Prosta i smaczna sałatka z ryżem, jajkami, ogórkami, czerwoną cebulą i wędzonym na gorąco łososiem. Składniki wystarczą na wypełnienie niewielkich rozmiarów salaterki. Sałatka jest bardzo smaczna. Jeśli nie lubisz łososia, możesz użyć zamiast niego tuńczyka. około 200 g ryżu 125 g wędzonego na gorąco łososia 4 ogórki konserwowe 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli 4-5 jajek(...)mielona papryka sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Wędzonego łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Majonez łączymy z kwaśną śmietaną oraz musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką ostrą oraz sokiem z cytryny, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Smaki Na Talerzurazem w cieście filo zamknęłam pyszny warzywno-łososiowy farsz, który wręcz rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebujesz pora, świeżych liści szpinaku i kawałek łososia wędzonego na ciepło lub zimno, choć aby nie generować sobie dużych kosztów, radzę tym razem wybrać tego wędzonego na ciepło. Mnie zachwyciła ta chrupkość wokół farszu i oczywiście dodatkowy smak, bo delikatny farsz(...)form").hide()} SER FETA W CIEŚCIE FILO PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 4 SKŁADNIKI: – 1 duży por – 200 g świeżych liści szpinaku – 120-200 g łososia wędzonego (możesz wybrać tego wędzonego na ciepło w kawałku) – 8 arkuszy ciasta filo – 4 łyżki serka kremowego naturalnego (gęstego) – 6-7 łyżek oliwy z oliwek – sól i pieprz
nietylkopasta.plpapryk, bakłażanów i cukini. One właśnie mają teraz swój najlepszy czas, dlatego dziś zapraszam na złotą tartę wypełnioną po brzegi soczystą cukinią w kolorze słońca! Do tego kawałki delikatnego łososia, aromatyczne zioła i cytryna, która podkręca smaki i dodaje wciąż letniego twistu :) Pyszna i prosta tarta smakuje wybormie na ciepło i na zimno. Ja podałam ją z sosem jogurtowym(...)roku, czyli mojego ukochanego babiego lata ♥ Koniecznie zaserwowujcie sobie i bliskim tą dobroć, dopóki cukinie i świeże zioła w urodzaju i dopóki słońce wciąż przyjemnie głaszcze policzki :) Tarta z łososiem i cukinią Potrzebujesz: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 80g zimnego masła 2 szczypty soli 5 łyżek lodowatej wody Nadzienie: 1 młoda cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g filetu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka w greckim stylu, z sałatą rzymską, pomidorkami, papryką, ogórkiem i oliwkami, dodatkowo z grillowanym serem halloumi i pieczonym łososiem. Nam bardzo smakowała. Początkowo przygotowałam do niej sos z listkami mięty, ale ostatecznie zrobiłam też mój ulubiony sos do sałatek, miodowo-musztardowy . Zjedliśmy częściowo z jednym i częściowo z drugim (składniki rozdzieliłam po połowie; mnie bardziej smakowało z moim ulubionym(...)miodowo-musztardowym). 1 płat świeżego łososia (około 300 g) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz Dodatkowo : sałata rzymska lub lodowa 200 g pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona 1 ogórek 1-2 szalotki oliwki – garść lub wg smaku (u mnie mieszanka, czarne i kalamata) ser halloumi Sos miodowo-musztardowy
Smaki Na TalerzuBulgur z łososiem i zielonymi warzywami. Lekkie danie, takie można powiedzieć, dietetyczne. Bez żadnych sosów, zagęstników. Warzywa w zasadzie duszą się pod przykryciem, więc brudzimy jedynie dwa naczynia – patelnię i garnek, w którym gotujemy kaszę. Mnie taki obiad bardzo odpowiada, ale zdaję sobie sprawę z tego, że przepis odbiega od tego co do tej pory prezentowałam na blogu. Myślę(...)większej mocy palnika. Jeżeli zabraknie Ci jakiegoś sosu, możesz dodać pod koniec na patelnię 1-2 łyżki serka kanapkowego lub wlać odrobinę słodkiej śmietanki. 1 płat świeżego łososia (około 400g) 1 szkl. kaszy bulgur 1 mała cukinia 1 por 1 brokuł garść orzechów laskowych oregano zioła prowansalskie sól, pieprz masło klarowane Pora kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na ćwierć plasterki
