łosoś w sosie - 2110 przepisów (strona:104/141)

Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 137

składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw przygotowywanych przez restauracje w Gdyni. Składniki to: 4 dzwonka łososia, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek. Blachę natłuść oliwą z oliwek i ułóż na niej umyte oraz dobrze osuszone ryby. Posyp solą i świeżo mielonym(...)cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje w Gdyni dają taką możliwość . Wystarczy złożyć zamówienie online, by zainspirować się wyjątkowym

Moja smaczna kuchnia
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 322

byłam trochę zestresowana liczbą funkcji i nakładek wszelakich, jednak po chwili okazało się że jest to sprzęt bardzo intuicyjny. Początkowo korzystałam tylko i wyłącznie z gotowych, wbudowanych programów jak sosy, zupy, slow cook, gotowanie na parze, ciasta i desery. Po jakimś czasie zaczęłam ustawiać go sama, bo jest to na prawdę proste. Dosłownie wrzuca się składniki, zapomina i wyłącza robota(...)przepisów dosłownie na wszystko. Generalnie mogę pozbyć się już z domu wszystkich blenderów, mikserów i tarek :). Poniżej przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil. Przedstawię w 2 wersjach, na Tefal Cusine Companion i tradycyjną dla osób, które takowego cuda nie posiadają. Zapraszam! Scroll down for recipe

karmelowy
Twarogowa pasta kanapkowa z wędzonym łososiem i papryką 147

Prosty przepis na smaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla  przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje

Smaki Ewy
Przepisy na zapiekanki z makaronem 244

wykorzystać różne rodzaje makaronu: penne, świderki, kokardki, tortellini a nawet spaghetti; a także przeróżne dodatki, gdyż do zapiekanek z makaronem pasują zarówno mięsa, ryby i warzywa. Całość można zalać sosem pomidorowym czy śmietanowym i posypać żółtym serem. Osobiście uwielbiam zapiekanki zarówno z kurczakiem czy mięsem mielonym, jak i w wersji wegetariańskiej z pieczarkami lub brokułem. Poniżej prezentuję sprawdzone przepisy(...)text_orientation="justified" header_text_align="justify" /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.0.96" title="Zapiekanka Makaronowa Z Łososiem" url="/2017/01/zapiekanka-makaronowa-z-lososiem/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/01/zapiekanka_losos.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size="off" background_layout="light

e-PrzepisyKulinarne
Kopenhaga 146

kolejce kilkanaście osób czekało). Na miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem(...)Torvehallerne to male dzieła sztuki. Sami poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego

Szybko Tanio Smacznie
Dorsz pieczony z warzywami 179

Dorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam(...)aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka

Kuchcik gotuje
Roladki rybne ze szpinakiem 287

niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser i jeszcze chwilę smażymy. Umytą i osuszoną rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy(...)nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!         Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było w temperaturze pokojowej. Następnie filety marynujemy w miodzie i musztardzie w proporcji

MarcinChef
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 228

 Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 472

wrzątku, bo inaczej nie wyjdzie al dente i ja dotąd ściśle trzymałam się tej zasady. Dlatego początkowo sceptycznie byłam nastawiona do pomysłu ugotowania makaronu w jednym garnku razem z sosem. Okazało się, że niepotrzebnie, bo makaron wcale się nie rozgotował! Wyszło genialne comfort food, szybkie i proste do zrobienia i naprawdę z jednego garnka - żegnaj długie zmywanie ;) Suchy makaron gotuje(...)kurczaka a'la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także wykorzystać ten sam ser co do makaronu, polecam zatem kupić od razu kawałek 250 g. Piątek - Pieczony łosoś z koprem włoskim i pomidorami Koper włoski chyba nie jest zbyt popularnym warzywem, skoro sprzedawczyni w supermarkecie pytała się mnie, co to jest i co z tego robię :) Z Mężem bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 171

bardzo mało jedzą ryby, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo danie jest bardzo smaczne.  Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje nam w organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca(...)Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g.  cebula 1 szt.  masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml.  przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku

Kuchnia Paulettes
Przekąski z tortilli 632

plastrach serek np. almette czy inny naturalnyświeży koperekSposób przyrządzenia:Serek naturalny mieszamy ze świeżym bądź mrożonym koperkiem. Rozkładamy placki tortilli i smarujemy je przygotowanym serkiem, następnie układamy łososia. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy ukośnie, żeby jeszcze ładniej wyglądały. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, żeby łatwiej je było sięgnąć z talerza i zjeść :)Tortilla na ciepło z szynką(...)placki tortilliżółty serser mozzarella kilka plastrów szynkipomidorświeża bazyliamajonezSposób przyrządzenia:Już na samym początku możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozkładamy tortillę i smarujemy ją majonezem bądź innym przygotowanym sosem, np. jogurtem naturalnym czy jogurtem połączonym z musztardą. Na sos ścieramy żółty ser, układamy plastry szynki, pomidora pokrojonego w cienkie plastry, mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry

upichcic
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 142

olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Form z PapilArt nie trzeba natłuszczać, ani wyściełać papierem.)  Keks(...)stopniach. (Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.) Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił. Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem

Di gotuje
939. Bo czasami się wysilę & Kilka pomysłów na... 155

Pierogi kakaowe z twarogiem i wiśniami; jogurtem naturalnym i sosem wiśniowym Czadami nawet wysilę się i nawet pierogi z rana ulepie. I weź im potem dobre zdjęcie zrób zadanie prawie awykonalne. :P Lubię taką wiosnę jak wczoraj, dzisiaj trochę się chmurzy, ale po cichu modlę się, że jednak nie będzie padać :P I jak obiecałam tak przedstawiam wam kilka kolejnych(...)pomysłów na inne posiłki ;) Makaron z musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym  szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły?  Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec..   Muffinki jako prezent

More food, love and dreams
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 174

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)krwi na talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej, niż kiedykolwiek, usłyszałam niedawno z ust samego Michel Morana (przy okazji smażenia akurat łososia), że mięso bardziej różowe w środku – nie jest surowe, lecz soczyste . Oczywiście pomijam tutaj skrajny przypadek krwistego wysmażenia. Dodatkowo oglądałam program Pascala, w którym pokazywał jak smażyć steki

Moja Delicja
Wigilia Świętego Mikołaja 116

punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka(...)stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem

Cztery Fajery
Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle 162

rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle(...)sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy i zjadamy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle 167

rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle(...)sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy i zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa Yokisoba 272

niezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej.  Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi.  Przemogłam się i zjadłam, wbrew wcześniejszej odrazie, chyba tylko dlatego, żeby nie sprawić przykrości właścicielowi, który stał nade mną z nieustającym i najszerszym z możliwych(...)przed Yokisobą zamawiałam mały zestaw suszi na przystawkę.  Dla mnie ososbiście Yokisoba i suszi to kombinacja idealna.  Składniki na ok. 3-4 mniejsze porcje lub 2 duże Sos yokisoba , który będzie bazą do zupy: 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki sake (można pominąć) 3 łyżki wina mirin (japońskie wino ryżowe) 4 łyżki sosu  worchestershire 2 łyżki cukru

Kuchnia Prezydentowej
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 216

mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed(...)mięso, drób, wieprzowina.   Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy

upichcona