Szukasz szybkiej, pysznej przekąski lub pomysłu na lekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny
Z Majeczką w kuchnipasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd nagietek bywa nazywany różą szafranową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera z pomidorami i rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako II śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano
Kuchnia Elliewiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy. Ser feta - miałam okazję spróbować koziego. W prawdziwej sałatce greckiej, z prawdziwymi i pysznymi oliwkami to prawdziwa poezja. Ma całkiem inny smak niż "sklepowy". Jet lekko kwaśny, nie aż tak słony i bez żadnych polepszaczy bo sam w sobie jest genialny. Oliwki - no właśnie. Znacie smak tych
CzarnawisienkaSałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię polecam zastapienie majonezu śmietaną. Składniki: • 4 ziemniaki • 2 buraki • pęczek zielonej piertuszki • sól, pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki, każde
To co kochamugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja
Jaglusiawoda się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał
królestwo garówścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej
Jacob Tastestego składniki, które większość ma w domu zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam
Corner With RecipesUpałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę
ChilliJemypapierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQBakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć
Monia miesza i gotujewykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodziennabogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się
Kulinarny karnet Christopherazawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki: 3 zupki chińskie, 2 pomidory, czerwona papryka, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, puszka kukurydzy
Z miłości do słodkości