naturalny, a poza tym ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Olej w smaku jest bardzo łagodny i lekko orzechowy, za co polubią go osoby nieprzepadające za olejowym smakiem. Co prawda lepiej go dodać do sałatki, ale niestety w mojej rodzinie szybciej znikają te na bazie majonezu. Na szczęście zdrowe tłuszcze można przemycić do diety w mnóstwo sposobów. Właśnie
Di gotujekurczaka teriyaki można kupić w gotowej buteleczce, jednak – jak się domyślacie – ja wybrałam wersję robioną samodzielnie. Kurczak teriyaki jest lekko pikantny i słodki jednocześnie. Pasuje do chrupiących warzyw, ryżu, makaronu ryżowego lub jako dodatek do przeróżnych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad albo kolacja dla niespodziewanych gości. Składniki: 500g. filetów z kurczaka, 10 łyżek sosu sojowego
Rozdomowionadwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów w posiłkach. Dziś prawdziwa gratka dla wielbicieli tego włoskiego przysmaku
Dietologjuż wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny
Zielona Kuchniapesto – blendować dłużej. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu. Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów The post Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. appeared first
Kulinarne PrzebojeSzukasz szybkiej, pysznej przekąski lub pomysłu na lekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny
Z Majeczką w kuchnipasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd nagietek bywa nazywany różą szafranową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera z pomidorami i rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako II śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano
Kuchnia Elliewiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy. Ser feta - miałam okazję spróbować koziego. W prawdziwej sałatce greckiej, z prawdziwymi i pysznymi oliwkami to prawdziwa poezja. Ma całkiem inny smak niż "sklepowy". Jet lekko kwaśny, nie aż tak słony i bez żadnych polepszaczy bo sam w sobie jest genialny. Oliwki - no właśnie. Znacie smak tych
CzarnawisienkaSałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię polecam zastapienie majonezu śmietaną. Składniki: • 4 ziemniaki • 2 buraki • pęczek zielonej piertuszki • sól, pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki, każde
To co kochamugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja
Jaglusiawoda się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał
królestwo garówścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej
Jacob Tastestego składniki, które większość ma w domu zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam
Corner With RecipesUpałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę
ChilliJemypapierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQBakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć
Monia miesza i gotujewykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodziennabogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się
Kulinarny karnet Christopherazawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki: 3 zupki chińskie, 2 pomidory, czerwona papryka, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, puszka kukurydzy
Z miłości do słodkościForemkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą
Monia miesza i gotujefetą. Jest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory * brzoskwinia * pół kostki fety * koperek * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku brzoskwiniowego * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Pomidory i brzoskwinie pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę pokroić w paski. Składniki sałatki ułożyć na talerzu
Magiczne Życie Martykolekcji sylwestrowych sałatek, które znajdziecie tutaj dołącza jeszcze jeden przepis, czyli sałatka z kalerosse™ i mango. Kalerosse™ to nowość na polskim rynku, to pyszne i zdrowe warzywo powstało z połączenia jarmużu i brukselki. Jest ono uprawiane w Polsce i zbierane z pola od listopada do marca. Dzięki marce Fit & Easy zagościło na naszych(...)wyboru, do koloru, czyli jak kto lubi. Mnie od razu przypadło do gustu, że względu na swój lekko orzechowy posmak. Najbardziej smakuje mi, po krótkiej obróbce termicznej, czyli albo blanszowane, albo krótko smażone. Dziś zapraszam na szybką sałatkę z mango, natomiast jeśli jesteście mięsożerni, dorzućcie do niej pokrojona w paski pierś kurczaka. Kalerosse™ zdecydowanie jest warte
Kulinarne przygody GatityTweetnij Mam dla Was kolejny pomysł na prostą sałatkę z komosy ryżowej. Przyznam się, że ostatnio moim dzieciom znudził się ryż. Zapragnęły jakiejś odmiany. Tę odmianę i lekki powiew wiosny wniosła na nasz stół właśnie komosa. Bo można ją tak kolorowo (wiosennie) zestawiać z najróżniejszymi warzywami. I odmieniać na tyle sposobów (kulinarnych) ile, tylko dusza zapragnie. Wkroić w nią dowolne(...)odrobinę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata A na moim INSTAGRAMIE mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe i quinoa. Mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe. #healthy #healthyfood
MODA NA BIOPijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się jako osobny posiłek z kawałkiem dobrego chleba. Dressing jest lekko kwaskowaty co świetnie łączy się z kremową pastą sezamową, a duża ilość cebuli sprawia, że całość jest fajnie chrupiąca(...)miski i wymieszaj. Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro
wiecejwarzyw.plbardzo uniwersalną pod względem kulinarnym. Sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i główny składnik zup, sosów czy sałatek. Najpopularniejszym daniem ze szczawiu jest z pewnością wspomniana na początku zupa. Odpowiednio doprawiona, podana z jajkiem i chrupiącą grzanką jest idealnym pomysłem na lekki wiosenny lub letni obiad. Alternatywą dla tradycyjnej zupy szczawiowej może być natomiast odświeżający chłodnik z dodatkiem posiekanych świeżych(...)szczawiu można też dokładnie umyć, dodać do nich świeże, dowolnie wybrane warzywa, na przykład pomidora, rzodkiewkę, cebulę, ogórka, całość polać ulubionym dressingiem i zaserwować jako zdrową, ale też pyszną sałatkę. Pomysłów na wykorzystanie szczawiu w kuchni jest z pewnością o wiele więcej, a jedynym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia osoby, która szykuje posiłek. Ta powinien natomiast pamiętać, że przygotowując dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Inspiracją był przepis z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Ala piecze i gotujesporej dawki nowych smaków i zapachów. I są to pyszne podróże! Nietuzinkowe połączenia! Sałatka idealna do pudełeczka do pracy, uczelni czy jako posiłek na kolację. Lubię ją za bardzo aromatyczne połączenie smaków, ale również za to, że ma w sobie wszystko to co lubię, jest lekko słodka, sycąca i robi się w kilka chwil. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej kaszy
SMYKWKUCHNImakaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna na lunch, kolację czy nawet obiad jeśli dodamy do niej kawałek świeżej bagietki, albo jajko sadzone(...)końcówki, pociąć na mniejsze kawałki, główki przekroić wzdłuż na dwie części. Gotować 2 minuty, do czasu aż będą jeszcze lekko chrupkie. Cukinię wyłożyć na talerze, dodać szparagi oraz pomidorki koktajlowe, przełamać na pół mozzarellę i wyłożyć na górę warzywnej sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek oraz dodać listki świeżych ziół - bazylii, tymianku czy oregano
Plate of Joypiersi kurczaka 250 ml greckiego jogurtu 50 ml oliwy 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżka tandoori masala 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis Do dużej miski wlej jogurt(...)grilluj około 10 minut, co i rusz przekręcając. Szparagi wrzuć na grilla lub obgotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Do miski wrzuć sałatę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, quinoa i wymieszaj. Pokrój kurczaka w kostkę i wymieszaj z sałatką. Przełóż sałatkę na talerz i podaj ze szparagami i romesco. Sos romesco można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce nawet
codojedzeniaBrokuły z lekką czosnkową nutą, odrobina karmelizowanej cebulki oraz ser halloumi. Wszystko to zapieczone na kruchym spodzie. Taką tarte możemy serwować razem z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami. Ser halloumi jest idealny jeżeli chcemy zachować konsystencję oraz kształt sera ponieważ ma dużą wysoką temperaturę topnienia nie roztopi nam się tak jak zwykły ser. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej(...)kremówki sól, pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Wstaw do lodówki
wysmienitydość, że taka sałatka jest smaczna to wygląda równie obłędnie! Ja zakochałam się w takiej formie posiłków i z pewnością jeszcze nie raz pojawi się podobna propozycja na sałatkę w słoiku na blogu! Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano(...)całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej ciekawych przepisów
Mango PapajaChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt
Salonik smakówprzyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste(...)rukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje): 1 opakowanie halloumi (ok. 250 g) 1 jajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwaswój gust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe - 1 puszka ciecierzycy - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - ok. 40g mielonych migdałów - olej arachidowy - por (młode części(...)migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez ( przygotowałam z przepisu na blogu ) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy
mojewypiekiinietylko