lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:335/613)

Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 359

się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów(...)formy, zakładając lekko brzeg. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Bezy pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.  Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową. Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka maślane z dodatkami 207

Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami ciasteczka maślane o niskiej zawartości cukru. Takie ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki) 200 g masła (schłodzonego) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)najmniej godzinę do lodówki. Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm. Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka. Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając. Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać

Kuchcik gotuje
Oszukane brownie 376

całość się nie przypaliła. Gdy składniki się połączą odstawiamy rondelek na bok by masa lekko przestygła.  Do masy dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jajka. Dokładanie mieszamy. Na koniec przesiewamy do rondelka mąkę i wszystko łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ma powstać jednolite lejące się ciasto. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim 144

ciasto francuskie  Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć zestawem noży Magdy Gesler wygranym przeze mnie na imprezie DlaLejdis- niesamowita różnica w krojeniu).  W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut  aż cebula będzie lekko złocista

MarciochaKucharzy
Pierogi z soczewicą 158

żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól gorąca woda Składniki: 500 g soczewicy 2 -3 cebule białe 2 cebule czerwone sól pieprz Wykonanie:  Soczewicę opłukuje pod bieżącą wodą, następnie zalewam(...)Doprawiam solą i pieprzem.  Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją  zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny .  Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki

Bea(u)ty kitchen
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 144

urocze maleńkie miseczki i bardzo elegancką paterę do ciasta. Ochom i achom nie było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą. Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne(...)przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nietypowy bananowy sernik 158

Przepis na ten serniczek odkryłam na stronie FITAPPY , z której wcześniej zgapiłam kilka ćwiczeń do mojego wieczornego treningu. Proporcje i składniki lekko zmieniłam i z góry uprzedzam wyszedł tak pyszny, że trudno jest skończyć na jednym kawałku;) Sernik sam w sobie jest wyjątkowy bo bazuje na serku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie mu smaku(...)duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Beztłuszczowe Serowe placuszki ze szczypiorkiem (light) 243

pyszne. Serowe placuszki ze szczypiorkiem bez tłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać na ręczniku papierowym jak się smaży je tradycyjnie na patelni. Najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia tych serowych placuszków wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania beztłuszczowych potraw(...)sodą, za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy całość za pomocą łyżki. Rozgrzewamy naleśnikarkę, łyżką nakładamy masę, formując placuszki w pewnej odległości, gdyż urosną lekko za sprawą sody oczyszczonej i smażymy placuszki – 4 sztuki. Na każdym placuszku układamy po łyżce gęstego jogurtu, który posypujemy resztą szczypiorku i odrobiną chili. Smacznego, serowe placuszki były pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z kaszą manną i herbatnikami 182

Jaki deser zaproponować dla tych, którzy nie chcą stać przy piekarniku i sprawdzać, czy to już się upiekło czy jeszcze nie? :) Lekki, szybki w wykonaniu i zaskakujący w smaku:) Deser z kaszą manną i herbatnikami   Składniki: 1 litr mleka 200 g masła 1 szklanka błyskawicznej waniliowej kaszy mannej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki jasnego kakao dla dzieci(...)masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę.  Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia!  Wygląda niepozornie, ale smakuje

Lawendowe Niebo
Borówkowy las 192

większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Zetrzyj kakaową kulę na tarce o grubych oczkach na dno blaszki. Lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około(...)całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy jesiennym ognisku. :) Palonym oczywiście całą

Garniec Magalie
Jagodzianki 346

więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska(...)rozpuszczenia się drożdży, wymieszać - dodać 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, wszystko wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić, ostudzić - do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, domowy cukier waniliowy, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn oraz roztrzepane żółtko, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - dodać roztopione masło, wyrabiać przez co najmniej kilka minut (mikserem

Smakołyki Bereniki
Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów 207

nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim, delikatnym ciastem. -masło -gęsty sos do deserów- u mnie mango -mango z wanilią u mnie  Eterno -płatki migdałowe u mnie od  Skworcu -morwa biała suszona Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Roztop łyżkę masla na patelni, dodaj knedle. Lekko je zaromatyzuj pachącym masłem. Do miseczki wsyp płatki migdała(...)niebiańskiego samopoczucia..w samym środku zimy.... Pada cicho gęsty śnieg, a na talerzach tyle słońca, płatki migdałowe skąpane w sosie mango i ciemne, borówkowe nadzienie otoczone delikatną pierzynką ciasta...może się skusisz

Z Kuchni Do Kuchni
Tort z m&m's-ami 429

Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)  2/3 szklanki mąki pszennej  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem(...)wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i ostrożnie upuściłam na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości około 50 cm. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach.  Gdy ciasto wystygło przekroiłam

Kulinarny Pamiętnik
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 247

grochu czy fasoli). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić. Przygotować sos. Do miseczki(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje. Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy

Gospodyni Miejska