porcji): 250 g serka mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 10 okrągłych biszkoptów 100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego łyżka kakao Przygotowanie: Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej . Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone
Zakręcony Widelecotarta z 1 cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 600 g truskawek 25 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta cynamonu 3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie) przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać(...)gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę
Stare GaryDzisiaj mam dla Was coś na poprawę humoru, coś słodkiego i rozgrzewającego- przepyszny kremowy likier, oczywiście, domowej roboty:) Przepis jest bardzo prosty i wystarczy, dosłownie, 5 minut by móc delektować się tym aksamitnie czekoladowym smakiem. Tak więc, moi drodzy, do dzieła, bo karnawał się zbliża i wypada zaopatrzyć się w dobre % :) Tak dla przypomnienia karnawał w 2014 roku zaczyna się(...)stycznia i trwa do 4 marca więc 2 litry likieru powinny wystarczyć:) * whisky- 2 szkl. * mleko skondensowane słodzone- 3 puszki * mleko skondensowane niesłodzone- 2 puszki * kakao- 6 łyżek Do dużej miski wlać whisky, dwa rodzaje mleka oraz kakao, dokładnie wymieszać (w razie problemów z wymieszaniem kakao należy użyć blendera) i przelać do butelki/karafki. Przechowywać w lodówce
Kraina Miodem Płynącaczekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego 4 łyżki cukru pudru 4 duże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy(...)wodnej, odstawiamy aby przestygła. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach
Mania Gotowaniasuchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast) 120 g goracego mleka 1 lyzka stewii 2 garscie rodzynek 2 garscie orzechow wloskich pol lyzeczki cynamonu 2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach) 2 lyzki miodu Wykonanie: Odmierzamy suche skladniki,podgrzewamy mleko,rozpuszczamy maslo.Wszystko wrzucam do misy miksera i okolo 10 minut trwa wyrabianie ciasta.Ma byc gladkie i blyszczace(...)brzegow misy.Mise przykrywam folia i odostawiam do wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie. Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamiast sucharkow i migdalow 200 g ciasteczek amaretti 50 g masla (2 lyzki) 1 kg sera 4 jaja L 1 szklanka cukru 250 g smietany kremowki 5 lyzek likieru Amaretto 3 lyzki maki ziemniaczanej pol puszki masy kajmakowej 100 g migdalow w slupkach do przybrania Wykonanie: Skladniki na spod sernika ,sucharki i migdaly zmiksowac w kielichu blendera dodajac twarde maslo(...)papierem do pieczenia.Bok tortownicy posmarowac maslem.Odstawic do lodowki,do stezenia. Do sera dodac cukier i wbijac po jednym jajku,mieszajac mikserem tylko do polaczenia skladnikow. Dodac smietanke i likier,na koncu przesiac do masy sernikowej przez sitko make ziemniaczana.Mase wylac na przygotowany spod.Mala lyzeczka poukladac na gorze sernika i lekko wcisnac w mase kupki masy kajmakowej. Wstawic do nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 3 jajka L (jesli M to 4) 250 g kremu kokosowego (65%) skorka starta z 2 pomaranczy sok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml 1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g czekolady (45 % kakao) 3-4 lyzki mleka Do ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier(...)wymieszac z cukrem,mondamina,kremem kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier. °Mase wylac na przygotowany spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużo mówić... sama słodycz :) Trufle z białej czekolady Składniki: 225 g dobrej białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 25 g masła 1 łyżka likieru pomarańczowego 100 g wiórków kokosowych Blachę wykładamy pergaminem. Masło i śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę, Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy
MiksturownikSkładniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1) . Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając
Świat Ciastasztuk: 200 g mąki 150 g zmielonych migdałów starta skórka z 1/2 cytryny 100 g cukru 2 żółtka 200 g miękkiego masła 150 g konfitur morelowych 1 łyżka likieru migdałowego 50 g cukru pudru do posypania Z mąki z migdałami, skórką z cytryny, cukrem, żółtkami i masłem zagnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Piekarnik rozgrzać(...)grubości 5 mm i wykroić z niego trójkąty w trzech rozmiarach (fot.1) . Ciastka przełożyć na blachę i piec około 10 minut. Konfitury podgrzać w małym rondelku. Wymieszać z likierem i posmarować każde ciastko (fot.2) . Po trzy trójkąty - od największego do najmniejszego - ułożyć jeden na drugim. Na koniec każde ciastko posypać cukrem pudrem. linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastaczubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 średnie jajka Poncz do jasnego biszkopta: 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną cukier do smaku Poncz do kakaowego biszkopta: ½ szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić(...)nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną
Świat Ciastaproszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cynamon – 1 łyżeczka KREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki - mleko – 200 ml - masło – 100 g - cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml - mandarynki – 2 szt - kakao – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)wyjść kopułka po upieczeniu ). Ciemną muffinkę drobniutko siekamy. KREM: Gotujemy budyń na mleku , studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki … posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek
Ostra na SłodkoTiramisu – znany chyba wszystkim i lubiony przez miliony osób deser. Niesamowicie delikatny , a zarazem intensywny w smaku. Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone. Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie(...)minut w temperaturze 180C. Zostawiamy do ostudzenia ( świetnie do tego sprawdza się kratka! ). PONCZ DO NASĄCZENIA: Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku. Mieszamy z cukrem i likierem. Nasączamy przygotowane muffinki. KREM: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy
Ostra na Słodkomascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI : * mascarpone – 500 g * żółtko – 4 szt * cukier puder – 150 g * likier amaretto – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * okrągłe biszkopty – 1 op * mocna kawa – 200 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * kakao – 1 łyżka * czekolada(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy. Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną. Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy. Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie. Zalewamy resztą serowej masy
Ostra na Słodkomiękki .. rozpływający się w ustach … Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje! SKŁADNIKI : ( blacha 20 x 24 cm ) * ricotta – 750 g * likier Amaretto – 5 łyżek * olejek do ciast migdałowy – kilka kropel * drobny cukier – 150 g * jajko – 5 szt * śmietana 30% gęsta – 100 g *skórka z limonki(...)Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku. Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy
Ostra na Słodko