straganach można dostać już dużo więcej młodych warzyw. Ja dojrzałam cukinię i nie potrafiłam przejść obok obojętnie ;) Tak powstały placki w nieco odchudzonej wersji z jogurtem greckim 0% i łososiem wędzonym. Połączenie to jest niesamowite w smaku, także nie zastanawiajcie się ani chwili, po cukinię- marsz! ;) Składniki: 2 średnie cukinie jajko 3 czubate łyżki mąki sól, pieprz 100g startego sera(...)żółtego czerwona cebula olej do smażenia łosoś wędzony jogurt naturalny Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy
Czerwona PorzeczkaPyszna sałatka ze szparagami, do tego wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe i pesto z rukoli z dodatkiem kolendry. Zapomniałam o makaronie :-). Naprawdę smakowała super, polecam jak tylko lubicie szparagi :-). Miłego dnia i weekendu :-) Składniki: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych 250 g makaronu u mnie kokardki Pesto: 1/2 opakowania rukoli garść świeżej kolendry orzeszki ziemne oliwa(...)sól i pieprz i dalej blenduję. Jeśli trzeba dodaję jeszcze oliwę. 4. Do letniego/zimnego makaronu dodaję pesto, mieszam, żeby się nam ładnie połączyło z makaronem, dodaję pomidorki, poszarpanego wędzonego łososia i pokrojone szparagi. Mieszam delikatnie. Przekładam do misy i gotowe :-). Smacznego
kruche babeczkifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Omlet z łososiem, papryką i oliwkami Składniki: Jajka – 5 sztuk Łosoś wędzony – 200g Papryka czerwona – 1 sztuka Czarne oliwki – 20 sztuk Mozzarella – 100g Koperek – 3 łyżki posiekanego Sól, pieprz + olej do posmarowania formy(...)Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Do masy dodać kawałki łososia i oliwki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Patelnię posmarować olejem, przełożyć do niej masę, na której ułożyć paprykę i plastry mozzarelli i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach. Posypać koperkiem
Kuchnia Bon Appetitwodzie dłońmi formować zgrabne kulki. Kulki obtoczyć w pozostałych zamrożonych paluszkach krabowych. Odłożyć do lodówki. KULKI OGÓRKOWE: 1 część powyższej masy; 1 mały świeży ogórek; kilka malutkich kawałeczków wędzonego łososia; kilka łyżek sezamu białego i czarnego; Ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli jest dużo wody, to odcisnąć. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać(...)włożyć ćwiartkę orzecha i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w uprażonych i drobniutko posiekanych orzechach. Odłożyć do lodówki. KULKI ZIELONE: 1 część powyższej masy; 2-3 łyżki drobniutko pokrojonego łososia wędzonego; 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku; posiekana drobno zielenina - koper lub pietruszka; Do masy dodać łososia i szczypior, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej) i formować kulki. Uformowane
In my kitchenSałatka moc witamin do tego lekka i zdrowa. Z kaszą i łososiem jest bardzo dobra. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Często dodaję do nich owoce bo w takich połączeniach gustujemy. 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcza 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno(...)kuskus zalewam wrzącą wodą powyżej 0,5 cm od linii kaszy w misce. Zostawiam na 15 minut pod przykryciem i potem studzę. Na talerzu układam roszponkę, dodaję kaszę, kawałki łososia. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki i samże na patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą
wesoła kuchniaCoś innego na kanapki,pyszna pasta którą zrobicie w 5 min. polecam gorąco!! Składniki: 100g wędzonego łososia(w plastrach) 150 g twarożku kremowego(ja daję Mój ulubiony) łyżeczka majonezu pół łyżeczki musztardy miodowej sól,pieprz do smaku 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku (można również dodać odrobinę koperku) Przygotowanie: twarożek,łososia,majonez i musztardę rozdrabniamy blenderem,doprawiamy solą i pieprzem (sól(...)tylko w razie potrzeby bo łosoś już jest słony!) ,dodajemy szczypiorek mieszamy i gotowe
