lody śmietankowe - 722 przepisów (strona:6/49)

Letnie marzenie. Ciasteczkowy shake bananowy. 239

potrzebuję czegoś pysznego, szybkiego i orzeźwiająco słodkiego Spróbujcie, polecam. Sprawdzi się idealnie na codzienny deser, jak i na przyjęciu dla gości. Składniki: (na 2 pucharki) 2 duże gałki lodów śmietankowych 1 duży banana 31/2 ciasteczka kakaowego z nadzieniem mlecznym (u mnie z mieszanki PIK Cukry Nyskie) 3/4 szklanki zimnego mleka bita śmietana ulubiona posypka Przygotowanie: Uwaga ! deser należy przygotowywać(...)dość szybko, zwłaszcza w upalne dni. Do misy blendera z nożami przekładamy banana, najlepiej pokrojonego. Dodajemy 21/2 ciasteczka kakaowego z nadzieniem mlecznym, zimne mleko i 2 duże gałki lodów śmietankowych. Szybko miksujemy. Shake przelewamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, połową ciasteczka i opcjonalnie posypką. Podajemy od razu z szeroką rurką. Letnie marzenie. Ciasteczkowy shake bananowy. *przepis własny Smacznego Jeśli

Słodkie okruszki
Mrożona kawa 113

szklanki (125 ml) espresso 0,25 szklanki (60-70 ml) espresso zamrożonego w kostkach 2 łyżki brązowego cukru 1 szklanka mleka 2% 2-4 gałki dobrych lodów śmietankowych 10 g gorzkiej czekolady bita smietana (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować kostki z espresso (dzięki temu, że użyjemy kostek z kawy, a nie z wody napój nie będzie się rozcieńczał), wysokie szklanki(...)zamrażarce. 2) Przygotowane espresso posłodzić brązowym cukrem, schłodzić i rozlać do szklanek. 3) Dodać po pól szklanki zimnego mleka, kawowe kostki i po jednej lub dwie gałki lodów śmietankowych. 4) Całość udekorować bitą śmietaną i posiekaną czekoladą. 5) Podawać od razu po przygotowaniu, koniecznie ze słomka. Artykuł Mrożona kawa pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Mrożona kawa 117

szklanki (125 ml) espresso 0,25 szklanki (60-70 ml) espresso zamrożonego w kostkach 2 łyżki brązowego cukru 1 szklanka mleka 2% 2-4 gałki dobrych lodów śmietankowych 10 g gorzkiej czekolady bita smietana (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować kostki z espresso (dzięki temu, że użyjemy kostek z kawy, a nie z wody napój nie będzie się rozcieńczał), wysokie szklanki(...)zamrażarce. 2) Przygotowane espresso posłodzić brązowym cukrem, schłodzić i rozlać do szklanek. 3) Dodać po pól szklanki zimnego mleka, kawowe kostki i po jednej lub dwie gałki lodów śmietankowych. 4) Całość udekorować bitą śmietaną i posiekaną czekoladą. 5) Podawać od razu po przygotowaniu, koniecznie ze słomka

Fitsweet.me
Lody włoskie czekoladowo- tymiankowe 177

przetestowania czekała na mnie maszynka do lodów włoskich.  W mojej kuchni tymianek nigdy nie był używany przy tworzeniu deserów, zawsze tylko do mięs itp. Miałam więc spore obawy, bo nie uśmiechało mi się wywalić tylu składników w błoto... Obawy budził także sprzęt, który wykorzystany do produkcji lodów śmietankowych, delikatnie mówiąc- nie poradził sobie. Teraz wiem(...)domu i przygotowywać różne kombinacje na zachcianki moje i moich najbliższych.  (Tak, tak- wielbicieli lodów u mnie nie brakuje 😋) Jak już wspomniałam- na pierwszy rzut poszły lody śmietankowe. Proces ich mrożenia dokończyłam jednak w zamrażarce, bo nijak nie szło uzyskać odpowiedniej konsystencji.  Oj zezłościłam się wtedy nie na żarty! Ale ok, myślę- nie robię afery

Kuchnia w czekoladzie
Crumble ze śliwkami 122

kruszonkę. Owoce umieszczamy w kokilkach i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Crumble podajemy natychmiast. Polecam wzbogacenie go dodatkowo o gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Crumble ze śliwkami - doskonały, błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu absolutnie każdemu. Owoce i chrupiąca kruszonka - połączenie idealne. [foodiepress] [hide] Crumble ze śliwkami Składniki: Kruszonka: mąka pszenna(...)kruszonkę. Owoce umieszczamy w kokilkach i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Crumble podajemy natychmiast. Polecam wzbogacenie go dodatkowo o gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. [/hide] Artykuł Crumble ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
SZARLOTKA 94

sobie równych. To idealny wypiek na takie chłodne dni jak dziś. Szarlotkę oprószam cukrem pudrem, podaję z kawą, dobrą herbatą lub kakao. Świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Szarlotka podana w zaciszu domu, w tę pogodę znika w kilka chwil;) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru(...)ciasta. Szarlotkę piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję na kawałki, podaję do kawy, dobrej herbaty, z gałką lodów śmietankowych. Domowa szarlotka jest pyszna! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Appelflap 254

soku, ale zapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap(...)ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią.Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!!!P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji :)"P.S 2. Najlepiej smakują na ciepło.P.S 3 Najlepsze są w dniu w którym

W mojej holenderskiej kuchni
Ciasto cytrynowe podwójnie cytrynowe 179

cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką. Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)najwięcej cieczy weszło w ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne. Ciasto cytrynowo cytrynowe wspaniale smakuje z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów śmietankowych lub waniliowych. Można także pokusić się o eksperymenty z cytrusami - do cytryny dodać sok i skórkę z pomarańczy lub na przykład limonki. Inspiracją do tego przepisu była receptura Neli

Gotujemy i jemy
Ciasto cytrynowe podwójnie cytrynowe 150

cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką. Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)najwięcej cieczy weszło w ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne. Ciasto cytrynowo cytrynowe wspaniale smakuje z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów śmietankowych lub waniliowych. Można także pokusić się o eksperymenty z cytrusami - do cytryny dodać sok i skórkę z pomarańczy lub na przykład limonki. Inspiracją do tego przepisu była receptura Neli

Korniszonki
Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką 235

Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco.  SKŁADNIKI: kruche ciasto(...)Powstałą kruszonką posyp ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut - do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj np. z kulka lodów śmietankowych z wiśniami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Domowe lody truskawkowe 43

szklanego pojemnika. Dzięki przykryciu lody nie przesiąkną zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażalniku. Domowe lody truskawkowe Przepis na domowe lody truskawkowe Składniki na domowe lody truskawkowe 500 ml śmietanki 36% 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego 400 g truskawek Jak zrobić domowe lody truskawkowe Przygotowanie lodów rozpocznij od zrobienia(...)uniknąć powstania kryształków lodu. Czas mrożenia zależy od tego jakie naczynie wybierzesz – jeśli warstwa będzie gruba, potrwa to nieco dłużej. Domowe lody truskawkowe powinny być gotowe po około 6-8 godzinach mrożenia. Zobacz też inne przepisy na domowe lody i desery Deser z musem orzechowym Domowe lody śmietankowe Lody ciasteczkowe Nektarynkowa

okolicepalnika.pl
Lody chałwowe 47

stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak zrobić lody bez maszynki? Jednym z największych mitów, dotyczących robienia domowych lodów jest to, że nie da się przygotować dobrych i kremowych lodów bez specjalnej maszynki. To nieprawda. Lody z poniższego przepisu przygotujesz w ciągu kilku minut, a jedynym sprzętem jaki(...)jakimś czasie zamieniły się np. w lody koperkowe? lody chałwowe Przepis na lody chałwowe Składniki na lody chałwowe 200 g chałwy 500 ml śmietanki 33% 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego 3-4 łyżki ziaren sezamu Jak zrobić lody chałwowe Zanim przystąpisz do przygotowywania lodów, upewnij się, że śmietanka jest

okolicepalnika.pl
Sorbet morelowy 176

początku miesiąca dość mocno. Mnie to nie przeszkadza bo kocham upały niemniej jednak ochłodzić organizm jakoś trzeba i znakomitym sposobem są tu lody. Lody śmietankowe, lody sorbetowe, lodowe rolady, partfaity i inne zimne smakowitości mają swoją rację bytu właśnie teraz. Zapraszam zatem na pyszny sorbet, pachnący latem i smakowity. Lody wykonałam

Moje Małe Czarowanie
Polewka jurajska na poziomie 511 142

Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem.    Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową

królestwo garów
Lody bazyliowe – Lekkie i orzeźwiające 76

smaku, lody są niezastąpione w upalne dni. Oprócz klasycznych smaków lodów, na rynku pojawiają się coraz to nowsze wynalazki. Lody truflowe, lody z ziaren słonecznika, lody marchewkowe – połączenia, które z pozoru wydają się kulinarnym fiasko, zaskakują i okazują się prawdziwą rozkoszą dla podniebiena. Ostatnio nasze serca podbiły lody bazyliowe. Przygotowane z jogurtu naturalnego i serka ricotty smakują niezwykle aromatycznie, są lekkie i orzeźwiające oraz stanowią idealną alternatywę dla klasycznych lodów śmietankowych. Przepis na lody bazyliowe Lody bazyliowe – Składniki 125 g serka ricotta 500 g liści świeżej bazylii 500 g jogurtu naturalnego sok z 1/2 limonki 75 g miodu Lody

helloforest.pl