likier zapakowany w świąteczną butelkę może również stanowić świetny upominek dla najbliższych. Poniżej znajdziecie 10 ciekawych propozycji na domowe likiery. Każdy z nich jest pyszny i wart przygotowania. Jeśli któryś z likierów wpadanie Wam w oko, wystarczy kliknąć w jego nazwę, co przeniesie Was do przepisu. 1. Likier słony karmel 2. Likier kokosowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Likier czekoladowy
Damusia.pllikierami Dalkowski wszystko jest możliwe. Pysznie czekoladowe, słodkie i rozpływające się w ustach kostki... Mega szybkie w przygotowaniu i wyłącznie z trzech składników. Składniki: 125 ml likieru czekoladowego Dalkowski 2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szkl posiekanej ciemnej czekolady Wykonanie: Do likieru wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Pojemnik
Malinowe Pocałunkibazę do tworzenia innych pysznych alkoholi. I tak dodając kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody otrzymamy likier kawowy, dodając roztopioną czekoladę i odrobinę więcej wódki (lub spirytusu) otrzymamy likier czekoladowy, dodając przyprawy korzenne otrzymamy likier piernikowy itd. Możliwości jest mnóstwo, lecz o tym kiedy indziej. Dziś zaczynamy od podstawy, czyli od likieru mlecznego. Zapraszam! Składniki na likier mleczny
Rozpustne gotowaniewindow.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, zapraszam Was na pyszny, domowy likier mleczny. Jest słodki, gęsty i bardzo smaczny. Dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników. Kolejną zaletą likieru jest to, że możemy go w dowolny sposób modyfikować, dzięki czemu zyskamy nowy smak. Dodając czekoladę, stworzymy likier czekoladowy, gdy dodamy odrobinę kawy zyskami likier kawowy
Przepiski.pllubiane ciasto przez moje dzieci. Więc kiedy im zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna w smaku, że moje rebiata prawie go nie odczuła. Pewnie ja też wolałam(...)alkoholu) i czekoladę. Dodaj proszek do pieczenia, zamieszaj i lekko przestudź. W między czasie ubij jajka z cukrem i delikatnie wymieszaj z mąką. Na końcu dodaj po kolei masę czekoladową, likier i kwaśną śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz mąką. Wylej masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw na nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut
codojedzeniamnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie(...)wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatyszkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie(...)dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeSkładniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię(...)okruchy,likier i formujemy kule.Dekorujemy je krokantem i płatkami czekolady.Podajemy w czekoladowych papilotkach. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytszkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej(...)24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki
słodki bratekstopni . Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego literatka wykrawamy biszkopciki. Składniki na masę czekoladową: budyń czekoladowy 5 łyżek cukru 1 1/2 szklanki mleka 150g masła mały kieliszek likieru czekoladowego bądź wódki Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol. Składniki na masę wiśniową: budyń wiśniowy 5 łyżek cukru 1 1/2 szklanki(...)mleka 150g masła mały kieliszek likieru wiśniowego Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol. Dodatkowo: nakropek cytrynowy: 1 cytryna ½ szklanki cukru 2/3 szklanki wody Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy. galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy
Domowe ciastaSKŁADNIKI Spód ciasteczkowy: 150 g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky , 70 g masła Krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml likieru czekoladowego Dalkowski Dodatkowo: kilkanaście wiśni drylowanych Dagoma , wiórki czekoladowe do posypania od Cukieterii WYKONANIE Spód ciasteczkowy: Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy(...)przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę. Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce
słodki bratekmoje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić
Kuchnia w opałach