jeszcze do niej dodamy, możemy otrzymać pyszną sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić/pomidorki
Kto ugości moich gości?Dressing: Na trzy łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżkę np. octu jabłkowego i musztardy djon dodajemy i tu swoich przypraw ulubionych dosypujemy. Pieprzem, chili, wyostrzamy, miodem lekko dosładzamy, ziół dokładamy i całość na gładko mieszamy. Sałatka: Sałaty, różne rodzaje na kawałki dzielimy, a pomidorki koktajlowe: żółte, zielone, czerwone na połowę kroimy. Marchewkę, paprykę różnokolorową na paski tniemy, a czerwoną cebulę
Moniki Smakołykitworzę coś lekkiego, żeby było stosunkowo treściwe, co by z głodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka z odrobiną bagietki. Składniki: świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki) suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g) ser blue
pieprzny smaczekwięc polecam ją szczególnie wtedy, gdy wpadają do nas niespodziewani gości, a chcemy ich ugościć na kolację czymś więcej niż zwykłymi kanapkami :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z selerem konserwowym i szynką jest przepyszna! Lekko słodko-kwaśna dzięki ananasowi i ogórkom kiszonym. Dla nas jest idealna! W naszym domu uwielbiamy ją jeść, czy to na śniadanie, czy to na kolację. Często
Kulinarne PrzebojeSoczysta i chrupiąca. Z serem i z mięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i
Karo in the KitchenWitajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta, melisa, limonka, granat i chrupiące migdały! wszystko to osłodzimy prozdrowotnym ksylitolem :). Żadnej oliwy, żadnego oleju = minimum kalorii, przy zachowaniu maksimum smaku. Gdy połączycie sok z limonki i granata z ksylitolem uzyskacie bardzo wyrazisty dressing
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowanej listy. W niedzielę upiekliśmy kurczaka i zjedliśmy pyszny obiad. Zostało sporo pieczystego (zjedzenie całego kurczaka we dwoje na raz to jednak byłby hardcore), które trafiło do pitty z sałatką tri colores zaplanowanej na środowy lunch. Chcieliśmy przygotować jak najwięcej dań i półproduktów w niedzielę, żeby nie martwić się za bardzo gotowaniem w tygodniu. Dlatego za jednym zamachem, razem(...)może potraktować pieczenie pitty jako doskonałe przygotowanie do poważniejszych wypieków. Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już tylko sałatkę (z upieczonego w niedzielę kurczaka, kolorowej papryki i cieciorki), która wypełniła chrupiące ciasto. Nasz sprawdzony przepis na domową pittę z sałatką tri colores. Czwartek – Makaron
Niedzielny kucharzlato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku
Zakątek rozkoszy kulinarnychmnie pogody co prawda na grilla dzisiaj niestety nie ma, ale może na przyszłość zostawię dla Was świetny przepis na szybka i smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się podczas grilla czy też na pikniku. Lekki dressing z nutką cytryny i ziół prowansalskich oraz z olejem lnianym to jej całe dopełnienie. Uwielbiam takie kruche sałatki! Składniki : * pół sałaty lodowej * garść pomidorków
Magiczne Życie Martyzachęcam, abyście poznali i stosowali te dobrodziejstwa w swojej diecie, a Wasz organizm z pewnością nie będzie temu obojętny! Co do smaku... Olej ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego też proponuję pyszne grzanki! kromki chleba lub bułki (najlepiej minimum z dnia poprzedniego; użyłam bułeczek żytnich) jajka sól Dodatkowo: olej z nasion
Di gotujeSałatka genialna w smaku! Zakochałam się w niej ❤ Lekka i orzeźwiająca, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu - jedynie 4 składniki i 10 minut pracy! Idealnie pasuje do dań z grilla, np. do karkówki lub piersi z kurczaka, a także do obiadu - u mnie idealnie sprawdziła się z pieczonym kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami 😋 Można podać ją również samą z grzankami
Kuchnia MagdaLenytakie sałatki to ja lubię!:) Nawet bardzo. Jest w niej wszystko co uwielbiam. Mamy więc warstwę ryżu, chrupiącą kukurydzę, równie smaczny, lekko ostry por, jajka, pyszną rzodkiewkę, mini kolby kukurydzy oraz aromatyczny szczypiorek. Do przygotowania sałatki użyjmy dobrej jakości ketchupu, bo i sama sałatka na tym zyska. Polecam bardzo:) 2 woreczki ryżu (po 100 g) 1 puszka kukurydzy
Smaki Na TalerzuWiosny za oknem jeszcze brak, my jednak jesteśmy już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania
Kolizje SmakówByły już sałatki, zupy, zapiekanki... teraz przyszedł czas na lekkie i aromatyczne spaghetti z jarmużem a dokładnie z pesto z niego. Pesto jest przygotowane z jarmużu, orzechów nerkowca, oleju rzepakowego oraz przypraw. Danie jest idealne na pierwszy dzień wiosny :) 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 100 g sera feta 2 szkl. poszatkowanego jarmużu garść pomidorków koktajlowych 0,5 szkl. orzechów
Kuchnia w oparachwielkimi krokami zbliża się już wiosna i okazuje się, że mamy na sobie kilka kilogramów za dużo. Tak więc na blogu będą się teraz pojawiać raczej lekkie przepisy. Dziś zapraszam Was na sezonową sałatkę z kapustą w roli głównej. Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów jest orzeźwiająca i ma piękne kolory. No i oczywiście ma mnóstwo witamin, które
Kulinarne przygody Gatity