Nadzienie: 2 opakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika 4 posiekane dymki ( ze szczypiorkiem ) sól Dodatkowo: 125 gram wędzonego łososia Czerwona świeża papryka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę ). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy(...)zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Do serków dodajemy chrzan, jogurt, dymkę i doprawiamy solą. Paprykę kroimy w kostkę. Delikatnie rozwijamy biszkopt. Nakładamy łososia. Następnie smarujemy masą i na koniec układamy posiekaną paprykę. Ponownie zwijamy w rulon. Zawijamy w ręcznik i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w plastry i układamy na półmisku. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów. Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało. Tak się objadłam że aż nie powinnam. Ale czasami tak to jest jak coś nam smakuje, teraz trzeba pobiegać, poćwiczyć i będzie ok. No ale najważniejsze są tu naleśniki i na nie zapraszam. Naleśniki po skandynawsku, ziołowe(...)łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebiałych szparagów, sól, cukier, 100 g sera typu cheddar, 150 g łososia wędzonego na gorąco, Szparagi umyć, obrać pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (wody powinno być 2 cm ponad poziom szparagów). Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać starty ser. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Doprawić solą i cukrem(...)smaku. Na dnie naczynia ułożyć kawałki łososia, wlać zupę. Udekorowałam listkami rukwi wodnej. zastawa
królestwo garówprzepis. Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej 70g świeżego szpinaku ok. 1/3 pęczka botwinki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 30 g łososia wędzonego Sól pieprz 2 łyżki mleka Przygotowanie: Jajka wymieszać z mąką i mlekiem za pomocą trzepaczki. Czosnek posiekać zeszklić na oleju, dodać pokrojony w paski szpinak i botwinkę. Poddusić(...)odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łososia pokrojonego na małe kawałki i chwilkę smażyć Masę jajeczną wymieszać z botwinką. Wylać na patelnię. Usmażyć. Możecie usmażyć go z obu stron na złoty kolor lub gdy zsiądzie się jedna strona i zrobi lekko złota zwinąć na pół i podsmażyć z obu stron jeszcze chwilę, aby środek się ściął. Smacznego
Fabryka pomysłówfarsz 500 g białych szparagów 180 g łososia wędzonego na ciepło 1 białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą(...)wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Farsz: b iałe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać łososia i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać
królestwo garówPotrzebujesz garść rukoli kilka zielonych oliwek kilka suszonych pomidorów 3 rzodkiewki sezam do posypania wędzony lub pieczony łosoś 1 szklanka ugotowanej cieciorki Sos do polania 3 łyżki oliwy,1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny,pieprz Przygotowanie Rukole umyj. Oliwki,suszone pomidory i rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj(...)Dodaj cieciorkę,oraz łososia. Skrop sosem. Posyp sezamem
Kukuleczkinajbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka 3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać. Jak są bardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości(...)patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi. Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia, oprószyłam solą i pieprzem. Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy
Jemy Pijemypęczek zielonych szparagów 500 g łososia 300 g makaronu tagliatelle 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka masła sól pieprz Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka ) Gotujemy 3 minuty(...)ostygnięcia. Odcinamy główki i odkładamy do miseczki. Pozostałą część blenderujemy. Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy
KuchcikoweLovewięcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy do słoika, potem układamy w nim kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę(...)szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy wieczkiem. Przed spożyciem energicznie potrząsamy słoik, żeby wymieszać składniki ze sosem
Bon Appetit MałgorzatyBardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. 350 g dzikiego łososia Sól Pieprz 2 plastry cytryny 2 łyżeczki suszonego lubczyku 5 ziemniaków Sól morska z młynka Oliwa z oliwek Różyczki brokuła Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzenieświetne danie, które tak jak frytki zupełnie nie kojarzy się z dietą i na pewno ją ułatwi:) Pizza ziemniaczana z pomidorami, cebulą i pieczarkami. Kolejną propozycją jest łosoś pieczony z batata, na który przepis znajduje się tutaj . Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem
wegujemycoś pokroję, posiekam i doprawię tym czy owym i sałatka pyszna na talerzu. Tym razem proponuje roszponkę, ja ją uwielbiam ale wiem że nie wszyscy. W tej sałatce z łososiem smakuje wybornie, polecam. Roszponka, łosoś, awokado w lekkiej sałatce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiększych posiłków. Idealnie sprawdzą się także na różnych imprezach, w tym - w plenerze. (około 14 sztuk) płat ciasta francuskiego (ok 300g) Farsz: ( klik ) 220g ricotty 100g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko papryka słodka do posypania płatki(...)migdałowe do posypania Przygotować farsz . Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę i szczypiorek - posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, miętę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję nadzienia i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). (Ja użyłam specjalnego gadżetu
Di gotujefarsz do naleśników, bułeczek, pierożków - czy dodatek do potraw z grilla. Nuta mięty nadaje jej wyjątkowego smaku, ale jeśli jej nie lubicie - nie musicie dodawać. 220g ricotty 100g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna) Dodatkowo: 2 łyżki oliwy sól, pieprz Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę
Di gotujewyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti * mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić(...)Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem
Magiczne Życie Marty