Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso. Podsmażać, aż wyparuje płyn a mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Całość zalać wodą, dodać pomidory, liście laurowe i ziela angielskie. Wymieszać, przykryć i dusić ok. 20 minut
Simply Fooddałam łopatkę wołową) 100 g masła 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 6 dużych pieczarek Farsz 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 1 jajko sól pieprz papryka słodka 2 łyżki posiekanego koperku Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym
O kuchni z uczuciemmnie łopatka 3-4 średnie cebule sól,pieprz olej do smażenia woda lub bulion 1 łyżeczka mąki ryżowej Mięso pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić sola i pieprzem. Następnie zalać wodą (lub bulionem) tak, aby pokryła mięso i dusić pod przykryciem
Monia miesza i gotujejest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg 1 cebule 3 ząbki czosnku sól 1 łyżeczkę świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki(...)łyżki oleju rzepakowego SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły. Mięso doprawiamy przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia
Basia w kuchniłopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy
Apetyczna babeczkałopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej por, biała część 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz oliwa siemię lniane ziarno złote do posypania, bogate w kwasy omega- 3, błonnik oraz duże ilości minerałów Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy
Apetyczna babeczkakociołku rozmaitości znajdziecie mnóstwo smaku, aromatu i koloru oraz naturalnych witamin. Oparty jest na warzywach oraz dodatku mięsa.Wszystko razem dusi się pod przykryciem w bulionie w jednym naczyniu. Może to być naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek, którego można używać w piekarniku. Kociołek możemy zrobić na obiad, a jeśli zostanie zabrać następnego dnia do pracy na lunch,albo zjeść(...)niewielkiej główki) 6-8 ziemniaków (zależnie od wielkości) 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 cebula 1/2 papryki garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1/2 pęczka koperku 250 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe Vegeta Natur 0,7 l gorącej wody Przygotowanie: Mięso
Bon appetit mon amienadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki(...)skórką na plasterki grubości około 1 cm. Na patelni z roztopionym smalcem obsmażamy plasterki ziemniaków z obu stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pogiętym, zmoczonym pergaminem i dusimy na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mlecz i filety śledziowe moczymy w mleku przez 1 godzinę, osuszamy. Mlecz kroimy drobno
WojnaNaSmaki.plmielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo Vegety natur 2 łyżki sosu Worcestershire 40g masła pokrojone w plasterki 1,5 szklanki rosołu do duszenia
Karo in the Kitchenłopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym
Ze smakiem i z pasjąmieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkami, przyprawą do makaronu, ugotowanym ryżem, kucharkiem, staretą marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić
W Mojej Kuchni Lubiępapryki. Przyprawione mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy na nim, do zrumienienia mięso z łopatki. Kawałki mięsa z garnka przekładamy do misy, dodajemy do garnka drugą łyżkę smalcu i na niewielkim ogniu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ( do momentu aż zacznie się rozpadać(...)dodać drobno posiekany czosnek i drugą łyżeczkę słodkiej papryki Do przesmażonego warzyw dodajemy kawałki mięsa, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40 minut. Po czym dodajemy drpbno posiekaną ostrrą papryke, oraz sól i całośc dusimy jeszcze 10 minuy, a następnie gulasz nakładamy
Miód i pieprzŁopatkę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Zostawić w lodówce na około 1 godzinę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, łodygi selera pozbawić włókien i pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego(...)wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g wieprzowiny (u mnie łopatka) 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 2 ziemniaki(...)bulionWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier
Walijskie Pichceniesmaku łopatkę zmieloną dobrze wymieszać z jajkiem, czubricą, vegetą, namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić
W Mojej Kuchni Lubięolej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.Farsz: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu(...)pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu
Z miłości do słodkościproszku posiekana natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku dobrze rozgrzać trochę oleju i wrzucić na niego mięso. Smażyć, aż odparuje płyn, a łopatka zacznie się złocić. Doprawić mięso solą oraz pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać(...)pokroić w niedużą kostkę, a por w półplasterki, dodać do garnka. Podsmażać kilka minut, a następnie zalać wodą na wysokość zawartości garnka. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu, aż mięso i warzywa zaczną delikatnie mięknąć, czyli ok. 20-25 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię, lubczyk, chilli i ewentualnie doprawić sola oraz pieprzem. Nadal dusić
Simply Foodduszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki
Smakołyki AsiUwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny
VioletoweKucharzeniełopatki z jelenia, 200 ml bulionu (u mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około
królestwo garówłopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem) z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy
Moje Kuchenne Rewelacje