likier - 5379 przepisów (strona:138/359)

Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 259

słoiczki jagód w syropie lub około 350 g świeżych jagód świeże jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji ( około 150 g ) Nasączenie: 150 ml ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona herbata + wódka; w wersji bezalkoholowej - mocna, posłodzona herbata Polewa: 120 g dżemu jagodowego

Opowieści z piekarnika
Ciasto ryżowo pomarańczowe 144

Składniki: - 300 g ryżu Arborio - 1,75 l mleka - 0,25 l wody  - 150 g cukru - 5 jajek - skórka z dużej pomarańczy lub dwóch małych - 3 łyżki likieru pomarańczowego lub waniliowego Przygotowanie: Ryż gotujemy na niewielkim ogniu w całym mleku i wodzie z cukrem przez 45 minut. Przez ten czas ryż wciągnie całe mleko i wodę. Co jakiś czas(...)mieszamy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy likier i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy i łączymy z wystudzonym ryżem. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 1 godziny. Posypujemy cukrem pudrem i skórką

Kulinarne życie
Ciasto Raffaello 197

waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem(...)temu nie powstanie korzuch) i odstawić do wystudzenia. 5) Masło utrzeć na puszysta masę. 6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej

Fitsweet.me
Ciasto kokosowo –wiśniowe 192

mąki tortowej 1płaska  łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: ½ litra śmietany kremówki ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 8-9 łyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec(...)Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać  łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami. Chłodzić całą

Wanilia i Kardamon
Deser z serkiem mascarpone 112

SKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą

Dziś Ja gotuje
Ciasto czekoladowe z wiśniami 136

łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania   Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę(...)kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować

Różne smaki w kuchni
Lody kawowe 159

maszynki, bez mieszania, wystarczy tylko wszystko zmiksować i zamrozić. składniki: 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g) 300 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki likieru kawowego lub ajerkoniaku Śmietanę ubić na sztywno. Dodać kawę rozpuszczalną i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać mleko zagęszczone i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać likier kawowy. Masę przelać do plastikowego

Monia miesza i gotuje
Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami 159

łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato! Składniki na biszkopt: 4 jajka 110 g cukru/ksylitolu(...)mąki orkiszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 25 g kakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijajać, aż cukier się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 199

smorodiną. Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła(...)smakuje rewelacyjnie. 10. Porzeczek, po zlaniu nalewki, można nie wyrzucać. Należy wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy otrzymamy smaczny, słodki likier idealny np. do nasączania ciast. Smacznego

W mojej kuchni
Ciasto makowo-kokosowe 257

jajko) 200g cukru 4 łyżki mąki pszennej (3 łyżki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (1 1/2 łyżki) 400g masła w temperaturze pokojowej (300g masła) 3/4 szklanki kokosu 6 łyżek likieru kokosowego/wódki/spirytusu Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao Polewa: 150g gorzkiej czekolady 50g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy

Malinowo w kuchni
Serniczek kawowy a’la Tiramisu – bez pieczenia 166

małą tortownicę (18cm) 100g miękkiego masła 500 g serka z wiaderka (np Piątnica) 4 żółtka 180 g cukru pudru 300 ml śmietanki 36% 20 g żelatyny 50 ml likieru amaretto 1 łyżka kawy rozpuszczalnej kakao do posypania Kawę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z połową cukru pudru. Do utartego masła (poznamy(...)rozpuszczenia) w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. W czasie, gdy żelatyna nam pęcznieje ubijamy na sztywno kremówkę. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy twaróg, likier amaretto oraz ubitą śmietankę. Powstałą masę (około 1-2 łyżki) łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy, po czym tak zaprawioną żelatynę łączymy z resztą masy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia

Smaki Na Talerzu
Arbuzowa Margarita 146

u0119kujcie ","recipeIngredient":["3 i 1\/2 szklanki mi\u0105\u017cszu z arbuza\r","1\/2 szklanki tequili\r","1\/2 szklanki soku z limonki\r","1\/2 szklanki likieru pomara\u0144czowego (opcjonalnie, wymienne na sok pomara\u0144czowy)\r","Limonka i cukier do dekoracji"],"name":"Automatycznie zapisany szkic","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Arbuza wrzucamy do blendera i robimy(...)margaritę z soczystym arbuzem, nie dziękujcie Automatycznie zapisany szkic Składniki 3 i 1/2 szklanki miąższu z arbuza 1/2 szklanki tequili 1/2 szklanki soku z limonki 1/2 szklanki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, wymienne na sok pomarańczowy) Limonka i cukier do dekoracji Sposób przygotowania Arbuza wrzucamy do blendera i robimy z miąższu puree. Przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3h. Kiedy arbuz się

Mostek w kuchni
Tiramisu 189

Domowej cukierni Ewy :)    Składniki: 750 g serka mascarpone 3 jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki cukru 250 ml mocnej kawy 75 ml kawowego likieru + kakao do oprószenia Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować. W drugim naczyniu ubić

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 1473

jajek,  125g masła lub margaryny,  100 ml wody,  180g cukru,  1/4 szklanka mąki pszennej,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  2 łyżki likieru Amaretto. Masło, wodę, połamaną na kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę

Z miłości do słodkości
Lody kawowe z chałwą 106

kremowe. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Lody kawowe z chałwą Składniki na około 1 litr: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół szklanki mleka 300ml śmietany kremówki 1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego) pół łyżeczki cynamonu 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka 100g chałwy (smak dowolny) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania