zachwyceni taką formą podania ptysia. 20 porcji Składniki: ciasto 250 ml wody 200 g mąki 60 g masła szczypta soli 4 jajka farsz 150 g wędzonego łososia 250 g pułtłustego twarogu pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: w garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy(...)pergaminowym. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 220 C, aż ptysie lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe ptysie przecinamy na pół i ostudzamy. W naczyniu miksującym umieszczamy łososia, twaróg, szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko miksujmy na gładką masę. Farszem łososiowym napełniamy ptysie. Smacznego
Niezły Młynekczyli łosoś w salsie pietruszkowo - szpinakowej Bo zmysły są ważne... dziś coś dla coś dla nich... Przygotowanie : 15 - 20 min Porcja dla : 2 osoby Składniki: 350 g świeżego łososia 8 szt szparagów (4 szt na porcję) 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji sól pieprz cytrynowy parę kropli oliwy
Lajtkraft food intoleranceajvar i wodę, doprawić do smaku solą. Zagotować, wrzucić makaron i gotować tak długo aż makaron będzie prawie miękki. Na koniec wrzucić oczyszczone krewetki i pokrojony w kostkę filet łososia. Delikatnie wymieszać i gotować minutę, może chwilkę dłużej. Obsypać drobno posiekaną pietruszką. Jeśli będzie trochę za gęste, dolać trochę wody i zagotować. Z piwkiem to smakowało wybornie. Polecam
Kuchnia PokoleńZupa, niektórzy jej nie lubią, niektórzy mówią że jest mało treściwa i że się nie najadają, to oczywiście rzecz gustu. Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco. Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam. Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemrożony na patelnię) z parmezanem. Ale ogranicza nas tylko wyobraźnia . Skłaniam się jednak w kierunku składników, których nie trzeba wcześniej gotować czy smażyć. Polecam świeże zioła, pomidorki koktajlowe, wędzonego łososia, a już niedługo szparagi. Kolejną zaletą tych maleństw jest to, że nie trzeba dopiekać ich w piekarniku, a więc nie musicie posiadać patelni żeliwnej . Rozgrzewam moją małą patelenkę (taką teflonową(...)paseczki czerwone chilli i parmezan, lub mrożony zielony groszek z parmezanem, ale pasują również świeże zioła (szczypiorek, bazylia), kiełki, szpinak, jarmuż czy inna zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś; groszku nie trzeba wcześniej rozmrażać, większe produkty trzeba pokroić na małe kawałki Przygotowanie: Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło oraz oliwę. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj
Chilli Czosnek i OliwaPyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez(...)patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć sok z cytryny i udekorować koperkiem. Smacznego
CookYourselfdrugą stronę Wisły. Cudny wystrój i fajna szama mówią same za siebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką(...)brukselki i boczku Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria, Monika, Michał, Michał i ja ;) * Na koniec pragnę jeszcze raz podziękować naszym rodzicom założycielom - Michałowi
Food Squarecienko i smażymy na suchej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Czym wypełnimy placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można zrobić klasyczne ślimaczki z białego serka i łososia, nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam
Kucharzycaladach chłodniczych. Do przygotowania rolady użyłam właśnie mrożonego jarmużu. Inspiracją był przepis z sieci, lub raczej cała seria rolad jakie pojawiły się na blogach - rolada szpinakowa z łososiem. Ponieważ na wędzonym łososiem nie przepadam, a jarmużu nigdy dosyć, oto moja wariacja. Rolada smakuje absolutnie obłędnie. Polecam! Składniki: 400 - 450 g mrożonego jarmużu 3 jaja L sól, pieprz z młynka gałka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podobną sałatkę wyszperałam w starym, świątecznym wydaniu gazetki "Przepisy czytelników". Przeczytałam z przekory, będąc pewną, że ona nie dla mnie - nie jadam ryb, a wersja oryginalna była z łososiem... Po przeanalizowaniu reszty składników uznałam jednak, że sałatka - jeśli zamienić łososia na kurczaka - może być bardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna! Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem
6nieboprzepis na pyszną, lekką sałatkę, którą przygotujecie błyskawicznie. Wesołego Alleluja ! 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Kukurydzę i fasolkę(...)przesypujemy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Dodajemy garść kiełków oraz łososia pokrojonego na drobne cząstki. Wszystkie składniki mieszamy. Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy imbir na najdrobniejszych oczkach, dodajemy do cytryny. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy miód, sól oraz pieprz cytrynowy. Energicznie mieszamy
noteskulinarnyfigawykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :) Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można poddawać obróbce cieplnej, a skórka nie wydziela(...)wiele różnych sposobów. To, czym wypełnimy miejsce po pestce zależy tylko od naszej wyobraźni i stanu lodówki. Bardzo dobrze smakuje z serem typu feta. Można zrobić farsz z kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę
Kucharzycaprzepisu. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie(...)papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij w folię. Włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę w plastry. Smacznego
Smiling Shrimppotrawa: sałatka, dzisiaj z soczewicą. Myślę, że takich miłośników jak ja jest znacznie więcej. Więc dla miłośników sałatek (i nie tylko), coś smacznego. Składniki: Soczewica z puszki 100 gram łososia wędzonego ½ papryki czerwonej 2 ogórki korniszony 3 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Majonez light ( light używam na ogół zawsze ) Sól Pieprz Sok z cytryny Wykonanie: Soczewicę umieszczamy na sicie(...)przepłukujemy zimna wodą i pozostawiamy do obcieknięcia. Ogórki kroimy w kostkę, paprykę podobnie. Dodajemy rozdrobnionego łososia. Następnie jajka pokrojone w kostkę oraz odsączoną soczewicę. Do całości wkładamy majonez, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec do pełni zdrowia posypujemy posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy