fizyczną. I wreszcie część trzecia - najobszerniejsza i pełno w niej roślin (jak to na autorów wegan przystało). Znajdziecie tu przepisy na: koktajle, śniadania, zupy, dania główne, sałatki i desery. wszystko pyszne i zdrowe, lekki i pożywne. To co mnie najbardziej zachęciło do korzystania z umieszczonych w książce przepisów, to opis na początku każdego z nich głównego składnika danego przepisu
Czary - gary w kuchniPrzeciąć awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka gdy lekko stygną . Doprawić sosem winegret ,lub sosem jogurtowym
w mojej kuchniDziś zachciało mi się czegoś lekkiego na drugie śniadanie w końcu jedzenie sałatki jarzynowej tez może wyjść bokiem;) Dlaczego by nie zdrowy koktajl, który nie tylko doda sił i witalności ale może odrobinę pomoże naszym jelitą lepiej funkcjonować. Zdrowy, smaczy, sycący. Polecam.Zapraszam Pomelo czyli pomarańcza olbrzymia to owoc przypominający grejpfruta, lecz słodszy od niego i może ważyć nawet
Kubki smakuZnakomita i szybka sałatka z kuskusem i szynką. Mięsna ale lekka i bardzo smaczna a zarazem sycąca. SKŁADNIKI: 20 dag Surowej Szynki 1/2 szklanki kuskus 1/2 puszki kukurydzy natka pietruszki 4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe pół pora łodyga selera 3 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki jogurtu Naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego sól i pieprz
Gotowanie PatkiFrancji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom
potrawyregionalnedrodzy, jak co miesiąc przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało: 9. Lekkie serowo-jogurtowe placuszki 8. Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami 7. Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami 6. Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana
Słodkie okruszkitalerzyk rozdrobniona sałatka,pokrojony szczypior i kilka plasterków pomidora. Lekko solę i na to gruba warstwa pasty, właściwie wałek z pasty
Eli Gotowaniepuszki odcedzamy na sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie
Karo in the Kitchenpolewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy sok z cytryny ewentualnie łyżka cukru pudru Do małego słoiczka ( z zakrętką ) odmierzamy składniki i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i mieszamy ją dokładnie. Można posypać lekko solą i pieprzem czarnym
Proste Potrawymiski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasałatkę z ryżem i paluszkami krabowymi (inna nazwa: surimi) w roli głównej. Wersję tej sałatki napotkałam w Sankt-Petersburgu, więc po powrocie postanowiłam uwiecznić smaki. Sałatka jak na mój gust jest wiosenna, lekka i orzeźwiająca za sprawą świeżych ogórków, paluszków surimi i kukurydzy. Smacznego! Składniki: 1 torebka ryżu 2 jajka ok. 200 g ogórków świeżych (może być długi lub gruntowe
psgotujemypoza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy z pysznym lekko słodkim sosem z tahiną i czarnuszką. Pycha :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 brokuł 2 czerwone pomarańcze 1/2 sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki orzechów
DefinicjaSmakupanierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko
Kuchnia EllieGniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich
Trzeci talerzKlasyczna sałatka colesław przygotowana z młodej kapusty z lekkim dresingiem na bazie jogurtu jest świetnym dodatkiem do dan mięsnych, ryb a nawet burgerów. Składniki: główka młodej kapusty marchew 1-2 szalotki ½ pęczka koperku łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy Dijon sok z ½ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce
Pyry na Gaz