łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:4/75)

Gulasz z łopatki z pieczarkami 251

innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy(...)wsypujemy do niego także marchew i pietruszkę , solimy , pieprzymy . Na końcu podsmażamy pieczarki , także dodajemy do reszty składników , sypiemy majerankiem i zalewamy szklanką wody lub bulionem . Zakrywamy pokrywką i dusimy – pieczemy w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 1,5 godziny , od czasu , do czasu mieszając i sprawdzając czy sos zanadto nie odparował ( można dodać ciut wody

Ogrodnik w podróży
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 182

Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić duetu

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 214

jest łopatka, bo ma trochę tłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie 0,9-1 kg łopatki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku namoczona w mleku czerstwa bułka jajko przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku

Rozpustne gotowanie
Bitki z łopatki wieprzowej 145

Soczyste i kruche bitki   duszone z dużą ilością cebuli  w pysznym ciemnym sosie.. ok. 600 gramów łopatki wieprzowej 200/250 gramów cebuli sól pieprz wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  tutaj ) słodka czerwona papryka w proszku mąka do panierowania smalec lub olej do smażenia Łopatkę kroimy na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy(...)tłuszcz przekładamy kawałki mięsa. i pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor, przyprawiamy wegetą i słodką papryką. Wlać ok. 2 szklanki wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości obracając co jakiś czas i w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie bitki przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy przez sito. Smacznego

Andzia Pichci
Leniwa wieprzowina 135

Leniwa wieprzowina Potrawa , której nazwa mówi w zasadzie wszystko . Cudownie krucha , powoli pieczona w niskiej temperaturze wieprzowinka ,a właściwie mięsko gulaszowe . Niewiele potrzeba do wykonania tej

Ogrodnik w podróży
Gulasz wieprzowy z kurkami 148

podsmażyć na łyżce oleju z listkami laurowymi i ziarenkami jałowca. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, a na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dobrze zrumienioną łopatkę przełożyć do większego garnka i dusić w bulionie do miękkości. Kurki opłukać, pokroić i podsmażyć ok 2-3 minuty po czym dodać do mięsa. Zagęścić mąką lub śmietaną i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Tradycyjny bigos 179

pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości. Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy

O kuchni z uczuciem
Wieprzowina po myśliwsku 167

karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be

e-PrzepisyKulinarne
Najlepszy bigos 137

SKŁADNIKI Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu(...)kminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę. Przygotowanie mięsa z łopatki Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną w kostkę oraz przyprawy angielskie ziele liść laurowy pieprz sól. Odcedzamy. BIGOS Mieszamy podgrzane składniki tj kapustę kiszoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką 166

kroimy najdrobniej jak można . W garnku wytapiamy słoninę , jak puści tłuszcz , podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, razem z łopatką . W momencie , kiedy łopatka będzie rumiana , solimy , dodajemy kapustę , marchew , pomidory , i zalewamy wszystko ,szklanką bulionu . Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu do momentu , aż mięso zmięknie. Co jakiś czas warto delikatnie zamieszać . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem(...)Dusimy jeszcze około minuty – dwóch . Serwujemy jako samodzielne danie lub przystawkę . Smacznego !   Artykuł Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pieczona łopatka z sosem grzybowym 216

przepis: Łopatkę nacieramy przyprawami solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi przyprawami, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny aby przeszła ich aromatem. Grzyby (najlepiej na noc) namaczamy w wodzie. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę . Jak będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i odsączone z wody oraz pokrojone w kostkę grzyby. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy całość(...)grzyby zmiękną i odparuje część wody z pieczarek. Śmietanę hartujemy 3 łyżkami sosu, który powstał podczas duszenia grzybów, a następnie śmietanę wlewamy do grzybów. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Pieczoną łopatkę podajemy z ziemniakami z wody i pysznym sosem grzybowym. Spróbujcie tego dania… jest pyszne :) Smacznego! Post Pieczona łopatka z sosem grzybowym pojawił się poraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina duszona w czerwonym winie 263

Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego  - woda  - przyprawy(...)stron, aż będą rumiane, nie zmniejszając ognia. Tak usmażone kawałki umieścić w garnku, zalać wodą, żeby całkowicie przykryła mięso. Później dolać wino, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 1,5 godziny na małym ogniu. W między czasie cebulkę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na cztery i kroić w plastry grubości około 0,5 mm. Cebulę

Sajkofanka smaku
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 124

gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… Składniki : 0,5 kg mięsa z łopatki kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki 1 strąk chilli 1 słodka , mała papryka 1 puszka pomidorów(...)cukier , sól i pieprz do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zrobi się mięciutkie . Około godziny . Sos powinien się sam zredukować , trzeba tylko uważać ,żeby danie się nie przypaliło i mieszać od czasu , do czasu . Serwujemy na gorąco , świetne z ryżem Smacznego !   Artykuł Iberyjski gulasz z łopatki z dynią pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
ziemniaczane placki z sosem ostrym... 143

bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki 329

szklanki ryżu8 szklanek wody1 kostka rosołowa drobiowa1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. Kucharekpół łyżeczki soli1 średnia cebula 2 łyżki smalcu2 jajkaodrobina pieprzu70 dag chudego mięsa z łopatki wieprzowej1 dużą zwarta główka kapustyBulion do duszenia gołąbków Ostrym nożem wyciąć głąb z kapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania

Praktyczna pl