łosoś w sosie - 2110 przepisów (strona:105/141)

Wigilia Świętego Mikołaja 116

punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka(...)stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem

Cztery Fajery
Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle 162

rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle(...)sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy i zjadamy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle 167

rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle(...)sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy i zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa Yokisoba 272

niezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej.  Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi.  Przemogłam się i zjadłam, wbrew wcześniejszej odrazie, chyba tylko dlatego, żeby nie sprawić przykrości właścicielowi, który stał nade mną z nieustającym i najszerszym z możliwych(...)przed Yokisobą zamawiałam mały zestaw suszi na przystawkę.  Dla mnie ososbiście Yokisoba i suszi to kombinacja idealna.  Składniki na ok. 3-4 mniejsze porcje lub 2 duże Sos yokisoba , który będzie bazą do zupy: 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki sake (można pominąć) 3 łyżki wina mirin (japońskie wino ryżowe) 4 łyżki sosu  worchestershire 2 łyżki cukru

Kuchnia Prezydentowej
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 216

mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed(...)mięso, drób, wieprzowina.   Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy

upichcona
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 177

jest źródłem wysokiej jakości białka, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm potrzebuje (niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania). SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : Ryba: 480g polędwicy z dorsza (świetnie sprawdzi się też łosoś bez skóry) 80g sezamu sól, pieprz do smaku Puree z kalafiora: niewielki kalafior 1/2 litra mleka (u mnie bez laktozy) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku łyżka masła Sałatka(...)przed ugotowaniem) 2 pomidory lub 150g pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe niewielka czerwona cebula 150g papryki w różnych kolorach (ja użyłam czerwonej, zielonej i żółtej) pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić

Dietolog
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 213

rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.Roladę ułożyć(...)piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z truskawkami i gorgonzolą 188

dwóch wyraźnych smaków jest tu niesamowite. Naprawdę warto spróbować. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z brokułem – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie(...)garści sałat, po jednej na porcję – 4-6 truskawek – 50-80 g sera gorgonzola – kilka orzechów włoskich do posypania sałatek – oliwa z oliwek – sos balsamico (do kupienia także w wersji truskawkowej) Przygotowanie : Na talerzach ułóż sałaty. Możesz użyć dowolnej którą lubisz, możesz wykorzystać także młode liście szpinaku lub mieszankę sałat i rukoli. Na sałacie połóż

nietylkopasta.pl
Pielmieni - rosyjskie pierogi 122

się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo krojony ząbek czosnku. I jakiś sos do maczania chleba chyba. Chleb z czosnkiem był tak pyszny, że od razu pochłonąłem. Dostałem więc kolejne dwa kawałki chleba. Wszystko w cenie jednego piwa.   Jak popiłem(...)się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem

Marder&Marder Manufacture
Terrina z jajkiem i warzywami 1700

Terrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę(...)200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 100ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 150ml bulionu warzywnego 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około 5 minut, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z szynką łączymy

Smak mojej kuchni
Sałata z grillowanym serem halloumi 209

Pyszna sałatka, świetna na ciepłe, letnie popołudnia. Podana z wędzonym łososiem i kawałkiem pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z  tej  strony(...)składniki ok 120 g sera halloumi 50 g  rukoli doniczka rukwi wodnej 100 g pomidorków cherry, przekrojone na połowę 100 g groszku cukrowego garść grzanek - opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi

Stare Gary
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 124

makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz(...)zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak dobrać wino do kolacji? 178

dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi.   Istnieje jednak kilka wyjątków, na przykład łagodny czerwony Merlot może doskonale harmonizować z daniami z drobiu. Jeśli wino było jednym ze składników sosu, koniecznie podaj do posiłku ten sam gatunek. Jakich połączeń unikać? Wina słodkie podawaj tylko do deserów. Nie łącz czerwonego wina z owocami morza, a do dań z jajek i szpinaku(...)owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie potwierdzają, że doskonale harmonizuje

Tradycyjna Kuchnia
Quesadillas z chili con carne 189

placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli(...)Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół lub rozkładamy mięsny sos na jednej tortilli i przykrywamy drugą. Tak przygotowane quesadillas umieszczamy w zgrzewarce, pieczemy na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Kroimy przy pomocy noża

Be Fit Be Strong
51. Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym 179

wypróbowanie specjałów pobliskich restauracji, kawiarni i innych rodzajów knajp. Na sopockim molo rozstawionych było ogrom stanowisk z różnymi smakołykami na słodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim zainteresowanym gorąco polecam(...)placko-łasuchów itd. proponuję kolejny, ciekawy przepis na placki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Be Fit Be Strong
Omlet zwany frittatą. 168

wędzonego (u mnie jakieś 20g) oliwa/olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy rukolę i drobno pokrojonego łososia. Możemy doprawić pieprzem. Soli raczej nie dodajemy ze względu na słoność łososia. Paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kiedy zmięknie dodajemy ją do reszty składników, tj. do naszej masy jajecznej. Smażymy na małym ogniu, odwracamy na drugą stronę gdy frittata nieco się(...)opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki:) Porcja (1/2 podanych składników ) zawiera

Powiedz dietom nie
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 136

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest(...)danie obiadowe. Oczywiście porcja wtedy powinna być znacznie większa. Buraczek ćwikłowy fajnie sprawdza się w tym daniu. Jego lekko słodkawy smak komponuje się pysznie z sokiem z cytryny. Ja sos, którym polałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego

mecooks
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 152

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest(...)danie obiadowe. Oczywiście porcja wtedy powinna być znacznie większa. Buraczek ćwikłowy fajnie sprawdza się w tym daniu. Jego lekko słodkawy smak komponuje się pysznie z sokiem z cytryny. Ja sos, którym polałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego

mecooks
Czarny makaron z tuńczykiem i szpinakiem 220

Lubicie czarny makaron ? Ja lubię! Ponoć makaron to makaron, ale czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony

codojedzenia
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 179

balkonie lub na większych połaciach ziemi :).  Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.).  Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4   Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka(...)przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem

SzczyptaSmaQ