prawy, dolny do środka i górny na dolny. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm. Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia
Mia Cucina Sofietakremu żeby nie było dziur, następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką. Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao. Tort ląduje w lodówce na minimum 3 godziny. Jeszcze lepiej
Karo in the Kitchenmisce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki. Ketchup mieszamy w miseczce z koncentratem, smarujemy sosem placuszki, na sos wykładamy cebulę
Kuchenne aromatyNa święta chcieliśmy mieć tylko sernik. Miał być delikatny, kremowy, słodki, ale koniecznie z owocami. Lekki i wiosenny. Tak właśnie powstał pomysł na ten sernik, jest
Plate of Joytermoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego – pieczemy bez obciążenia. Pieczemy przez 15 minut i lekko studzimy. Nadzienie: Śmietankę lekko podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada
Poezja smakułyżki i odstawić jeszcze na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto skropić dość obficie oliwą i ułożyć na nim pokrojone pomidory i oliwki. Całość posypać solą i oregano. Piec około 15-20 minut do momentu aż przybiorą lekko brązowy kolor. Po upieczeniu posypać pokrojoną bazylią
Bulliozjadła całego. Mi mój naleśnik smakował, wszystko ze sobą współgrało. Były to moje smaki, a ciasto było delikatne i smaczne. Przyznam też, że mimo naleśnik był pyszny nie dałam rady zjeść tak dużej porcji. Restauracja "Mały Książę" cechuje się miłym klimatem lokalu lekko bajkowym, do czego również nawiązuje nazwa lokalu. Restauracja oferuje spory wybór naleśników w dużej porcji
Projekty ze smakiemsolą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego wyciętego krakersa nakłuwamy lekko widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki z powietrzem. Następnie smarujemy je roztopionym masłem
Walijskie Pichceniesię nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną blaszkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórsoli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią
Delicious Titbitsrondelku, dodać powoli do niego kaszę i mieszać cały czas, do momentu aż zgęstnieje. Odstawić by lekko ostygła. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól, jajka i kaszę. Zmiksować na gładką masę. Pod koniec dodać garść pokruszonych orzechów włoskich. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Rozpuścić niewielką ilość masła na patelni i smażyć placuszki ok.2
pink envelopeUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzenieproszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogwrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą. Smacznego function
dom-agi.pljedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie
Kulinarnie z Polką na Kresach