniki: 5 jajek 7 pieczarek 2 łyżki majonezu łyżka chrzanu szczypiorek lub ewentualnie suszony koperek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić na pół, a żółtka(...)oleju. Dodać do żółtek. 3. Za pomocą widelca rozgnieść żółtka, wymieszać je razem z pieczarki tworząc z nich jednolitą masę. 4. Dodać szczypiorek i pieprz do smaku. 5. Dodać majonez i chrzan. 6. Gotową masą wypełnić ugotowane białka i udekorować suszonym koperkiem
Pasja Smaku