foremki, ściągamy papier i zostawiamy góry dnem do wystudzenia. Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki. 2.) Poncz. Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt. (zużywamy cały poncz na biszkopt) 3.) Krem czekoladowy. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło
RITA food channelsłodkiej śmietanki 30 % lub 36 % 200 ml mleka 1 i pół łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 3 łyżki likieru Baileys lub Sharidan's) lub innego może też być łyżka rumu Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody. W garnuszku zagotować mleko z dwoma łyżkami kawy rozpuszczalnej dodać śmietankę
Andzia Pichcipełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie
Słodki sentymentwielkości deserków: 150 ml kawy espresso (możecie użyć 2 łyżeczki dowolnej kawy i zaparzyć ją w 150 ml wody) 4 łyżki amaretto (jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy) 200 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 100 g długich biszkoptów (lady fingers) Gorzkie kakao Chłodną kawę wlewam
Słodki sentymentrazie potrzeby ricottę można zastąpić gładkim twarogiem, a kawę i wodę do przygotowania polewy, 50 ml espresso. Porcje sernika można udekorować ziarenkami kawy i serwować z kieliszkiem likieru kawowego . SKŁADNIKI SPÓD 150 g (1 szklanka) mąki 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki zimnej wody MASA SEROWA 500 g ricotty lub gładkiego twarogu 250 g mascarpone
cool and mintywiatrowe z Katalonii - składniki 250 ml mleka 50 g cukru 50 g niesolonego masła skórka starta z małej cytryny 200 g mąki pszennej 4 jajka 100 ml rumu lub likieru Sambuca szczypta soli olej roślinny do smażenia Pączki wiatrowe z Katalonii przepis 1. Do rondelka wlewam mleko, dodaję pokrojone w kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 200 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki kremowej 30% dodatkowo: 100 gram gorzkiej czekolady dżem z czarnej porzeczki lub latem świeże owoce likier Sheridan's opcjonalnie kakao opcjonalnie lub puder z suszonych owoców Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy na parze wodnej. Roztopioną, przestudzoną czekoladę mieszamy z 3 łyżkami śmietanki kremowej. Śmietankę ubijamy na sztywno
Życie zaczyna się w kuchnikurczakiem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera curry z kurczakiem zupa tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim kurczak w mleku kokosowym domowy likier kokosowy sernik kokosowy bounty na zimno wegańska kokosowa owsianka z owocami kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowy krem z kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula
Kulinarne przygody Gatitysłodko-kwaśny smak. Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu. Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego
Tajemnice Smakunalewkę przecedzamy i przelewamy do butelek, odstawiamy na minimum 6 miesięcy. Smacznego i na zdrowie! *Przepis i informacje dotyczące wskazań zdrowotnych pochodzi z “Na zdrowie nalewki zdrowotne, krupniki, likiery” , wydawnictwo Lamar 2006, opracowanie Marek Marcinkowski
Tajemnice Smakuzmieści się w koszyczkach KREM 300 g ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do obsypania 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, lub włoskiego likieru Limoncello Wykonanie KREM W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce. KOSZYCZKI Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie
Tajemnice SmakuDrink Jager w tropikach to połączenie kiwi i soku ananasowego, doprawione bazylią i likierem Jagermeister. Ziołowo-korzenny z domieszką słodkości ananasa trunek
Koktajle i drinkiPoczątek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W
Fitsweet.mekilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem
Waniliowe Improwizacje