Smaki Na Talerzumój letni comfort food. Dzięki Alicji z WeganNerd nauczyłam się zagęszczać cytrynowy sos cukinią, zaś reszta dania to mój pomysł na włoskie pasta al limone – z dodatkiem wędzonego łososia i pomidorków cherry. Możecie użyć do tego dania dowolnego makaronu – niezależnie od kształtu, najlepiej będzie pasował makaron świeży (można go kupić w coraz większej ilości sklepów). Warto czasem przygotować(...)makaron samodzielnie – wbrew pozorom nie jest to trudne, a smak włoskich wakacji będzie wtedy najintensywniejszy. Sos starcza 3-4 porcje. Słoneczny makaron cytrynowy z wędzonym łososiem i pomidorkami: 300-400 g dowolnego makaronu 80 ml wody z gotowania makaronu 100 g łososia wędzonego na gorąco 100 g pomidorków cherry – czerwonych lub żółtych 1 żółta cukinia o wadze
Poezja smakuPieczony łosoś o delikatnie słodkim posmaku syropu klonowego. Podałam go razem ze szparagami i pieczonymi ziemniaczkami z rukolowym chimichurri . Ziemniaczki piekłam najpierw same, przez około 20 minut w 200 stopniach, a następnie temperaturę piekarnika obniżyłam do 190 stopni, włożyłam na blaszkę łososia i wszystko razem piekłam jeszcze przez około 25 minut. Wyszedł z tego przepyszny letni obiad. 2-3 płaty(...)świeżego łososia 1/4 szklanki syropu klonowego 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego około 1/3 łyżeczki mielonego imbiru sól, pieprz Pozbawione skóry i ewentualnych ości filety z łososia oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Syrop klonowy łączymy z sosem sojowym, mielonym imbirem oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy (a najlepiej
Smaki Na TalerzuŁosoś w sosie curry ze szpinakiem i pomidorkami Pyszne, szybkie i niesamowicie efektowne danie z jednej patelni. Miękka i soczysta rybka duszona w aromatycznym, delikatnym i niezwykle kremowym sosie, który zachwyci Was swoim głębokim smakiem. Ta potrawa jest tak uniwersalna, że możemy ją przygotować zarówno na co dzień jak i od święta. Składniki: ok 600g łososia 100g świeżego(...)szpinaku garść pomidorków koktajlowych 200ml śmietanki 30/36% sól, pieprz, curry pół szklanki mąki pszennej olej do smażenia *** Z łososia odcinamy skórę i kroimy go na porcję. Przyprawiamy delikatnie z dwóch stron solą, pieprzem i przyprawą curry. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania *** *** Następnie kawałki łososia obtaczamy kolejno w mące *** *** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około
Blog z ApetytemSałatka z łososiem, papryką konserwową i rzodkiewką to pyszna i zdrowa propozycja na lekki posiłek lub przekąskę. Ta kolorowa sałatka łączy w sobie smak słodkich, kwaśnych i pikantnych składników, które idealnie się uzupełniają. Łosoś wędzony wzbogaca sałatkę o swoją charakterystyczną, intensywną nutę, podczas gdy papryka konserwowa i rzodkiewki dodają jej chrupiącej tekstury. Ta prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, będzie(...)znakomitym dodatkiem do wielkanocnego menu, które z pewnością zadowoli każdego smakosza. składniki na 3 porcje 4 jajka ugotowane na twardo 150 g wędzonego łososia 5-6 ogórków konserwowych papryka konserwowa ( słoik 650 g ) 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku z dymki 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Umyte rzodkiewki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Ogórki
Smakowite DaniaOceń ten przepis Roladki naleśnikowe z łososiem to znakomity pomysł na codzienny posiłek, jak też świąteczną lub imprezową przekąskę. Dzięki swojej formie niewątpliwie doskonale sprawdzą się przy organizowaniu szwedzkiego stołu. Jest to wariant idealny dla osób unikających nie tylko glutenu, ale i nabiału. Roladki powstały bowiem na bazie naleśników łubinowych bez laktozy . Oczywiście jako nadzienie można użyć także innych dodatków(...)szynka parmeńska, polędwica czy salami. Każda wersja jest przepyszna, pięknie się prezentuje i ekspresowo znika ze stołu. Składniki – roladki naleśnikowe z łososiem (10 sztuk) Naleśniki łubinowe bez laktozy (2 sztuki) 2 jajka 20 g śmietanki kokosowej (22%) 45 g wody gazowanej 15 g mąki łubinowej sól kłodawska 5 g masła klarowanego do smażenia Nadzienie 100 g łososia
Ola la LCHFShare Pinterest Print Jajka faszerowane wędzonym łososiem to pyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc . Farsz to drobniutko pokrojony wędzony łosoś, mielony twaróg, koperek oraz majonez. Prosto i efektownie Składniki: 6 jajek 100 g wędzonego łososia 100 g mielonego twarogu 3 łyżki majonezu 1 pełna łyżka posiekanego koperku sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół(...)Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Dodać mielony twaróg, drobno posiekanego łososia, majonez i koperek. Wymieszać rozgniatając widelcem. Następnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem → Jajka faszerowane awokado → Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem → Pasta wędzonej ryby i jajek → Jajka zięcia Artykuł Jajka faszerowane wędzonym łososiem pochodzi z serwisu
Oryginalny smakSkładniki: ? 200 g fileta z łososia ? sól, pieprz ? 3 łyżki mąki ? oliwa do smażenia Warzywka ? 1 duży ziemniak obrany i pokrojony w kostkę ? 1 posiekana dymka ? 60 ml białego wina ? 3 łyżki oliwy ? 1 ząbek czosnku posiekanego ? 1/2 łyżeczki kuminu ? sól, pieprz Groszek ? 1 opakowanie groszku zielonego ? 1 opakowanie rukoli ? 40 ml białego wina ? 4 suszone pomidory w oliwie ? natka(...)pietruszki ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filet kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy i panierujemy w małej ilości mąki. ? Łososia obsmażyć na oliwie, dodać czosnek, dymkę, kumin i podsmażyć razem. ? Nastepnie dodać ziemniaki i wino, podlać wodą i dusić ok. 10 minut. ? Wyjąć łososia, sos zredukować na dużym ogniu ciągle mieszając. Na koniec połączyć z łososiem. ? Rozgrzać 3 łyżki oliwy
To co kochamPołączenie idealne łososia ze szpinakiem. Przekąska typu „piękna i inteligentna”, która powstała w mojej kuchni na Konkurs Kreatywny II. W pierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek: ? 700 g filetu z łososia ? 250 g szpinaku mrożonego w liściach(...)wymieszać z ziemniakami. ? Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. ? Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. ? Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. ? Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. ? Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki o wysokości
To co kochamSzybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: ? 200 g łososia wędzonego ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka dyni marynowanej ? cytryna Wykonanie: ? Łososia pokroić bardzo drobno. ? Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. ? Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem. ? Łososia skropić sokiem z cytryny bezpośrednio przed podaniem
To co kochamSzybki pomysł na łososia, który pieczony w folii aluminiowej zachowuje kruchość i delikatność. Do tego dochodzi niesamowity aromat ziół i cytryny. Łosoś wszystkim bardzo smakował. My jedliśmy go z kaszą kukurydzianą – polentą. Składniki: ? 4 porcje filetu łososia ze skórą ? sok z 1 cytryny ? sól, pieprz cytrynowy ? 4 gałązki rozmarynu ? 8 listków szałwii ? 8 plastrów cytryny Wykonanie: ? Łososia skropić cytryną(...)posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na każdym kawałku położyć po gałązce rozmarynu, szałwii i cytryny. ? Przygotować 4 kawałki foli aluminiowej, na każdym położyć łososia. ? Folię zawinąć i skręcić na bokach jak cukierek. ? Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 minut
To co kocham