wiedzy i smaków https://dietetyczne-przepisy.net . Propozycja rybna. Ja zrobiłam miniburgery do kaszy, ale kolejnym razem już widzę je w większej wersji w Grahamce. Pyszności. Składniki na miniburgery z łososia i szpinaku (6 kotlecików): świeży filet z łososia 250 g liście szpinaku 50 g ser błękitny lazur 15 g ząbek czosnku jajko sól pieprz ostra papryka gałka muszkatołowa(...)ćwiartki cytryny Łososia pozbawić skóry i zmielić w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno potargane liście szpinaku. Dorzucić pokrojony w małą kostkę ser. Załączyć jajko, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kulki, które delikatnie należy rozgnieść na patelni. Uwaga: smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Nie trzeba ściśle
Karola gotujeteż na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii ? - Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy, pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny(...)kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post
Cztery FajeryWracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby : wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba ( Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym ), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z ich użyciem (poza tym osobiście
Moja DelicjaSZORTBREDY Z ROZMARYNEM mały pęczek świeżego rozmarynu (nasz!) 75g parmezanu 150g mąki 100g średnio miękkiego masła 1 średnie jajko Do dekoracji opakowanie śmietankowego serka około 100g wędzonego łososia w plastrach kilka gałązek świeżego krwiściągu (nasz!) garść świeżych kwiatów ogórecznika (nasze!) Rozmaryn bardzo drobno siekamy. Parmezan trzemy na drobnej tarce- można kupić tarty, ale polecam to zrobić samemu (więcej(...)miękkie, ale stygnąc twardnieją. Można też szortbredy robić spłaszczając widelcem kulki surowego ciasta- wtedy na wierzchu ciastek będzie taka kratka. Na ostudzone szortbredy kładziemy po pół łyżeczki serka, kawałek łososia i dekorujemy listkiem krwiściągu i ogórecznikowym kwiatkiem. Oba zioła mają świeży ogórkowy smak i aromat- idealnie pasują do łososia i serka. Rozmarynowe szortbredy najlepiej zjeść dość szybko po przygotowaniu
les mirabellesScroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 240 g. filetu z łososia (bez skóry) 4 małe okrągłe arkusze papieru ryżowego kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) Do podania: 1 łyżka jasnego sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 szkl. sosu sojowego 2 ogórki gruntowe Sezam zrumień na suchej(...)Oprósz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Arkusz paprieru ryżowego zanurz na 2 sekundy w lekko ciepłej wodzie, rozłóż na desce. Po chwili ułóż na środku filecik łososia otulony listkami natki pietruszki. Zawiń go jak krokieta. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema arkuszami. Na małej patelni rozgrzej dobrze olej kokosowy. Połóż spring rollsy z łososiem i smaż po około
Delicious Placeporcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 cebula – 2 pomidory – 3 ząbki czosnku – 1,5 cm imbiru – 1 Tikka Masala paste pot Patak’s – 400 g łososia – 400 g mleka kokosowego – sól – świeża kolendra – olej lub klarowane masło PRZYGOTOWANIE: 1. Pokrój drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce lub bardzo(...)drobno posiekaj. 2. Łososia pokrój w kostkę o boku ok 1,5 cm. Pomidory pokrój w małą kostkę. 3. Na oleju podsmaż przez 2-3 minuty cebulę. 4. Po podsmażeniu dodaj czosnek i imbir i smaż przez minutę. 5. Następnie dodaj Paste Pot Tikka Masala Patak’s i smaż przez 1 minutę 6. Dodaj pokrojone pomidory i smaż 2 minuty
nietylkopasta.plSałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i pysznymi dodatkami. 15-20 min i gotowe. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula 4 rzodkiewki 150 g sera dojrzewającego (ulubionego) 150 g plastrów wędzonego łososia 3 ogórki gruntowe 2 pomidory rzymskie szczypior natka pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z malin 1 łyżeczka soku(...)sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w pół plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Natkę i szczypior siekamy. Plastry łososia rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Olej łączymy z majonezem, sokiem z malin, sokiem z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę
R'n'G Kitchentruskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2,5 łyżki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki(...)soku z cytryny 20 listków świeżej mięty sól pieprz Wykonanie: 1. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki. 2. Rukolę umyć, osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. 4. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. 5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. 6. Sos: Do oliwy dodać ocet jabłkowy
Szalona Kuchnia Ewelinysmakowało. Kilka prostych składników, pyszny limonkowy dressing chwila w kuchni i Wasza druga połówka będzie zachwycona. Łapcie ten prosty przepis i zachęcam do spróbowania w domu. Składniki: 200g łososia norweskiego w kawałku 1 kulka mozzarelli pół czerwonej cebulki sok z połowy limonki 2 garści rukoli garść pestek dyni 40 ml oliwy z oliwek ząbek czosnku sól, pieprz Łososia kroimy(...)połowy limonki, sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku - miksujemy. Dressing gotowy. Rukolę wrzucamy do miski i zalewamy połową dressingu, dokładnie mieszamy. Na talerze wrzucamy kolejno rukolę, kawałki łososia, cebulkę, mozzarelle i pestki dyni na koniec zalewamy pozostałym dressingiem. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (2 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kalorycznietego dania są dwa dresingi, obydwa bardzo proste: do ryżu i do całego sushi. Pozostałe składniki to szerokie pole dla Waszej inwencji twórczej. My do sushi bowl dodaliśmy łososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić(...)się do potrawy sosów, ale w wielu sushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 1 szklanka ryżu Łosoś wędzony 2×100 g 1 marchewka 1 ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego
Niedzielny kucharzSzybka przekąska którą zrobisz ekspresowo. Potrzebujesz tylko – ciasta francuskiego, serek mascarpone, jogurt, wędzonego łososia, szczypiorek, sól, jajko do posmarowania. Ciasto francuskie trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na kawałki. Upiec według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy ciasto sie piecze mieszasz serek z 1 łyżką jogurtu i dożą szczyptą soli. Łososia kroisz w kostkę, część wmieszasz do serka(...)resztę zostawisz do ozdoby. Na środku talerza nakładasz serek a dookoła kawałki ciasta, posypujesz resztą łososia i szczypiorkiem lub dymką
harrisaKanapka piłkarza z omletem ze szpinakiem i płatkami owsianymi. Z dużą ilością warzyw i łososiem wędzonym. Pyszna, pożywna, doda sił i energii. Możemy przygotować taką kanapkę milusińskim, ale możemy też włączyć ich w przygotowanie. Będzie przy tym dużo radości i zabawy. omlet: 3 jajka 1 garść szpinaku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka masła(...)pozostałe: 50 g łososia wędzonego 6 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone liście sałaty, szpinaku 1/2 cebula czerwona 1 ogórek małosolny 1 jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę
wesoła kuchniaKuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów. Składniki 250 g makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego łososia 5 ugotowanych zielonych szparagów 1 cebula 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 1 mała ostra papryczka 2 szklanki śmietany 36 % 2 łyżki masła 2 łyżki koperku 5 listków bazylii sól 20 g parmezanu Przygotowanie Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z papryczki także usunąłem pestki, strąk posiekałem. Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem
R'n'G KitchenLekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów. Na talerzach rozłóż umytą rukolę. Łososia pokrój na kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli
Eat me! Fit me!Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Tym wykwintnym daniem możesz zawsze przyjąć niespodziewanych gości. Będą zachwyceni cudownym aromatem białego wina i strukturą serowego sosu jaką daje gorgonzola. Obiecuję, że będzie wyśmienicie i każdy poprosi o dokładkę. Może od razu przygotuj więcej Jest to danie kuchni włoskiej więc wybrałam klasyczny włoski makaron tagliatelle. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna i jest(...)sosie, wystarczy że jest nim oblepiony. Śmietanka i gorgonzola tworzą delikatny, kremowy sos, który fajnie wtopi się w makaron ale nie obciąży go . Dodatek białego wytrawnego wina i łosoś nadają temu daniu wykwintności i niezwykle eleganckiego stylu. Nie ma w tym nic trudnego a przygotowanie zajmie ci zaledwie 20 minut. Dlatego to idealne, kryzysowe danie dla niespodziewanych gości lub kiedy
Słodkie Gotowanie