łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:13/75)

Chili con carne z fasolką szparagową 105

oliwie w garnku z grubym dnem. Do cebuli dodajemy mielone mięso i przesmażamy siekając łopatką by się porozdzielało. Dodajemy fasolkę pociętą w kawałki, marchew w kostkę, kukurydzę z zalewą, przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i pomidory z zalewą oraz pół szkl wody. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy ok 30 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, plackami tortilli, kwaśną śmietaną

Dorota Smakuje
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 153

mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 duże ,ząbki czosnku pieprz , sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek , przekładamy do garnka(...)mięso ,na złoty kolor ( tak żeby się przypiekło , ale nie do końca usmażyło ) , najlepiej wrzucać małymi partiami i nie mieszać zbyt często ,żeby nie puściło soku , bo zacznie się dusić , zamiast smażyć . Przekładamy do cebuli . Patelnię na której smażyliśmy mięso , zalewamy wodą , zbierając , całe soki i aromaty po smażeniu , przelewamy do garnka z mięsem i cebulą . Marchew obieramy , kroimy

Ogrodnik w podróży
pieczone cukinie faszerowane boczkiem i wieprzową łopatką 204

pięć minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę  wieprzową łopatkę i  smażymy   dalsze  7-10 minut Do  przesmażonego  mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i same pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w cząstki. Całość  przyprawiamy  solą, oraz pieprzem nakrywamy rondel przykrywką i dusimy przez 12-15 minut, dodając na koniec ugotowany ryż

Miód i pieprz
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 170

troszkę się ze złoci. Posypujemy kminkiem i wrzucamy mięso. Smażymy aż kawałki łopatki zetną się z zewnątrz - często mieszamy. Dodajemy czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz z łopatki z papryką 132

smaczne i godne polecenia. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów i przygotowaliście jakieś danie to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję. Składniki 80 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki selera naciowego 1 czerwona papryka 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego(...)soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Na koniec posypać szczypiorkiem. gulasz z łopatki z papryką

O kuchni z uczuciem
Biodrówka pieczona z warzywami 227

dość delikatnym i bardzo smacznym mięsem, które świetnie nadaje się do pieczenia i duszenia. Zazwyczaj jest delikatnie poprzerastana tłuszczykiem, który nie pozwala nadmiernie mięsu wysychać i dodatkowo dobrze rozprowadza smak przypraw w głąb mięsa. Jeśli nie dostaniecie biodrówki, to możecie ją zastąpić nawet szynką, karkówką lub łopatką wieprzową. Danie naprawdę jest mało pracochłonne i często je robię

Gotuj w domu
Kotlety schabowe duszone w sosie 213

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 6 - 7 kotletów w sosie. Czas duszenia, w zależności od twardości mięsa, może być nieco dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy

Gospodyni Miejska
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 124

sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek duszonego na maśle pora, lecz cała reszta została zaczerpnięta z wiejskiej francuskiej kuchni. Składniki ilość produktów na jedną formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie formy) 650 g wieprzowiny z łopatki   250 g wieprzowej wątroby 200 g słoniny

Miód i pieprz
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw 399

kawałki kurczaka odkładamy na usmażone warzywa, a na patelnię wlewamy bulion. Zeskrobujemy drewnianą łopatką resztki, które przywarły do dna (w nich jest cały smak!). Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ogień i wsypujemy pęczak, odłożone kawałki kurczaka oraz warzywa. Dodajemy zioła prowansalskie. Przykrywamy pokrywką, zostawiając szczelinę i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu

Poezja smaku
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 307

szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Wyłączamy palnik. Doprawiamy szpinak pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO

Nerds Kitchen
Wołowe ragu z makaronem 247

całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku – nie warto skracać tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić(...)minuty i dodajmy mielone mięso wołowe. Smażymy często mieszając i rozdrabniając łopatką duże kawałki mięsa do czasu, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Solimy i pieprzymy całość. Zalewamy winem (im lepsze, tym smaczniejszy sos). Przykrywamy szczelną pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową, zmieniamy ogień na mniejszy i dusimy ok. 10-15 minut. Po tym czasie, dodajemy krojone pomidory, koncentrat

Poezja smaku
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. 196

najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 papryki 250 g pieczarek

zadanie-gotowanie
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 160

Sami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po

Buniabaje w kuchni
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 149

dodatkiem pieczarek, pyszne :-) -0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka) -2 małe cebule -3 ząbki czosnku -troszkę wegety, pieprzu do smaku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso studzimy i mielimy wraz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Risotto wieprzowo-warzywne 164

pieprz    Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu

R'n'G Kitchen
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 297

Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem w 10 !    Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork )  1 kg łopatki wieprzowej  1 łyżka kuminu ( kmin rzymski )  1/2 łyżeczka ostrej

Kuchnia na wzgórzu
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 319

domowego majeranek Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblade wraz z czosnkiem, dodajemy jajko,   doprawiamy solą,  pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Podgrzewamy rosół, wkładamy klopsiki, dodajemy sos pomidorowy, dusimy na małym ogniu 15 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy w 50 ml zimnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania