likier - 5379 przepisów (strona:146/359)

Likier kukułkowy babci Basi 210

NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliżają się Ostatki i Walentynki więc myślę , że przepis na likier kukułkowy się przyda. Łagodny likier dla Pań i nie tylko. Składniki : 0,5 litra alkoholu ( najlepiej spirytus, ale może być też wódka, jak w moim przypadku ) 30 dag cukierków kukułki

Pysznosci Babci Basi
Tort bezowy z owocami leśnymi 192

cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj(...)wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto” , a pod koniec wsyp cukier puder. Następnie cały czas miksuj i dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier lub kawę. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej od nich papier do pieczenia. Jedną bezę ułóż na paterze

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wędzonymi śliwkami 121

czekolady (min. 70%) 50 g masła 175 g drobnego cukru 100 ml gorącej wody 4 białka 90 g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu Śliwki przekrój na pół i zalej likierem lub brandy. Odstaw na godzinę. W garnuszku umieść kakao, połamaną kawałki czekoladę, masło, 140 g cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź. Białka(...)masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Możesz podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik kawowy 164

łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 700 g twarogu na serniki  300 g serka mascarpone  1 szklanka cukru brązowego  5 jaj 300 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch:  200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru  czekoladowe precelki(...)rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Twaróg i mascarpone wymieszaj z cukrem, kolejno dodawaj po jajku. Następnie wmiksuj kwaśną śmietanę, mąkę ryżową i ziemniaczaną. Na koniec dodaj przestudzoną kawę i likier. Wszystko razem zmiksuj , jednak nie za długo, by zbytnio nie napowietrzać masy. Masę serową wylej na podpieczony spód, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia bezglutenowa
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 211

orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W rondelku(...)połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA :  białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy  po cieście

cool and minty
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 479

tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści(...)jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy. Masa advocatowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy

Kolorowy Przepisownik
Mus czekoladowy 188

łakociami. Ten mus zachwyca puszystością i doskonale wyważonym smakiem.  Aby napełnić 4 takie pojemniczki jak na zdjęciu potrzebujemy: 150 g czekolady gorzkiej 70% 3 łyżki wody 1 łyżka likieru (opcjonalnie) 20 g masła 2 jajka - oddzielnie białko i żółtko 35 g cukru 85 ml śmietany 30% Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Dodajmy(...)wodę oraz likier i roztapiamy ją na wolnym ogniu w kąpieli wodnej. Pilnujemy by nie zagotować czekolady. Kiedy jest już błyszcząca ściągamy z ognia i dodajemy masło i rózgą roztrzepujemy na gładką masę. W oddzielnym pojemniku miksujemy białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. W trzecim pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno. Do przestudzonej czekolady dodajemy pierwsze żółtko

Emskie Smaki
Malinowa wz-ka 149

pszennej 0,5 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru Masa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 800 g malin 4 łyżki likieru waniliowego 200 g czekolady mlecznej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca(...)Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 30 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem waniliowym. Wykładamy większą połowę malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut.  Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli

VioletoweKucharzenie
Likier morelowy. 157

syrop z wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Odstaw jeszcze na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce, aby likier dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia

Przepisy i porady kulinarne
Mini serniczki kokosowe z borówką w czekoladowych pucharkach 262

twarogu chudego 25 dag  mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2  listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną(...)twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą, dodać puder, likier kokosowy oraz wiórka, zmiksować krótko mikserem, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę tak jak podano w przepisie na opakowaniu, ubitą śmietanę  oraz startą gorzką czekoladę, wymieszać, dodać część borówki, wymieszać łyżką, resztę zostawić do dekoracji. Tak przygotowana masę serową wyłożyć po równo do pucharków, udekorować grubymi wiórkami czekoladowymi oraz borówką. Chłodzić minimum

Wanilia i Kardamon
Wegańskie lody - 2 smaki 203

zamrożone banany 1 dojrzałe awokado 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 h lub całą noc. Jeśli zamrozicie je całą(...)Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy

Cooking Monster
Domowy wyrób - wódki, nalewki, miody, krupniki - recenzja książki 177

ładne zdjęcia sprawiają, iż chciałoby się przygotować każdy z trunków - bez wyjątków!   Podział: Nalewki - owocowe i ziołowe - lecznicze Wódki - gatunkowe przygotowywane na zestawach zaprawy, nalewki, wódki, wiśniówki - krupniki Likiery i kremy - likiery - kremy Miody pitne - inne napoje z zastosowaniem miodu Książka kończy się indeksem przepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje.  Całość

Di gotuje
Singapore Sling 241

Singapurze. Jest to niezwykle orzeźwiający drink, który ochłodzi nas w upalne dni. Drink jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: 45 ml Ginu 15 ml Cointreau 15 ml likieru Bénédictine 15 ml Wiśniowej Brandy 300 ml soku ananasowego 300 ml soku pomarańczowego Sok z limonki Grenadyna Woda gazowana Plaster ananasa, wisienka (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego(...)lodem dodajemy gin, cointreau, likier Bénédictine, wiśniową brandy, sok ananasowy, sok pomarańczowy, odrobinę grenadyny, sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowanego drinka przelewamy do ozdobnego kieliszka, którego wcześniej wypełniamy lodem. Drinka możemy dopełnić do smaku wodą gazowaną. Składniki ponownie mieszamy delikatnie łyżką barmańską. Gotowego drinka ozdabiamy plastrem ananasa oraz wisienką. Artykuł Singapore Sling pochodzi z serwisu

Drinkologia
Gumi-jagodowe ciacho kokosowe 200

Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone(...)równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier

Cooking Monster
Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 209

tiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak   likieru Amaretto, zapach wanilii i migdałów, pyszny czekoladowy sos....   I to wszystko zatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej?       Składniki: 5 żółtek(...)cukru 375 ml  mleka 625 ml  kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania      Wykonanie: W mikserze utarłam   żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam

Kuchnia u Krysi

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję