likiery - 3834 przepisów (strona:132/256)

Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 204

twarogu 3krotnie mielonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 białka 150 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów dodatkowo: 250 g jeżyn 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki 20 g płatków migdałowych Jeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić na 1-2 godziny. Ciastka na spód dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 160

jeżynowy z kardamonem Składniki: (na 1 l lodów) 600 g jeżyn 150 g cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kardamonu 1 banan 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył(...)wszystkie jeżyny. Zdjąć z palnika, przestudzić. Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Ostudzić całkowicie. Banana zmiksować blenderem, wymieszać z jeżynami i likierem. Masę schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pojemniczka na lody, zamrozić. Smacznego! Pisałam już, że za tydzień jadę do Kopenhagi. Pociąg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 168

czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem(...)pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć. Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 223

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach. Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem. W wersji dla dorosłych można dodać likier  Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego. Czas przygotowania:  60 minut (poza chłodzeniem ciasta Porcje: 20     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska(...)Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym),  2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

cynamonu), Szczypta soli, 8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu), 50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).    PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki 50 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej. Przygotowanie: Bataty umyć, osuszyć papierowym

SzczyptaSmaQ
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 297

temp. 190st. Ostudzić na kratce. Krem migdałowy: 200g masła,  1/2 szklanki cukru,  1 i 1/2 szklanki mleka,  budyń śmietankowy (40g),  100g zmielonych migdałów,  łyżka likieru Amaretto. Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce(...)zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier. Gładką masą przekładać ciastka. Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie. Jeszcze kilka słów na temat wałka, który otrzymałam. Pan Darek ze swoją żoną robią prawdziwe cudeńka do ciastek. Piękne drewniane wałki czy stempelki do ciastek ich dzieła znajdziecie tutaj. Oczywiście możecie sami wybrać napis jaki chcielibyście by był

Z miłości do słodkości
Semifreddo czekoladowe z kawą 183

różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki: 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady do posypania(...)białej czekolady do ozdoby   1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę. 2. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach kawę, likier, żółtka i cukier. Ucieramy tak długo, aż kawa się rozpuści, a masa będzie jasna i kremowa. 3. Na sztywną pianę ubijamy w jednej misce białka, a w drugiej misce śmietankę

Mała Cukierenka
MORELOWE NIEBO W GĘBIE 169

Morelowe niebo w gębie jest tak pyszne, że nie wymaga dodatkowych komentarzy... :-) Składniki: puszka moreli 25ml likieru morelowego sok z moreli  lód grenadina Wykonanie:   Morele rozdrabniamy blenderem. W shakerze mieszamy  morelowe puree, likier morelowy, odrobinę soku z moreli. Wlewamy do szklaneczki. Dodajemy kilka kropel syropu z grenadiny, kostki lodu, dekorujemy świeżą miętą i ... cheers

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 267

gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;) Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki tłustej śmietany Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek. Od spodu(...)Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne, jeśli jest pieczemy dotąd, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i gdy polewa trochę zgęstnieje, polewamy nią ciasto. Ciasto najładniej i najefektowniej prezentuje się, gdy kroimy

Taste Of My Day
Malibu 356

szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki -  220 g serka mascarpone -  1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) -  1/2 szklanki wiórków kokosowych -  4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy

Malinowe Pocałunki
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 216

Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru    (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru  limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka  ciasteczek amaretii (z ich braku

Malinowe Pocałunki
Elektryczny rum. 285

którego kolor poprawi humor,  no niemniej jednak jego zawartość na pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie ( TU ).  A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie: Rum, likier, sok ananasowy i  grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze

Malinowe Pocałunki
Piękna błękitna Helena . 340

się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda(...)gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję serka Almette. Dekorujemy ulubionymi owocami. Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego

Malinowe Pocałunki
Lody bakaliowe bez maszyny 203

dostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje. Składniki: 1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX 1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego 500-600 g śmietany słodkiej 30% 400 g mleka skondensowanego (słodkiego) Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy

Czarnawisienka
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 291

deseru , no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy(...)przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć , zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu

Kulinarny karnet Christophera