likier - 5379 przepisów (strona:141/359)

MIGDAŁOWE CIASTECZKA AMARETTINI 154

Składniki 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 200 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka miodu cukier puder do obtoczenia Przygotowanie Migdały, cukier, białka, likier i miód wymieszajcie dokładnie. Utworzoną masę wstawcie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z masy migdałowej formujcie kuleczki wielkości czereśni, każdą obtoczcie mocno w cukrze pudrze, ułóżcie

OliveandThyme
CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI 170

Składniki 110 g masła 110 g cukru pudru 3 jaja 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego ) 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego(...)pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy. Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie. Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę

OliveandThyme
SZYBKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z BAILEYS 129

Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 75 ml likieru Baileys kwaśna śmietana do podania- opcjonalnie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (u nas 20x30 cm). Masło rozpuśćcie w rondlu wraz z połamaną czekoladą, wymieszajcie do powstania gładkiej masy, odstawcie(...)lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy. Pieczcie ok 20-25 minut. Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany

OliveandThyme
Mangomisu czyli mango tiramisu 250

Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy około 240g okrągłych biszkoptów 2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane(...)paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ). 4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy

Mała Cukierenka
Likier bananowy 347

karnawałową sobotę mam dla Was propozycję na słodki, pachnący likier bananowy. Kiedyś myślałam, że banan i wódka niezbyt do siebie pasują. Do czasu, gdy rok temu spróbowałam likieru bananowego. Udało mi się odtworzyć jego smak w 100%. Jeśli lubicie smak i zapach słodkiego, dojrzałego banana, to ten drink Was urzeknie.  Składniki: 40 ml barmańskiego syropu

Smak mojego domu
Kolorowa karpatka 459

opcjonalnie 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki –  brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony(...)wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Sernik amaretto z wiśniami 204

temp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, dookoła brzegu

Obiad gotowy
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 190

miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko(...)obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę 10% na produkty #Ambition

Obiad gotowy
Ciasto latte macchiato 923

ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz:  350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)minut. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Warstwy ciasta:  Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu

Ala piecze i gotuje
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 194

smak i jakość ciasta. Składniki: 230 gram jogurtu naturalnego 5 średnich jajek 250 gram cukru zwykłego 125 gram oleju rzepakowego 125 gram masła ( masło stopić i przestudzić) 1 łyżka likieru pomarańczowego  skórka otarta z jednej całej pomarańczy 90 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego ( z 1 pomarańczy) 40 dkg mąki pszennej krupczatki- nie innej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wcześniej pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło i olej i miksować. Dodać mąkę, likier, sok , skórkę pomarańczową, oraz jogurt i wszystko zmiksować razem na pełnych obrotach. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok. 55- 60 minut- do suchego

Walijskie Pichcenie
Letnie przetwory: Marmolada szwarcwaldzka 120

krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego 3:1, 100 ml likieru migdałowego. Wiśnie umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Następnie wypestkuj je i odszypułkuj. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i czubkiem noża „zeskrob” miąższ z wnętrza jej połówek. Czekoladę(...)wiśnie oraz cukier. Całość zagotuj i gotuj przez chwilę. W trakcie gotowania marmolady zbieraj pojawiające się na jej powierzchni szumy. Po ok. 5 minutach do wiśni dodaj czekoladę i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotową marmoladę (jeszcze gorącą) przełóż do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry nogami, tzn. wieczkami na dół. Po mniej więcej

blog.moje-pasje.info
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 269

łyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru Do nasączenia: około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo: połówki orzechów do ozdoby około 60g marcepanu zielony barwnik spożywczy całe goździki cynamon(...)odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. 10. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 likieru i na wierzch wyłożyć połowę musu morelowego, rozsmarować go tak, aby zachować około 1cm odstęp od brzegu tortownicy (patrz zdjęcie poniżej). 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle

Mała Cukierenka
Babka marchewkowa z rodzynkami 168

Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu.  Składniki Czas przygotowania:  15 min + 50 min pieczenie 1 szklanka rodzynek sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego  250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem

Słodki Kompromis
Złoty sen – sylwestrowy shot. Z Noworocznymi życzeniami! 134

gęstości małej (takiej jak wódka). Najlepiej używać alkoholi mocno schłodzonych. Złoty sen to drink super prosty i łatwy w wykonaniu. Składniki: Creme de Cassis  ok. 20 ml Likier Gold Wasser ok. 10 ml Tequila ok. 20 ml Składniki nalewamy w kolejności jak wyżej – ostrożnie po ściance kieliszka albo po łyżeczce. Likier Gold Wasser przed nalaniem mieszamy, aby uzyskać nieco

Smaki Ewy
TORT FERRERO ROCHER 151

orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki   ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu   WYKONANIE  Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości(...)piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki.  Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy

słodki bratek

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję