Bardzo oryginalna, lekka, zdrowa i przepyszna sałatka z serkiem wiejskim i wędzonym łososiem, wzbogacona o jajka ugotowane na twardo, czerwoną cebulę i szczypiorek to łatwa do przygotowania przekąska dobra na każdą okazję, do pracy, na śniadanie czy kolację. Dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie. składniki na 4 porcje 500 g serka wiejskiego 100 g wędzonego łososia 5 jajek(...)ugotowanych na twardo 1 czerwona cebula pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę oraz szczypiorek drobno siekamy a jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek w kroimy kostkę. W dużej misce umieszczamy serek wiejski i dodajemy pozostałe pokrojone składniki sałatki : czerwoną cebulę, łososia, jajka i szczypiorek. Wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym
Smakowite DaniaUwielbiam gotowe ciasto francuskie bo można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta(...)świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa do ryb zioła prowansalskie Wykonanie: Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Następnie oddzielamy rybę
Kuchnia MagdaLenyJedną z tych rzeczy, która identyfikuje mnie jako Polkę jest moje zamiłowanie do buraczków ćwikłowych Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem My Polacy jemy ich dość dużo i w różnej formie. Kto z nas nie jadł chłodniku z botwinki albo ćwikły z chrzanem, nie wspomnę już o barszczu czerwonym. Zieminaki także lubimy, dlatego też postanowiłam połączyć te dwa warzywa(...)sobą. Upiekłam proste placuszki, które podałam z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 20 dkg ugotowanych i obranych ze skórki buraczków ćwikłowych 40 dkg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 250 dkg wędzonego łososia Sos chrzanowy: 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika 2 łyżki majonezu
mecooksbavette. Swym kształtem przypomina grube, spłaszczone spaghetti. Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami. Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów 2 garści(...)łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów) pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub gran padano Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Łososia, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy dosłownie chwileczkę, żeby czosnek się nie spalił. Dorzucamy suszone pomidory, rukolę, łososia i oliwki
PatiGotujeZupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 młode ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pęczek szpinaku 1000 g bulionu warzywnego lub drobiowego 10 g masła klarowanego sól, pieprz szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 miarka śmietany 18% do zup i sosów (miarka dołączona do TM) dodatkowo: koperek wędzony łosoś Thermomix przepisy. Zupa(...)szpinakiem i wędzonym łososiem. Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek, marchewkę i pietruszkę również obieramy, kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu Thermomix . Kroimy czas 15s/obr.5 Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane. Całość podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.Soft lub 1 . Warzywa zalewamy bulionem, podgrzewamy czas 5 min/100 stopni/obr.wsteczne 1 . Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą
Themo przepisyjajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką z dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam(...)porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki
Marta Gotujejajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką z dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam(...)porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki
Marta Gotujewielkanocny stół co roku podaję jajka faszerowane. W te Święta podałam jajka nadziane pastą z wędzonego łososia. To z jakim farszem je zrobicie zależy tylko od Was i Waszych upodobań smakowych. 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony pieprz Ugotowane jajka obrać(...)skorupek,przeciąć każde na połowę i wyjąć żółtka. Żółtka rozdrobnić,dodać majonez,jogurt i pokrojonego na drobno łososia. Kawałek plastra łososia odłożyć do dekoracji. Farsz dokładnie wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać posiekany szczypiorek. Połówki jajek ułożyć na talerzu,talerz ozdobić sałatą. Farsz przełożyć do szprycy i wycisnąć porcję do każdego jajka. Górę udekorować kawałkiem łososia. Podawać
Kolorowa kuchnia ElkiSKŁADNIKI 250 g filetu z łososia bez sk ó ry 100 g wędzonego łososia 200 ml śmietany 1 cytryna świeży imbir koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di filetto di salmone senza pelle 100 g di salmone affumicato 200 ml di panna 1 limone zenzero fresco aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE(...)Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. **** Frullate il salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto
La grande e la piccola cuocaBurgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe. Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy. Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście(...)samego łososia należy również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości :) ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu. Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości
Moja DelicjaWersja z szynką: 4 duże plastry szynki wieprzowej (u mnie Babuni, Sokołów ); 6 plastrów żółtego sera (u mnie Gouda); 1/2 średniej, czerwonej cebuli, drobno posiekanej. Wersja z łososiem: 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g). Dodatkowo: 20 wykałaczek. Sposób przygotowania: Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym. Na serku topionym ułożyć(...)równych odstępach i pokroić na 5 kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot. W przypadku wersji z łososiem: na liściach szpinaku ułożyć plastry łososia, starannie zwinąć, w każdą tortillę wbić 5 wykałaczek w równych odstępach i pokroić na 5 kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego
Gospodyni Miejskatrudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie to: Morze Ochockie, wybrzeża Peru i Nowej Zelandii, Morze Beringa. Gatunki ryb uzyskiwane w ten sposób to głównie szproty, śledzie i ryby dorszowate. Łosoś bałtycki Ryby bałtyckie dość trudno kupić w marketach. Nawet popularny na polskich stołach łosoś najczęściej pochodzi z hodowli norweskich. Przed wojną łosoś bałtycki występował powszechnie, po wojnie zaczęło go ubywać. Organizacje(...)ekologiczne apelują o ograniczenie spożycia tego gatunku. WWF podjął zresztą próby odtworzenia populacji tej ryby, zwracając jednocześnie uwagę, by nie kupować łososi pochodzących z naturalnie rozmnażających się populacji bałtyckich, na rzecz łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski. Poławiane tam ryby mają certyfikat MSC, zaś ich populacja jest stabilna. Dorsz Pozytywnie przebiega natomiast odbudowywanie populacji dorsza w Bałtyku. Według najnowszych danych
upichconawszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia sok z połowy cytryny pół opakowania twarożku śmietankowego świeżo mielony pieprz wykałaczki Jak przygotować roladki z ogórka, łososia i twarożku? Ogórka kroimy na długie paski obieraczką do warzyw. Łososia(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Serek śmietankowy pieprzymy. Każdy pasek ogórka smarujemy twarożkiem i zawijamy w niego kawałek łososia. Nadziewamy po 2 roladki na wykałaczkę i podajemy. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Koreczki z ogórka, łososia i twarożku pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanePytanie...Kto nie lubi łososia? Odpowiedź-ja! Do dziś. Mój Nass zakupił świeżego łososia w ilości ogromnej. Nikt w domu, oprócz Niego, nie lubi łososia. Pomyślałam,będzie to jadł miesiąc, więc zaczęłam szukać przepisów. Znalazłam setki, z których wybrałam 10, następnie, drogą losowania, ten jeden.Okazał się strzałem w dziesiątkę-zasmakował nawet mi :) SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 filety łososia(...)kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy. Folię składamy podwójnie, smarujemy odrobina oliwy, układamy plasterki cytryny na nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut
Kopystką po garachniski indeks glikemiczny jest idealna dla diabetyków . Liście roszponki mają łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu, stanowią bazę do sałatek. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne. Sałatka z łososia wędzonego i roszponki. Składniki: - filet z łososia wędzonego ok. 800 g (bez skóry) - 2 średnie cebule czerwone - 1 cebula biała - kilka korniszonów - garść kaparów - 3 łyżki oliwy cytrynowej ( domowa ) - różowa(...)sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok i skórka starta z cytryny - roszponka Do dekoracji: - pieprz różowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku
mojewypiekiinietylko