Prosta sałatka idealna na Wielkanoc i nie tylko. Dosłownie 10-15 min przygotowania - najdłużej schodzi ugotowanie ryżu. Lekka, smaczna i bardzo pożywna. Idealne źródło węglowodanów oraz białka. Świetne dla tych którzy chcą aby ich święta były lżejsze. Radzę nie pomijać tej jednej łyżki majonezu, jednak proponuję wybrać ten light lub najlepiej domowy. Składniki: 1 puszka fasoli 1 puszka
CzarnawisienkaŚwietna sałatka którą często przyrządzam na różne imprezy lub święta, można ją przygotować w szybki sposób. Ma lekko pikantny smak i jest bardzo smaczna, polecam. Składniki: 1 op. tortellini z szynką 200 gram kabanosów z peperoni 200 gram sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 1 mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle 1 duża czerwona papryka Kawałek pora 10 malutkich ogórków
Bajeczna KuchniaCudowny wynalazek dla wszystkich walczących o figurę na diecie – sam smak, z obciętymi kaloriami. Muszę do lata zrzucić kilka mocno nadprogramowych, kochanych kilogramów – pomagają mi w
Karo in the Kitchentosty z tego przepisu: Francuskie tosty Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę. Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa rukola z pomidorkami. Pyyycha! Artykuł Jajko zapiekane w awokado pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSzuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane
Kuchnia bezglutenowapieprznika jadalnego. Ciekawa jestem, jakie miny mieliby Wasi znajomi, gdbyście w odpowiedzi na pytanie "A co masz dziś na obiad?", rzucili lekkim tonem: "Grzyby z rodzaju pieprznikowatych". Podobnie zadziałała moja przyjaciółka, oznajmiając swoim gościom, iż "w tej sałatce jest pokrzywa". Miny: bezcenne ;) www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: ok. 2-3 szklanek kurek/ pieprzników jadalnych podwójna pierś z kurczaka przyprawia do drobiu
Kuchnia smakówSałatka kalafiorowa z lubczykiem idealnie pasuje do grillowanych mięs, ale nie tylko. Można ją podawać jako lekkie danie na lunch, a także jako przystawka do obiadu. Jest prosta do wykonania i jednocześnie wartościowa. Składniki : 1 mały kalafior 2 duże pomidory pół szklanki kukurydzy konserwowej garść liści lubczyku 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Sposób
zobacz ich smakwykorzystać na wiele sposobów. Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki. Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :) Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej
ChilliJemyUwaga, uwaga - ogłaszam wyniki konkursu z książką! Jak pamiętacie zadaniem było pokazanie lekkiego, wiosennego dania. Dostałam od Was kilkadziesiąt propozycji i przyznam, że jedna lepsza od drugiej. Były sałatki, dania główne, koktajle a nawet desery. Prawie wszystko w lżejszych niż normalnie wersjach. Zadanie wyboru laureatów nie było łatwe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapanią Magdaleną Napierałą poczęstowały nas takimi potrawami jak brownie z batatami, napój pietruszkowy (istna bomba witaminowa) sałatki, pasta z tofu, chipsy z jarmużu (tak dobrze nam już znane), czy wege pesto podane z batatami. Mimo, że warsztaty zaczęły się z lekkim opóźnieniem, a całość trwała dość długo to mamy poczucie poszerzenia naszej wiedzy kulinarnej (i nie tylko). Z niecierpliwością czekamy
Kolizje Smakówczasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek
Poezja smakupieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił. 4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów . Smacznego!!! Źródło: Lepszy smak
Kuchnia domowa Aniwegańskich. Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej. Dodaję go do sałatek ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam tak jak dziś – smażony w ziołach. Jest to danie fajne , lekkie , w sam raz na kolację lub podwieczorek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * tofu naturalne – 1 op * miód – 2 łyżki * cytryna
Ostra na SłodkoDzisiaj doprawiłam kapustę pekińską oliwą extra vergine i octem winnym. Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku, korniszonów i marchewki ma fajny, słoneczny kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 cebula szalotka 3 korniszony 1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego(...)cebulę i korniszony wrzucamy do miski. Dodajemy koperek, ocet winny, cukier puder, sól, pieprz i oliwę. Mieszamy, próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy. Smacznego
Smak mojego domu