lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:140/588)

Sałatka z pomidorów i rzodkiewki 360

miski, dodać potrzebne do smaku  przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić  na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem

Ewa w kuchni
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 243

powinna charakteryzować się nutą balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA CAPRESE PODANA NA SAŁACIE 308

Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese. Lekkie , smaczne, czegóż chcieć więcej... :-) Składniki na 2 porcje: - 2 kulki mozzarelli - 2 liście sałaty lodowej - ok.14 pomidorków koktajlowych - 1-2 łyżeczki pesto - kilka łyżek oliwy

Smaczne Zdrowe
SAŁATKOWE RÓŻNOŚCI 219

Bardzo często na lekkie śniadanie przygotowuję sobie jakąś sałateczkę. Ta powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek. Składniki: 2 garście mieszanki sałat  5 pomidorków koktajlowych 12 oliwek nadzianych pastą paprykową pół żółtej papryki 4 suszone pomidory z oleju 10 kostek sera feta 1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych(...)mniejsze kawałki. Wszystko wykładamy na sałaty, dodajemy oliwki. Wykładamy również ser feta. Do zalewy po pomidorach suszonych dodajemy odrobinę pieprzu ziołowego i ok 1,5 łyżeczki oregano, mieszamy, polewamy sałatkę. Podajemy z pieczywem czosnkowym

Z Majeczką w kuchni
Co zamiast fast food – menu na tydzień 175

pachnące przyprawami danie wegetariańskie pokocha każdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti w wersji wege. Pokażemy Wam też jak można zastąpić kanapkę do pracy – pożywną sałatką z naszą ukochaną komosą . Ponieważ coraz częściej pytacie nas o przepisy wege lub wegetariańskie – w tym menu znajdziecie jeszcze – szybką wersję ratatouille i zupę brokułową z mielonymi migdałami(...)dzień. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Łączy orzechowy smak kaszy i selera, ze słodyczą pomidorków i świeżością krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno lub podgrzać. Przepis na sałatkę z komosą. Zobacz też nasze menu na tydzień pełne sałatek. Sałatka zapakowana w słoik doskonale nadaje się na lunch do pracy – zamiast

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszą bulgur i wędzonym kurczakiem 184

Sałatka jest przepyszna, bardzo pożywna i śmiało może zastąpić lekki obiad. Osobiście uwielbiam kaszę bulgur, ale szkoda, że jest ona jeszcze tak mało popularna oraz rzadko używana. Bulgur posiada mnóstwo wartościowych właściwościami oraz składników odżywczych. Między innymi jest wielką skarbnicą białka, błonnika, witamin z grupy B, folianów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów - fosforu, cynku, magnezu, selenu i chromu. Dodam jeszcze(...)olejem. Sałatkę doprawić solą (ostrożnie, ponieważ kurczak jest słony) i pieprzem.     (*) Użyłam oleju z pestek winogron Koala, który można nabyć na stronie sklepu Panegara .   Dlaczego ten olej? Ponieważ posiada dobrą jakość, jest w 100% naturalny, a poza tym ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Olej w smaku jest bardzo łagodny i lekko orzechowy

Di gotuje
SAŁATKA POROWA Z SZYNKĄ NA KRAKERSACH 366

sałatki na krakersach... z porem i szynką oraz serem żółtym i jajkami, które pozostają bez zmian, tak jak w poprzednich wariantach. Tym razem moja sałatka jest mniej kaloryczna, a to za sprawą nowego Majonezu Kieleckiego lekkiego, który niebawem pojawi się na rynku. Póki co, miałam okazję go testować jako jedna z nielicznych blogerek. Majonez Kielecki lekki to zupełna nowość(...)każdego. Polecam spróbować ją każdemu - tym, którzy jeszcze nie jedli sałatki na krakersach, jak i tym, którzy już jedną z wcześniejszych wersji próbowali. Ten smak Was nie zawiedzie! Składniki: 36 szt. krakersów 200 g chudej szynki 1 duży por 4 jajka 100 g sera żółtego 7 łyżek Majonezu Kieleckiego lekkiego pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: Pora kroimy w drobną kostkę, umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 326

Piersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie

Karo in the Kitchen
Orientalne skrzydełka z kurczaka 164

skrzydełka zwane są za granicą „sticky wings” właśnie dzięki marynacie która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Podałam je z ryżem i sałatką z białej kapusty, do której należy dodać sos z octu jabłkowego oleju i cukru mi chwilę poczekać, aż kapusta nieco zmięknie. Skrzydełka są lekko sodko-pikantne, naprawdę pyszne. Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem

nietylkopasta.pl
Sałatka z kapustą, gruszką i lazurem 163

Połączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut.   Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować

Pyry na Gaz
Macedonia, czyli sałatka z arbuza z serem feta 276

W dniu roboczym rzadko jest dużo czasu na gotowanie i przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejsza deszczowa aura wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką

Wyprawy kulinarne
Sałatka z pieczoną dynią 199

jest właśnie pieczona dynia. Pierwszy raz zrobiłam dynię w ten sposób i już wiem, że nie będzie to ostatnio raz. Tak przygotowana dynia jest mięciutka, lekko pikantna i aromatyczna. Idealnie wpasowała się w poniższą sałatkę, ale równie dobrze można jeść ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Polecam zrobić większą porcję, bo na prawdę jest bardzo smaczna i szybko znika

Zdrowie na języku :P
Szybka sałatka do pracy, jak ją zrobić ? 195

mieszanka sałat ( kupiona w opakowaniu, gotowa do spożycia nie trzeba jej wcześniej myć ), pomidorki, ser, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia ( u mnie taki z lekko orzechowym posmakiem ) do tego pieprz i już.   Szybka sałatka do pracy garść mieszanki sałat kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek bryndzy świeżo mielony pieprz żurawina suszona olej rzepakowy     Do pudełeczka włożyłam sałaty, dodałam pomidorki

Kuchnia na wzgórzu
Makaron bezglutenowy z ricottą i szparagami 158

Bezglutenowy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta aromatyczne, lekkie i pyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam     SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek(...)pomidorów suszonych w oliwie 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku opcjonalnie: Parmezan Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki

Kuchnia bezglutenowa
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 263

wyczuwalnie miększe. Cebula powinna się przypiec i zrobić lekko przeźroczysta. Na sam koniec grillujemy plastry pomidora skropione oliwą i posypane ziołami. Gdy pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy.   Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości(...)osobnym naczyniu podajemy sos. U nas ta porcja była odpowiednia na lunch dla dwóch dorosłych osób. Zielone warzywa bogate w antyoksydanty i błonnik, zdrowa morska ryba. Pyszne, kolorowe i lekkie jedzonko. SKŁADNIKI 1 średnia wędzona makrela garść młodego szpinaku lub rukoli 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia ½ pęczka szparagów 3 średnie cebule czosnkowe (lub inne) duży pomidor malinowy sól pieprz

Karo in the Kitchen