Swojskie jedzonkolubi jajecznicy – a ta jest pyszna! Przepis zobaczyłem buszując w internecie, w programie Gordona Ramsay’a. Składniki: 3 jajka kawałek masła (mniej więcej dwie łyżki) wędzony łosoś posiekany koperek śmietana 18% – solidna łyżka Jajka wbić do zimnego rondla, nie roztrzepywać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Postawić na dużym ogniu i bez przerwy mieszać (trzepaczką, albo teflonową szpatułką(...)którym trzeba uważać. Nieustająco mieszać, a kiedy jajecznica wyraźnie zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać łyżkę śmietany, rozmieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Wrzucić poszarpanego na kawałki, wędzonego łososia. Całość posypać posiekanym koperkiem. Podawać z tostami. Polecam
stajnia gołębie od kuchniMogą być wiosenne mogą być na świątecznym stole. Takie fajne do pochrupania koszyczki z nadzieniem z łososia. A robi się je naprawdę szybko. koszyczki: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek, jogurt, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Do wystudzonych koszyczków wyciskam krem rękawem. Dodaję liście salaty, rzodkiewkę, natkę pietruszki, rzeżuchę, pomidorki, posypuję pieprzem czerwonym
wesoła kuchniałosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 200g wędzonego łososia 400g(...)wystudzoną cebulę, posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy. Na kruchym spodzie układamy szpinak (najlepiej po małej łyżeczce w różnych miejscach). Pomiędzy szpinakiem układamy wędzonego łososia. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, aż cała powierzchnia się zetnie. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Można serwować na ciepło
Smak mojej kuchniwarzyw. Pomidorów które teraz uwielbiam, kiedyś nie lubiłam, nie wiem jak to możliwe. Teraz dużo więcej warzyw jem i staram się bazować moje posiłki na warzywach właśnie. Dzisiaj przygotowałam łososia w sosie Teriyaki, którego podałam z kaszą bulgur i z brokułem, na którego kiedyś pewnie bym nawet nie spojrzała ;) Składniki: filet z łososia 1/2 czerwonej cebuli garstka natki pietruszki(...)kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sosu należy dokładnie wymieszać w rondelku i podgrzać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Nie zagotowywać. Łososia pokroić na mniejsze cząstki, cebulę pokroić na piórka a natkę pietruszki posiekać. Ułożyć w małym naczyniu glinianym, zalać sosem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach
Delusional Trineuwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)łyżki oleju Wierzch: 3 łyżki passaty pomidorowej Przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy
VioletoweKucharzenieTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy(...)Dodać sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Smażyć, aż farsz lekko się zagęści. Na podpieczony spód tarty wyłożyć rozdrobnionego widelcem łososia. Całość zalać przygotowanym farszem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać suszonym chilli. Odczekać ok. 10 minut
Bulliosłodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE CIASTKO! Mini tarty PROSTO Z PIEKARNIKA! Ciastko jest przepyszne - łosoś, szpinak z serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 200 g wędzonego(...)ciepło łososia 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 2 łyżki masła 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 8 łyżek słodkiej kukurydzy 120 g sera camembert Ziarna czerwonego pieprzu Szczypiorek do posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę pokrojonego w kostkę sera feta
VioletoweKucharzeniepracy. U mnie podbiła podniebienia moich gości, zatem i Tobie powinna posmakować:) Składniki: 1 główka sałaty lodowej lub 1 op. mix-u sałat; 200 g usmażonego fileta z łososia; 100 g paluszków krabowych (rozmrożonych); 2 ogórki konserwowe lub kilka korniszonów; zielony koperek do posypania; 3-4 łyżki pokrojonego szczypiorku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1/2 opakowania małego jogurtu naturalnego; 1 łyżka(...)majonezu; rozgnieciony ząbek czosnku; sól i pieprz; Sałatę porwać na małe kawałki. Łososia pokroić na większe kawałki, a paluszki krabowe na mniejsze. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie te składniki wraz ze szczypiorkiem ułożyć na sałacie. Całość skropić lekko octem balsamicznym. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, solą i pieprzem. Sosem tym polać sałatę i posypać posiekanym koperkiem. Źródo przepisu: Sałatka
In my kitchenProste, szybkie i jednocześnie eleganckie danie. ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z... Artykuł ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE