Niezwykle subtelny smak łososia w klasycznych klimatach. Dlaczego na smalcu? Ponieważ niweluje przykry zapach podczas smażenia. Składniki 500 g filetu z łososia (atlantycki) 1 jajko 1 cebula bułka tarta smalec do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z łososia mielimy w maszynce o średnich oczkach. Następnie mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulą
R'n'G KitchenSoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch osób: 2 kawałki łososia (ok 150g każdy) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałów sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Łososia delikatnie myjemy, usuwamy ości pęsetą
Kuchnia w czekoladziebrzoskwinia 160 g gruszka 140 g truskawki 25 g miód pszczeli Przepis: wszystkie owoce pokroić w dość grubą kostkę, wymieszać. Na końcu dodać miód Kolacja 50 g łosoś świeży 70 g chleb razowy 10 g pietruszka, liście 120 g pomidor Przepis: łososia ugotować na parze, ostudzić, zmielić z pomidorem. Przyprawić pieprzem, oregano i bazylią, na końcu dodać posiekaną pietruszkę(...)truskawek cały tydzień. Zaczął się sezon na nie, a ja uwielbiam truskawki. Na słodko, na wytrawnie, na przekąskę i danie główne :) Kolację zjadłam po 19 już lekko głodna. Lubię łososia, wolałabym większą porcję. Niemniej jednak nie odeszłam od stołu głodna
KucharzycaChłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki(...)ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki
SzczyptaSmaQwłaśnie naszło mnie na sałatkę ;) Taką na szybko, mix sałat, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony i ser camembert, troszkę oleju lnianego, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i gotowe :) Pyszna była :)) Składniki: opakowanie mix sałat u mnie z roszponką łosoś wędzony ser camembert kilka pomidorków koktajlowych suszone pomidory z bazylią i czosnkiem olej lniany Mix sałat umyłam, pomidorki(...)łososia pokroiłam, wszystko razem zamieszałam, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem i skropiłam oliwą
kruche babeczkiroku szaleję z przeróżnymi kanapkami. Tym razem prosta ale bardzo smaczna. Z wędzonym łososiem, efektownym jajkiem w koszulce i szparagami. Koniecznie musisz wypróbować w sezonie szparagowym! Składniki (2 porcje): 2 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 1 łyżka octu 8-9 szparagów zielonych 50 gram wędzonego łososia 3 łyżki kremowego serka 1 łyżka posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Chleb tostuję(...)zdrewniałe końce, myję i gotuję przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Serek mieszam z posiekanym szczypiorkiem. Stostowane pieczywo smaruję serkiem, nakładam połowę wędzonego łososia oraz ugotowane szparagi. Całość przykrywam jajkiem ugotowanym w koszulce i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamną na kolację sałatka, natomiast cały dzień miałam ochotę na młode ziemniaki i szpinak, więc postanowiłam połączyć to w jedno danie. W lodówce miałam resztki pieczonego z obiadu łososia, który także powędrował do tej mieszanki i tak oto powstało najlepsze wiosenne danie tego sezonu <3 Możecie je również zabrać ze sobą do pracy jako lunchbox, bo jest syte(...)sprawą dodatku ziemniaków i ryby. Składniki na 1 porcję: 3 małe młode ziemniaki (ok. 220g) 4 rzodkiewki 40g świeżego szpinaku 50g pieczonego lub wędzonego łososia Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody Ulubione zioła (u mnie mieszanka w młynku do sałatek Kotanyi) 1/3 łyżeczki miodu sól pieprz Sok z cytryny Przygotowanie
Fabryka pomysłówDomowy , hamburger z kotlecikiem z łososia....mmmmmm pycha!!! To zdrowa alternatywa dla chemicznego brata ze znanej restauracji;) Sosik koperkowo- musztardowy podkręca smak. Polecam na mały i większy głód :) POTRZEBUJEMY (na 5 niewielkich kotlecików) 300 g łososia 1 roztrzepane jajko 1 łyżka chrzanu 3 łyżki dymki 2 łyżki bułki tartej szczypta soli szczypta pieprzu skórka i sok z 1/2 cytryny(...)kubka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz koperek 1 łyżka musztardy DODATKOWO ulubiona sałata ulubione bułki Filet z łososia kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Formujemy kotleciki i układamy na nieprzywierającej blasze (blachę można dodatkowo posmarować olejem). Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy kilka minut do lekkiego zezłocenia kotlecików
