Czekoladowo – kokosowe babeczki 161Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink Envelope
Sernik wiedeński 252prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje przepisy by ciasta były delikatne i puszyste. Udało się i sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu, a w smaku był delikatny, lekko kremowy, lekko sypiący się. Składniki: 4 kostki białego twarogu-każda po 200 g 1 kostka masła 8 jajek
Ciasteczkowy Potwór
Nocny chleb owsiany z miodem 322szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki
Moje domowe kucharzenie
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 184proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą
Zawsze głodna!
Jak najlepiej suszyć grzyby. 118dosuszyć w piekarniku. W tym celu układamy je luźno na blaszkach wyścielonych np. papierem do pieczenia ciast lub śniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać
Przepisy i porady kulinarne
Bułka drozdzowa z zurawina 292łyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy
Anioły...POZA KUCHNIĄ
Tarta czekoladowa 239żółtko , zagnieść ciasto . Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C , aż lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć
Cukier&Puder
Żołędziowe paluchy :) 172łyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski o szerokości
Zdrowie na języku :P
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 224jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy. Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając
Słodkie Przyjemności
Kwiatuszki piernikowe z dżemem 215duże jajka 13 dkg cukru pudru 10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić] 10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około
Moje domowe kucharzenie
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 151posmarować tłuszczem.Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie ładnie polistkowane strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła piec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienia lekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni 187Następnie nasz zaczyn dodać do mąki w misce i wymieszać, dodawać po trochu resztę wody. Tak, aby ciasto nie było za twarde, a ni za rzadkie. Dodać olej i chwilę ugniatać, aż będzie odchodziło od rąk. Będzie gładkie i jednolite. Wkładać do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia. Ja wierzch nacięłam trzy razy nożem, żeby ładnie wyglądał. Odstawić
Moje pyszne gotowanie
Strucla drożdżowa z jabłkami 271gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krautstrudel - strudel z kapustą 219Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód. Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić
Ze smakiem i z pasją
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 292owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich
Truskawkowa Fiesta