likier - 5379 przepisów (strona:222/359)

CIASTO KUBANKA 218

foremki,  ściągamy papier i zostawiamy góry dnem do wystudzenia.  Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki. 2.) Poncz. Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt.  (zużywamy cały poncz na biszkopt) 3.) Krem czekoladowy.   Do rondelka wlewamy mleko,  dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło

RITA food channel
Kawowa Panna Cotta 152

słodkiej śmietanki  30 % lub 36 % 200 ml mleka 1 i pół łyżeczki żelatyny  1 łyżka cukru 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 3 łyżki likieru Baileys lub  Sharidan's)  lub innego może też być łyżka rumu Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody. W garnuszku zagotować mleko z dwoma łyżkami kawy rozpuszczalnej dodać śmietankę

Andzia Pichci
Torcik porzeczkowy 83

pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie

Słodki sentyment
Szybki deser tiramisu bez jajek 87

wielkości deserków: 150 ml kawy espresso (możecie użyć 2 łyżeczki dowolnej kawy i zaparzyć ją w 150 ml wody) 4 łyżki amaretto (jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy) 200 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 100 g długich biszkoptów (lady fingers) Gorzkie kakao Chłodną kawę wlewam

Słodki sentyment
SERNIK KAWOWY 140

razie potrzeby ricottę można zastąpić gładkim twarogiem, a kawę i wodę do przygotowania polewy, 50 ml espresso.  Porcje sernika można udekorować ziarenkami kawy i serwować z kieliszkiem likieru kawowego . SKŁADNIKI SPÓD 150 g (1 szklanka) mąki 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki zimnej wody MASA SEROWA 500 g ricotty lub gładkiego twarogu 250 g mascarpone

cool and minty
Pączki wiatrowe z Katalonii 147

wiatrowe z Katalonii - składniki 250 ml mleka 50 g cukru 50 g niesolonego masła skórka starta z małej cytryny 200 g mąki pszennej 4 jajka 100 ml rumu lub likieru Sambuca szczypta soli olej roślinny do smażenia Pączki wiatrowe z Katalonii przepis 1. Do rondelka wlewam mleko, dodaję pokrojone w kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mus z białej czekolady z czarną porzeczką 150

Składniki: 200 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki kremowej 30%  dodatkowo: 100 gram gorzkiej czekolady dżem z czarnej porzeczki lub latem świeże owoce likier Sheridan's opcjonalnie kakao opcjonalnie lub puder z suszonych owoców Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy na parze wodnej. Roztopioną, przestudzoną czekoladę mieszamy  z 3 łyżkami śmietanki kremowej. Śmietankę ubijamy na sztywno

Życie zaczyna się w kuchni
Kokosowy krem z kalafiora 97

kurczakiem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera curry z kurczakiem zupa tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim   kurczak w mleku kokosowym   domowy likier kokosowy   sernik kokosowy bounty na zimno   wegańska kokosowa owsianka z owocami   kokosowe ciasto z jabłkami   Kokosowy krem z kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula

Kulinarne przygody Gatity
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 77

słodko-kwaśny smak.  Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego

Tajemnice Smaku
Nalewka z tarniny tarninówka 106

nalewkę przecedzamy i przelewamy do butelek, odstawiamy na minimum 6 miesięcy. Smacznego i na zdrowie! *Przepis i informacje dotyczące wskazań zdrowotnych pochodzi z “Na zdrowie nalewki zdrowotne, krupniki, likiery” , wydawnictwo Lamar 2006, opracowanie Marek Marcinkowski

Tajemnice Smaku
Truskawki w cynamonowych koszyczkach z filo z mascarpone i ricottą, szybki i pyszny deser 93

zmieści się w koszyczkach KREM 300 g  ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do obsypania 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, lub włoskiego likieru Limoncello Wykonanie KREM W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce.  KOSZYCZKI Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie

Tajemnice Smaku
Jager w tropikach - czyli ziołowy drink z Jagermeisterem 146

Drink Jager w tropikach to połączenie kiwi i soku ananasowego, doprawione bazylią i likierem Jagermeister. Ziołowo-korzenny z domieszką słodkości ananasa trunek

Koktajle i drinki
Espresso Martini 134

Początek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W

Fitsweet.me
Naleśniki bananowe 111

kilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania