Pieczone pączki z malinową posypką 235poszalałam, zjadłam jednego smażonego pączka i jednego pieczonego, ale nie narzekam. Czułam się przynajmniej lekko :) Co to pieczonych pączków, próbowaliście kiedyś takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych
Słodkie Przyjemności
Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką 212odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców. Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kapustą i grzybami 268mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać je z rozpuszczonym masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju
Poezja smaku
Bułeczki serowe – przepyszne! 220Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę. Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny ( jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac ). Posypujemy resztą sera. Pieczemy 12-15 minut do momentu aż będą lekko twarde i złote. Studzimy na kratce ( sprawi to , że pozostaną puszyste i nie ” odparzą się
Ostra na Słodko
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 194przyjemnością spróbowałam! Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami. Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły. A potem pierożki ! Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami. Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem
Ostra na Słodko
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 213połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). 2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. 3.Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia składników. Ciasto schładzamy 1-2h w lodówce (u mnie wystarczyła 1h). 4. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy
Szefowa kuchni
Mini pączki na domowym serku waniliowym 210zewnątrz się upieką a w środku będą surowe) - na przygotowany olej nakładamy małą łyżeczką porcję ciasta, aby sobie ułatwić łyżeczkę moczymy w rozgrzanym oleju - pieczemy na złoty kolor z obu stron - po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowym po czym jeszcze ciepłe i lekko wilgotne otulamy go cukrem waniliowym - gotowe zaledwie w 20 min mamy gotowe pączusie są w środku lekko
Basia w kuchni
Poznaj swojego blogera :) 205poważny i wprowadzający podniosły nastrój. Chcieliśmy, żeby to, co w nas siedzi przekazać Wam w formie lekkiej, żeby zachęcić do zabawy gotowaniem i wywołać czasem uśmiech. Głęboko zakorzeniony wstręt do miar i sztywnych ram powoduje, że rzadko będą pojawiać się przepisy na wypasione ciasta i 45-piętrowe torty, ale za to kulinarny free ride będzie na porządku dziennym. Z racji
ladykitchen
Pierożki serowe z jabłkami 429Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią
Niezły Młynek
Placuszki z cukinią i fetą 271smaku i wymieszać, warto schłodzić go w lodówce Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię, posiekaną młodą cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwa
Magiczne Przydasie ! 203mazaka do pełna, zatykasz tłoczkiem i wkładasz na niecałe 60 sekund do mikrofalówki, wyciągasz, popychasz lekko tłoczek i już możesz pisac co chcesz i po czym chcesz! Takie udogodnienia lubię! Ile kosztuje taki mazak? Już piszę: 15 zł. Patera obrotowa do dekoracji ciast i tortów . Bardzo przydatna przy dekorowaniu. Nakładając masę na biszkopty wystarczy przyłożyć szpatułkę do rozprowadzania masy
Blondynka Gotuje
Chlebki Naan z czarnuszką 241placki o średnicy około 10-15 cm. Ziarenka czarnuszki rozsypać po plackach i wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko się zrumienią
wyzwania kuchenne
Pierogi z truskawkami 199CIASTO: 400 g mąki 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: truskawki cukier biały cukier kokosowy Royal Brand W każdy placuszek kłaść truskawkę lub dwie małe, posypać mieszanką cukrów - skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną lub jak ktoś woli - jogurtem Można posypać cukrem różanym
kolorowotorcikowo
Mazurek ekspresowy 250spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową i dekorujemy posypkami, bakaliami w sposób jaki nam odpowiada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 327ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko odciskamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza
Mia Cucina Sofieta