lubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką. Składniki 400 g łopatki pieczonej 200 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ziarna jałowca świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej) sól, pieprz(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku. /* Style
R'n'G KitchenSkładniki : 80 dkg wieprzowiny ( np. łopatki ) 2 średnie czerwone papryki slodkie 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 5 dkg masła 1 łyżka mąki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : M ięso opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Oprósz mąką , przesmaż(...)połowie masła. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebul ę i czos nek . Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Przepisy i porady kulinarnespätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Cebule i czosnek obieramy(...)szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki
R'n'G Kitchenplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć(...)obwiązać sznureczkiem. W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto
Gotowanie jest łatwePyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką(...)podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości
Tradycyjna Kuchniałopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie
W kuchennym oknie EwyKolejny przepis wzięty od mamy. Pasuje na obiad do ziemniaków, kaszy, a także do pieczywa na ciepłą kolację. Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane lub olej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz 2 listki laurowe tymianek Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy(...)najmniej godzinę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso, smażymy krótko, następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozrabiamy z 0,5 szkl. wody, dolewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem
chwile dla mniełopatka wieprzowa )2 cebule1/2 bakłażana1/2 łyżeczki cynamonu1/2 papryczki chilli 1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowysól, pieprzwoda Wykonanie:Mięso kroimy w większą kostkę.Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo.Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu.Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso.Dusimy gulasz
kolorowotorcikowoszynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy(...)mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 3. Na koniec dodajemy ryż, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i sezamem
Szefowa kuchnimąką i delikatnie wymieszać #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski na gorącym oleju usmażyć na rumiano, dodać cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć(...)wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie
W Mojej Kuchni Lubięspaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut(...)mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 3. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Szefowa kuchniOstatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto(...)wszystkie gołąbki zachowają swój kształt. Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia
Ugotowaćrozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną(...)zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy kilka listków laurowych i ziele angielskie, połowę papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze (dłużej w zwykłym garnku - do miękkości mięsa), dodajemy pozostałą paprykę pokrojoną w grube kawałki, - gotujemy dalej aż mięso będzie niemal się rozpadać, papryka będzie miękka - doprawiamy
Right Behind The Kitchensklepu. Smak pasztetu ? Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki 1 jajko 8 g soli 1,5 g czarnego pieprzu(...)muszkatołowej duża szczypta ziela angielskiego 1 mały liść laurowy mleko do namoczenia wątróbki Przygotowanie Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu. W tym czasie umyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy(...)kroimy na drobno. Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, po czym – gdy się rozgrzeje – wrzucamy mięso i dusimy pod przykrywką kilkanaście minut, do miękkości. Gdy mięso jest już wstępnie zrobione, solimy je i pieprzymy, a następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i znów dusimy kilka–kilkanaście minut. Podobnie postępujemy z marchewką. Ostatnim krokiem jest dodanie pozostałych składników – papryki i pomidora. Całość
Proste-przepisy.pl