WYSPA SZCZĘSLIWApołączony. Składniki na 2 porcje: 2 garście zielonych szparagów, 100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g , 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g wędzonego filetu z łososia norweskiego, 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej, świeży tymianek, kiełki: słonecznika, buraka, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy(...)szczyptą cukru i soli. Dodajemy w jednej linii szparagi i podgrzewamy 2-3 min, mają być al dente. Na koniec dodajemy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku. Ser kroimy w drobną kostkę. Szparagi podajemy z łososiem serem i dodajemy kiełki. Smacznego
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa, reszta jest dowolna :)) 2 opakowania (ok. 300 g) serka naturalnego do smarowania kilka suszonych pomidorów chrzan musztarda (najlepiej Dijon) 200 g wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego salami 150 g wyrazistego żółtego sera (u mnie Ementaler) 150 g chudej szynki garść rukoli 1 średnia papryka kilka ogórków konserwowych INGREDIENTS: 6 tortillas (this(...)oraz musztardę po prostu energicznie wymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą
Martyna CooksŁosoś, moja ulubiona ryba. Pożeram ją w każdej postaci. Dziś przesyłam Wam przepis na bombę smakową, która przenosi zmysły w oderwaną od ziemi rzeczywistość ;) Składniki: Oliwa z oliwek Kawałek masła 1 Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać(...)zastosowałam sól morską, którą zaczęłam wproowadzać do swojej kuchni. Chwilę jeszcze poddusić pod przykryciem. Do sosu można również dodać odrobinę soku z cytryny i miodu aby wydobyć winny smak. Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia
Ukojenie PodniebieniaKiedy pierwszy raz zrobiłam tzw. selerybę byłam zdziwiona, że aż tak bardzo przypomina smak ryby. Od tego momentu chciałam zrobić coś, co chociaż trochę będzie przypominało mojego ulubionego łososia. Długo myślałam co by mogło tak jak seler imitować rybę. Ostatnio, gdy piekłam bataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor łososia(...)Stwierdziłam, że to własnie batat posłuży mi jako baza do jego zweganizowania. Wegański pieczony "łosoś" z batata Składniki: 1 duży batat nori 1/4 szkl oleju 1 szkl wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sol, pieprz Przygotowanie: Do naczynia/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy. Pokruszyć
wegujemyPrzy piątku zapraszam na fantastycznego pieczonego łososia, którego przygotowałam wcześniej marynując w mieszance musztardy z miodem. Spróbujcie tego sposobu. Prosty, szybki a ryba wychodzi na prawdę świetna. Składniki: 30 dag łososia 5 łyżek miodu gryczanego MIODY POLSKIE 3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju 2 łyzki soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie: Łososia nacieramy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnikuchni. Chwilę spędziły w pudełkach, a potem kolejną dłuższą chwilę w kuchni, gdzie testowałam je przez prawie miesiąc. Nóż typ azjatycki z linii Functional Form + oraz nóż do szynki/łososia z linii Functional Form. Oba marki Fiskars. Nie jest tajemnicą, że noże w mojej kuchni to wyłącznie Fiskars. Uwielbiam je od zawsze, a od kiedy mam okazję testować inne produkty(...)krojeniem chleba! Cena noża w internecie to ok. 80-90zł za wersję Functional Form+, wersja podstawowa Functional Form to wydatek ok. 50zł. Nóż do szynki/łososia Na taki nóż czekałam! Teraz nie wyobrażam sobie krojenia boczku, szynki czy łososia innym nożem. Ostrze bez problemu obejmuje wielki kawał mięsa (czy ryby) i pozwala na swobodne krojenie nawet cieniutkich
Gotowanie i blogowaniecytryny, bo oliwa jest przecież za tłusta ;) SKŁADNIKI: 150 g makaronu Tagliatelle 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g ricotty 3 garści świeżego szpinaku 100 g wędzonego łososia 2 gałązki świeżego oregano sól pieprz oliwa A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente i odcedzić. Patelnię delikatnie skropić oliwą i rozgrzać. Dodać posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez(...)szpinak i smażyć, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, oraz świeżymi listkami oregano. Mieszać całość, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać. Makaron przełożyć do powstałego sosu i znów wymieszać. Gotowe danie podawać z drugą częścią łososia ułożoną w małych kawałkach na wierzchu
Kuchnia w opałach