moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash(...)Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 0 Comments / 04/11/2015 ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA Z INDYKIEM
Martyna Cooksryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość tłuszczu) Warzyw nie wliczam do bilansu kalorycznego (wliczam jedynie strączkowe oraz np. cały worek warzyw mrożonych), Jeden ogórek, pieczarka lub pomidor(...)Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami
Czarnawisienkalewej u góry) Unagi (węgorz), Maguro (tuńczyk), Chutoro (średnio tłusty tuńczyk), dwie odmiany Otoro (mięso z części brzusznej tuńczyka, najbardziej cenione w Japonii) , Ebi (słodka krewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi nori. Shizuoka – zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby, 2 razy dłuższe(...)rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana. Taki widok pięknych ryb można zobaczyć, przechodząc obok restauracji w Tokio, pływają sobie w zbiorniku bez żadnej ochrony. Jeśli
Kuchcik gotujekonkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka. / amouse bouche fot.: Karmel-itka(...)ekipy ruszyły do dzieła.A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy
W kuchni Karmel-itkicytryny) 4 łyżki żelatny 2 jogurty po 180 g bez laktozy 2 łyżki chrzanu szczypta soli i białego pieprzu Na salsę łososiowo-koperkową : 150 g wędzonego łososia norweskiego pęczek świeżego koperku 6-10 małych srebrzystych cebulek z zalewy 2 łyżki miodu główki zielonych szparagów 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka(...)stężenia. 4. Składniki na salsę kroimy na kawałki doprawiamy. Koperek siekamy. Z octu winnego oraz miodu a także oliwy z oliwek przygotowujemy dresing. Salsę doprawiamy polewamy sosem i odstawiamy by składniki się dobrze ze sobą przegryzły. 5. Stężałą terrinę kroimy na niewielki porcje i podajemy z salsą. Smacznego
vaniliowoczekoladowakuchni, które powinniście mieć w domu, aby móc samodzielnie przygotowywać dania kuchni tajskiej. Do najważniejszych należą: kokos, limonka, papryczka chilli, kolendra, ryż, czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, trawa cytrynowa, ocet ryżowy, pasta z tamaryndowca czy galangal ( u nas ciężko dostępny, to kuzyn imbiru), kafir- liście o zapachu limonki. Podstawą kuchni tajskiej jest równowaga między pięcioma(...)Zupę dopraw do smaku solą. Dodaj chilli wedle uznania, ja lubię dość ostre potrawy ;-) Zupę podajemy z gorący makaronem. Smacznego! Wypróbuj również przepis na: Zupę rybną z krewetkami i łososiem - PRZEPIS Zupę z krewetkami, mango i kokosem - PRZEPIS
SMYKWKUCHNIPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką i z łososiem wędzonym zamiast boczku. Dzisiaj najbardziej włoska wersja tej potrawy – z dodatkowym, kremowym żółtkiem, dla jeszcze lepszego smaku i efektu. Jajka najpierw myjemy w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzymy(...)dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy z ognia, dajemy zawartości 30-40 sekund przestygnąć i wbijamy całe jajko – szybko i dokładnie mieszamy całość, aż jajko zagęści sos i makaron stanie się szklisty– już bardziej rondla nie podgrzewamy , bo jajko się zetnie i wyjdzie nie carbonara, ale makaron z jajecznicą. Rozkładamy dwie porcje gorącego makaronu na talerze, robimy
Karo in the Kitchenpapryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry AnastazjiSałatka brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyrosSałatka gyros z sosem czosnkowymSałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa z warzywami i wędlinąSałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka ryżowa z kurczakiem Sałatka szynkowa siostry Anastazji Sałatka śledziowa(...)konserwową II Sałatka z tortelliniSałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodowąSałatka z twarożkiem, warzywami i szynką Sałatka z wędzonym łososiem i pomidoramiSałatka żółta
Kuchnia domowa Animoździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash(...)BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 0 Comments / 12/11/2015 HUMMUS 0 Comments / 09/11/2015 SZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO 0 Comments / 07/11/2015 FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 1 Comment / 06/11/2015 PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 0 Comments / 05/11/2015 PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments
Martyna CooksSzakszuka potocznie nazywana wielkim bałaganem. Danie to składa się przede wszystkim z jaj, cebuli, pomidorów które razem gotuje się na patelni. Proste danie, które świetni smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby(...)się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską
Poezja smakuJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami to pożywna i bardzo oryginalna sałatka. Połączenie charakterystycznego smaku tuńczyka ze słodkimi rodzynkami tworzy wyśmienitą propozycję na przystawkę. Oczywiście sałatka ta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado i nie przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki(...)ryżowej i awokado Spring rolls z awokado i krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatka z awokado i kalmarów Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupa kokosowa z awokado i porem Pestka z awokado Wydrukuj przepis The post Sałatka z awokado appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkojako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado i nie przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki(...)ryżowej i awokado Spring rolls z awokado i krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatka z awokado i kalmarów Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupa kokosowa z awokado i porem Pestka z awokado Wydrukuj przepis The post Sałatka z awokado appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko